Πανελλήνιες 2022: Τα πρώτα στοιχεία και οι εκτιμήσεις για τις επιδόσεις των υποψηφίων
Πανελλαδικές εξετάσεις 2022: Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, οι προβλέψεις για την κίνηση των βάσεων θα μπορούν να γίνουν ευκολότερα όταν ανακοινωθούν τα στατιστικά στοιχεία για τις επιδόσεις των υποψηφίων σε όλα τα μαθήματα.

Με την ολοκλήρωση των Πανελλαδικών Εξετάσεων των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ ο Μαραθώνιος των πανελληνίων εξετάσεων συνεχίζεται πλέον μόνο για όσους υποψήφιους έχουν να δώσουν εξετάσεις σε ειδικό μάθημα (οι εξετάσεις ήδη έχουν ξεκινήσει το Σάββατο 18 Ιουνίου  και ολοκληρώνονται στις 30 Ιουνίου).

Οι βαθμολογίες για τις πανελλήνιες θα ανακοινωθούν την Τρίτη 28 Ιουνίου.

Να θυμίσουμε ότι πέρσι (2021) ανακοινώθηκαν στις 9 Ιουλίου, ωστόσο οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είχαν ξεκινήσει στις 14 Ιουνίου για ΓΕΛ (3 Ιουνίου φέτος) και στις 15 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ (2 Ιουνίου φέτος)

Οι βαθμολογίες στα ειδικά μαθήματα αναμένεται να ανακοινωθούν  την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου και σύμφωνα με πληροφορίες ου alfavita.gr η πιο πιθανές ημερομηνίες είναι η Τετάρτη 6 Ιουλίου ή η Πέμπτη 7 Ιουλίου (πέρσι ανακοινώθηκαν στις 16 Ιουνίου καθώς άρχισαν πολύ αργότερα από φέτος).

Όσον αφορά στις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ αυτές φέτος αναμένονται το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Οι πρώτες εκτιμήσεις

Εν αναμονή των βαθμολογιών την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, οι πρώτες εκτιμήσεις για την πορεία των επιδόσεων δείχνουν ότι οι υποψήφιοι δεν κατάφεραν να έχουν καλύτερες επιδόσεις από το 2021 στα περισσότερα μαθήματα.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, οι προβλέψεις για την κίνηση των βάσεων θα μπορούν να γίνουν ευκολότερα όταν ανακοινωθούν τα στατιστικά στοιχεία για τις επιδόσεις των υποψηφίων σε όλα τα μαθήματα.

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς, το μάθημα των Μαθηματικών, δυσκόλεψε αρκετά τους υποψηφίους των πολυτεχνικών σχολών, της Οικονομίας και της Πληροφορικής, και, παρά τις περσινές χαμηλές «πτήσεις» στις επιδόσεις ενός μεγάλου αριθμού υποψηφίων, οι εκτιμήσεις λένε ότι οι επιδόσεις θα είναι λίγο χαμηλότερες από πέρσι, συμπαρασύροντας τις βάσεις εισαγωγής, ιδίως στο 2ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο.

Η Εκθεση

Το μάθημα-κλειδί για όλες τις παραπάνω προβλέψεις αποτελεί η Εκθεση, ένα μάθημα στο οποίο δύσκολα ξεχωρίζουν ακόμα και οι αριστούχοι, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για λίγα παιδιά που θα ξεπεράσουν το 15, καθώς τα θέματα αν και βατά ήταν απαιτητικά.

Η ΕΒΕ πέφτει, οι υποψήφιοι που αποκλείονται όμως δεν μειώνονται.

Τι σημαίνει όμως αυτό; Οτι θα εισαχθούν περισσότεροι υποψήφιοι απ’ ό,τι πέρσι;

Η απάντηση είναι όχι.

Δηλαδή, μπορεί φέτος να εισαχθούν υποψήφιοι με 7,5 για παράδειγμα, ενώ πέρσι το όριο ήταν 8,2, όμως αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι υποψήφιοι φέτος έχουν γράψει χαμηλότερα από 7,5 σε σχέση με πέρσι.

Χαρακτηριστικά, πέρσι ο αριθμός των εισακτέων ήταν σχεδόν 78.000, αλλά μόλις 60.000 υποψήφιοι πέτυχαν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με περίπου 30 τμήματα να έχουν λιγότερους από 30 εισακτέους, ενώ κάποια να παραμένουν χωρίς κανέναν υποψήφιο.

Αναλυτικά

Για την ώρα για το 1ο επιστημονικό πεδίο και τους υποψηφίους, που διεκδικούν Νομικές, Ψυχολογία, Φιλολογικά, δεν υπάρχει ικανοποιητική «εικόνα» τόσο για τα αρχαία όσο και για τη Νεοελληνική Γλώσσα και οι βαθμολογητές βλέποντας τα γραπτά μιλούν για πτωτική πορεία των μορίων κρίνοντας κυρίως από τα Αρχαία αλλά και από τα Λατινικά.

Για το 3ο επιστημονικό πεδίο (Επιστήμες Υγείας) δεν φαίνεται να υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στις βάσεις συγκριτικά με πέρυσι. Γενικά  τα θέματα ήταν περίπου ισοδύναμα με τα περσινά εκτός ίσως από τη Βιολογία. 

2ο και 4ο Πεδίο

Οι μαθηματικοί εκτιμούν ότι στο μάθημα τους οι επιδόσεις μάλλον είναι χειρότερες από αυτές της περσινής χρονιάς προκαλώντας πτώση των βάσεων κυρίως σε 2ο και 4ο Πεδίο. Μάλιστα εκτιμούν ότι ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό υποψηφίων του 4ου Πεδίου που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ξεπερνάει και το 70%, θα πάρουν βαθμούς κάτω της βάσης κάτι όμως, που δεν θα ισχύσει για τους υποψήφιους του 2ου Πεδίου, οι οποίοι γενικά έχουν καλύτερες επιδόσεις.

Το μηχανογραφικό

Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή οι υποψήφιοι καλό θα ήταν να μην αναλώνονται με προβλέψεις για τις βάσεις. Ακόμη και όταν θα πάρουν τους βαθμούς τους πάλι η πρόβλεψη θα είναι δύσκολη. Συνεπώς, ουσιαστικό θα ήταν να μελετούν στο μηχανογραφικό τις σχολές που τους ενδιαφέρουν με κάθε λεπτομέρεια. Δηλαδή που βρίσκονται (σε ποια πόλη) και αν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος διαβίωσης. Αν μπορούν να πάρουν μετεγγραφή. Αν η σχολή έχει μεταπτυχιακά. Πού θα τους οδηγήσει το πτυχίο. Ποια μαθήματα θα διδαχθούν.

Όλα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά να τα ξέρει κάποιος γιατί δεν έχει νόημα απλά να εισαχθείς σε μια σχολή και μετά να εγκαταλείψεις τις σπουδές γιατί δεν μπορείς να τα βγάλεις πέρα ή δεν σου αρέσει το αντικείμενο κάτι που δυστυχώς είναι μια συνηθισμένη κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση η συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι μια δύσκολη «δουλειά» και σίγουρο πλέον είναι απολύτως απαραίτητο ο υποψήφιος να έχει σοβαρή βοήθεια από κάποιο καθηγητή ή από ανθρώπους που ασχολούνται αποκλειστικά με αυτό καθώς η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής έκανε ακόμη δυσκολότερα τα πράγματα.

Όλα τα νέα και οι ειδήσεις που αφορούν τις Πανελλήνιες

Βαθμολογίες κάτω από τη βάση... να φάνε και οι κότες! Μα τι συμβαίνει επιτέλους;

Πανελλήνιες 2025: Με ποια κριτήρια επιλέγω σχολές για το Μηχανογραφικό μου;

Που θα ανέβουν οι βάσεις

Μηχανογραφικό 2025: Αυτός είναι ο χάρτης των αντιστοιχιών για 96 Τμήματα - Οι μεγάλες αλλαγές

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

akinita.jpg
Νέα ετήσια επιδότηση ενοικίου έως 800 ευρώ – Ποιοι δικαιούνται την ενίσχυση
Οικονομική ανάσα για τους ενοικιαστές κύριας ή φοιτητικής κατοικίας φέρνει νέα ρύθμιση που προβλέπει ετήσια επιδότηση ενοικίου χωρίς αίτηση. Πότε...
Νέα ετήσια επιδότηση ενοικίου έως 800 ευρώ – Ποιοι δικαιούνται την ενίσχυση
zaxaraki
Live από τη Βουλή: Ειδική συζήτηση για το «Εθνικό Απολυτήριο» με τη Σοφία Ζαχαράκη, κόμματα και Γ. Μπαμπινιώτη
Δείτε LIVE από τη Βουλή: Ειδική συζήτηση για το Εθνικό Απολυτήριο 2025 – Νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια με Υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη,...
Live από τη Βουλή: Ειδική συζήτηση για το «Εθνικό Απολυτήριο» με τη Σοφία Ζαχαράκη, κόμματα και Γ. Μπαμπινιώτη
sia anagnostopoulou
Αναγωνστοπούλου σε Ζαχαράκη για «Ιντιφάντα»: «Ποια είναι τα κριτήρια για την αφαίρεση του κειμένου;»
Επίκαιρη ερώτηση της Σίας Αναγνωστοπούλου, βουλεύτριας της Νέας Αριστεράς: «Αφαίρεση κειμένου με ιστορική αναφορά στην Ιντιφάντα από σχολικό...
Αναγωνστοπούλου σε Ζαχαράκη για «Ιντιφάντα»: «Ποια είναι τα κριτήρια για την αφαίρεση του κειμένου;»
εκπαιδευτικοί
ΣΑΕΚ: Χιλιάδες εκπαιδευτές παραμένουν απλήρωτοι και χωρίς συμβάσεις - Στη Βουλή η ερώτηση
Εκπαιδευτικοί εργάζονται μήνες απλήρωτοι χωρίς συμβάσεις και ασφάλιση – Ζητούνται άμεσες λύσεις για την αναβάθμιση και σταθεροποίηση της Δημόσιας...
ΣΑΕΚ: Χιλιάδες εκπαιδευτές παραμένουν απλήρωτοι και χωρίς συμβάσεις - Στη Βουλή η ερώτηση