Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αναστολή της πιστοποίησης του Χάρβαρντ για εγγραφή ξένων φοιτητών, προκαλώντας κύμα διεθνών αντιδράσεων και απειλώντας να διαρρήξει μια ιστορική σχέση που είχε το ίδρυμα με την παγκόσμια ηγεσία.
Η απόφαση σημαίνει ότι το Χάρβαρντ δεν μπορεί πλέον να δέχεται φοιτητές από το εξωτερικό, ενώ οι ήδη εγγεγραμμένοι καλούνται είτε να μεταγραφούν σε άλλα πανεπιστήμια είτε να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ.
Παγκόσμιοι ηγέτες στα έδρανα του Χάρβαρντ: Ο Μητσοτάκης και οι άλλοι
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 27% των φοιτητών του Χάρβαρντ προέρχεται από το εξωτερικό. Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη παγώσει χρηματοδότηση άνω των 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το πανεπιστήμιο, ενώ ο πρόεδρος Τραμπ απειλεί να ανακαλέσει και τις φοροαπαλλαγές του. Το Χάρβαρντ έχει καταθέσει προσφυγή και αναμένεται να ζητήσει προσωρινή δικαστική προστασία.
«Μετά την τελευταία απόφαση, νομίζω ότι θα επιδιώξουν μια προσωρινή περιοριστική εντολή και πιστεύω ότι θα κερδίσουν μία», δήλωσε ο Erwin Chemerinsky, πρύτανης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Berkeley.Το Χάρβαρντ αποτελεί παραδοσιακά ένα από τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα που έχει εκπαιδεύσει πολιτικούς ηγέτες και τεχνοκράτες με παγκόσμια επιρροή. Μεταξύ των αποφοίτων του βρίσκονται:
Μαρκ Κάρνεϊ, Πρωθυπουργός Καναδά (Απόφοιτος Οικονομικών, 1988)
Λόρενς Ουόνγκ, Πρωθυπουργός Σιγκαπούρης (Μεταπτυχιακό Δημόσιας Διοίκησης, 2004)
Λάι Τσινγκ-τε, Πρόεδρος Ταϊβάν (Δημόσια Υγεία, 2003)
Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός Ελλάδας (Κοινωνικές Επιστήμες)
Ντανιέλ Νομπόα, Πρόεδρος Ισημερινού (Δημόσια Διοίκηση, 2020)
Μάια Σάντου, Πρόεδρος Μολδαβίας (Kennedy School, 2010)
Ντούμα Μπόκο, Πρόεδρος Μποτσουάνα (Νομική, 1995)
Ογιούν-Έρντενε Λουβσανναμσράι, Πρωθυπουργός Μογγολίας (Δημόσια Διοίκηση, 2015)
Η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ θέτει εν αμφιβόλω το ρόλο του Χάρβαρντ ως επωαστηρίου της παγκόσμιας ηγεσίας.
Το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι θα δεχθεί χωρίς όρους τους φοιτητές του Χάρβαρντ που πλήττονται από την κυβερνητική απόφαση, προσφέροντάς τους συνέχιση σπουδών «χωρίς διακοπή». Πρόκειται για μια σπάνια κίνηση διεθνούς ανταγωνισμού που μπορεί να οδηγήσει σε «διαρροή μυαλών» από τις ΗΠΑ.
Πολιτικό μήνυμα ή στρατηγική απομόνωση;
Η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κρίστι Νόεμ υποστήριξε πως η κίνηση αποτελεί «προειδοποίηση προς όλα τα πανεπιστήμια και ακαδημαϊκά ιδρύματα σε όλη τη χώρα». Κατηγόρησε μάλιστα το Χάρβαρντ ότι «πολλοί από τους ταραχοποιούς στην πανεπιστημιούπολη είναι ξένοι φοιτητές» και ότι η ηγεσία του συντονίζεται με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.
Πηγές από το πανεπιστήμιο και νομικοί εμπειρογνώμονες, όπως η Pamela Karlan (Stanford University) και η Jessica Levinson (Loyola Marymount University), καταγγέλλουν ότι η απόφαση «είναι δυσανάλογη» και πιθανόν πολιτικά υποκινούμενη, παραβιάζοντας την ακαδημαϊκή ελευθερία και την Πρώτη Τροπολογία.
Αντισημιτισμός» και δικαστικές προσφυγές
Η κυβέρνηση Τραμπ συνδέει την απόφαση με κατηγορίες περί αποτυχίας του Χάρβαρντ να καταδικάσει τον αντισημιτισμό. Το πανεπιστήμιο, ωστόσο, έχει αναγνωρίσει ύπαρξη αντισημιτικών και αντιισλαμικών περιστατικών στην πανεπιστημιούπολη και έχει ζητήσει συγγνώμη. Επιμένει όμως στην άρνησή του να επιτρέψει ομοσπονδιακή εποπτεία στο πρόγραμμα σπουδών και τις λειτουργίες του.
Το Χάρβαρντ έχει ήδη προγραμματίσει προσφυγή ενώπιον δικαστηρίου για τον Ιούλιο, με στόχο να μπλοκάρει την κυβερνητική απαγόρευση και να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του ακαδημαϊκού έτους.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 26/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 26/05
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ