Μια αποκαλυπτική δημοσιογραφική έρευνα που διεξήχθη από την Guardian, το Disclose και το Follow the Money, φέρνει στο φως σοβαρά ερωτήματα για τον ρόλο ευρωπαϊκών εταιρειών στην καταστροφή της Λωρίδας της Γάζας.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η MBDA, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής πυραύλων στην Ευρώπη, που φαίνεται να προμηθεύει κρίσιμα εξαρτήματα για βόμβες που χρησιμοποιούνται σε ισραηλινές επιθέσεις με θύματα αμάχους, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά.
Η βόμβα GBU-39, ένα είδος «έξυπνης βόμβας» που σχεδιάστηκε για «χειρουργικά» πλήγματα, αποτελεί κεντρικό στοιχείο των επιθέσεων. Το σύστημα πτερυγίων Diamond Back, που επιτρέπει στη βόμβα να κατευθύνεται στον στόχο της με ακρίβεια, παράγεται από τη θυγατρική της MBDA στις ΗΠΑ.
Παρότι η βόμβα προέρχεται από την Boeing, η συμβολή της ευρωπαϊκής εταιρείας είναι θεμελιώδης για τη λειτουργία της. Οι οικονομικές ροές που προκύπτουν από αυτή τη δραστηριότητα περνούν μέσα από την MBDA UK, καταλήγοντας στον γαλλικό όμιλο MBDA, στον οποίο συμμετέχουν η BAE Systems, η Airbus και η Leonardo.
Η βόμβα GBU-39 έχει χρησιμοποιηθεί σε τουλάχιστον 24 επιβεβαιωμένες επιθέσεις στη Γάζα, προκαλώντας τον θάνατο πάνω από 500 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 100 παιδιά. Πολλές επιθέσεις έλαβαν χώρα τη νύχτα, χωρίς προειδοποίηση, σε χώρους καταφυγίων όπως σχολεία, τζαμιά και σκηνές προσφύγων. Οι Ηνωμένα Έθνη και η Διεθνής Αμνηστία έχουν χαρακτηρίσει αρκετές από αυτές τις επιθέσεις ως πιθανά εγκλήματα πολέμου.
Ανάμεσα στις τραγικές ιστορίες, ξεχωρίζει αυτή της πεντάχρονης Χανίν, η οποία επέζησε από ισραηλινή επίθεση σε σχολείο όπου είχε βρει καταφύγιο. Η μικρή φέρει σοβαρά εγκαύματα, ενώ έχει χάσει την οικογένειά της. Το περιστατικό είναι ενδεικτικό του ανυπολόγιστου ανθρώπινου κόστους που έχει αυτή η στρατιωτική στρατηγική.
Η χρήση βομβών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως σχολεία και προσφυγικοί καταυλισμοί, παραβιάζει τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Σύμφωνα με ειδικούς και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι επιθέσεις αυτού του είδους ενδέχεται να συνιστούν εγκλήματα πολέμου και καθιστούν συνυπεύθυνους όσους παρέχουν τα μέσα για την υλοποίησή τους.
Παρά τις εκκλήσεις για κυρώσεις και την απόφαση του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, να αναστείλει κάποιες άδειες εξαγωγών, η MBDA συνεχίζει να δραστηριοποιείται ανεμπόδιστα μέσω της αμερικανικής θυγατρικής της. Το νομικό και πολιτικό κενό επιτρέπει τη συνέχιση των εξαγωγών εξαρτημάτων, παρά την τεκμηριωμένη χρήση τους σε επιθέσεις με θύματα αμάχους.
Η MBDA, με συνολικά έσοδα που αγγίζουν τις 4,2 δισεκατομμύρια λίρες, φέρεται να έχει διανείμει 470 εκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα στους μετόχους της. Η εμπορευματοποίηση του πολέμου εγείρει σοβαρά ηθικά ζητήματα, καθώς η εταιρεία φαίνεται να επωφελείται οικονομικά από την αιματοχυσία στη Γάζα.
Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ, Φρανσέσκα Αλμπανέζε, επισήμανε ότι η γενοκτονία παρατείνεται διότι είναι οικονομικά επωφελής για κάποιες εταιρείες. Αν και η MBDA δεν κατονομάζεται ρητά στην έκθεση, το γεγονός ότι αποτελεί βασικό προμηθευτή για τη βόμβα GBU-39 την καθιστά μέρος μιας αλυσίδας ευθύνης που απαιτεί διεθνή λογοδοσία.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Voucher 750 ευρώ: Εάν πήρες ΚΑΥΑΣ κλείδωσε το επίδομα εδώ με ένα κλικ στο ΕΚΕΚ
Αυτά είναι τα ελληνικά επώνυμα που προέρχονται από αλβανικές λέξεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ