Αποκαλύψεις - Φρίκη! Οι ιερείς κακοποιούσαν σεξουαλικά ανήλικα παιδιά στα σχολεία
Οι αποκαλύψεις για σεξουαλική κακοποίηση

Ηγέτες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Βολιβία αναγνώρισαν χθες Τετάρτη πως «κώφευαν» στις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων σε σχολεία που διευθύνει, δεσμευόμενοι ότι θα αναλάβουν δράση ύστερα από μπαράζ αποκαλύψεων τις προηγούμενες εβδομάδες που οδήγησε σε διαδηλώσεις και στην έναρξη δικαστικής έρευνας.

Το μπαράζ των αποκαλύψεων ξεκίνησε έπειτα από δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El País, η οποία έφερε στο φως το ημερολόγιο του θανόντα ιησουίτη ιερέα Αλφόνσο Πεντράχας: περιείχε ομολογίες για σεξουαλική κακοποίηση 80 και πλέον παιδιών σε σχολεία που διηύθυνε ο ίδιος στη Βολιβία από τα χρόνια του 1970.

Από τον Απρίλιο, περίπου 200 άνθρωποι έχουν καταγγείλει ότι υπέστησαν κακοποίηση σε καθολικά σχολεία της Βολιβίας από ιερωμένους.

ΒΟΛΙΒΙΑ

Οι αποκαλύψεις για σεξουαλική κακοποίηση έχουν πλήξει την εικόνα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στον πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ανακοίνωσε μέτρα για την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες Τετάρτη, οι καθολικοί επίσκοποι της Βολιβίας παραδέχονται ότι «ως Εκκλησία (…) είμαστε βέβαιοι πως συμμετείχαμε, άμεσα ή έμμεσα, στον βαθύ πόνο των αθώων που έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και στον ανεπαρκή χειρισμό της κατάστασης».

Προαναγγέλλουν ότι θα συγκροτήσουν δύο επιτροπές για να διερευνήσουν καταγγελίες κακοποίησης και να βοηθήσουν τα θύματα που, αντί να προστατευτούν, βρέθηκαν αντιμέτωπα με την αδιαφορία της Εκκλησίας.

Πριν λίγες ημέρες, ο πρόεδρος της χώρας Λουίς Αρσε έστειλε επιστολή στον πάπα Φραγκίσκο, ζητώντας να παραχωρηθεί στη βολιβιανή δικαιοσύνη πρόσβαση σε αρχεία που αφορούν κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από καθολικούς ιερωμένους στη Βολιβία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Διοίκηση στην εκπαίδευση
Διοίκηση στην εκπαίδευση: Γιατί σήμερα χρειάζονται νέοι «ηγέτες» στα σχολεία
Όταν η διοίκηση δεν είναι απλώς «τίτλος», αλλά ο παράγοντας που καθορίζει το κλίμα, τις σχέσεις και τελικά τη μάθηση μέσα στο σχολείο.
Διοίκηση στην εκπαίδευση: Γιατί σήμερα χρειάζονται νέοι «ηγέτες» στα σχολεία
seismos
Σεισμός 4,7 Ρίχτερ στα Καλάβρυτα ταρακούνησε την Πελοπόννησο - Αισθητός και στην Αττική
Δυνατός σεισμός ταρακούνησε τα Καλάβρυτα, αλλά και την Πάτρα – Τι αναφέρει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στην εκτίμησή του.
Σεισμός 4,7 Ρίχτερ στα Καλάβρυτα ταρακούνησε την Πελοπόννησο - Αισθητός και στην Αττική