μουσειο
Σαν σήμερα, το 1990 σε ένα μουσείο της Βοστόνης γίνεται η τέλεια ληστεία με λεία περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια

Το μουσείο της Βοστόνης άνοιξε επισήμως τις πύλες του το 1903 και μέχρι το 1924 συνέχιζε να επεκτείνει τη συλλογή του, δίνοντας στον κόσμο τη δυνατότητα να θαυμάσει έργα τέχνης μεγάλων ζωγράφων που παρέμεναν ως τότε ιδιωτικά.

Στις 18 Μαρτίου του 1990 κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, δύο άνδρες μεταμφιεσμένοι σε αστυνομικοί της Αστυνομίας της Βοστώνης συνέλαβαν τους δύο φύλακες ασφαλείας του μουσείου Gardner.

Στη συνέχεια έδεσαν τα χέρια και τα πόδια των φυλάκων ασφαλείας και τα έδεσαν με χειροπέδες σε σωλήνες στο υπόγειο.

Όταν οι άντρες απέκτησαν πρόσβαση στο μουσείο, έκλεψαν 13 έργα τέχνης, συμπεριλαμβανομένων πινάκων των Vermeer, Rembrandt, Degas και Manet. Η αξια των 13 έργων εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 500 εκατομμύρια δολάρια.

Οι ληστές πραγματοποίησαν δύο δρομολόγια προς το αυτοκίνητό τους ώστε να βγάλουν και τα 13 έργα από το μουσείο. Ολόκληρη η ληστεία, από την είσοδο έως την αναχώρηση, διήρκεσε συνολικά 81 λεπτά.

Οι ληστές δεν συνελήφθησαν και οι φύλακες του μουσείου παρέμειναν δεμένοι μέχρι να φτάσει η Αστυνομία λίγο μετά τις 8:00 πμ.

Δεδομένης της αξίας των έργων που λείπουν, η ληστεία του Μουσείου Gardner έχει χαρακτηριστεί η μεγαλύτερη κλοπή ιδιωτικής περιουσίας στην ιστορία. Και τα 13 έργα εξακολουθούν να αγνοούνται.

Δεν είναι σαφές εάν οι ληστές σχεδίασαν ακριβώς ποια έργα θα έπαιρναν, καθώς άφησαν πίσω τους πολλά πολύτιμα έργα. Ή δεν ήξεραν τίποτα από τέχνη ή, αντιθέτως, ήξεραν πολύ καλά τι έπρεπε να πάρουν. Η επιλογή των έργων που εκλάπησαν προβλημάτισε έντονα πολλούς ειδικούς.

Προς τιμήν των έργων που λείπουν, στο μουσείο εκτίθενται πολλές από τις άδειες κορνίζες για να υπενθυμίζουν στους επισκέπτες το έγκλημα που πραγματοποιήθηκε.

Το 2010 το έγκλημα παραγράφηκε και μέχρι σήμερα οι πίνακες παραμένουν άφαντοι. Οι εκκλήσεις του μουσείου εξακολουθούν μέχρι σήμερα.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο Πανεπιστημιακό Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ΜΟΝΟ 50Є εγγραφή (Αιτήσεις ως 4-12)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ σε ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΝ.ΠΑΤΡΩΝ και Παν.Λευκωσίας μέσω alfavita.gr ΕΔΩ

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Οφθαλμαπάτη με δέντρο
Οφθαλμαπάτη: Έχετε κοφτερή ματιά; Μπορείτε να βρείτε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σε 8 δευτερόλεπτα;
Οφθαλμαπάτη: Πού κρύβεται το χριστουγεννιάτικο δέντρο;
Οφθαλμαπάτη: Έχετε κοφτερή ματιά; Μπορείτε να βρείτε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σε 8 δευτερόλεπτα;