austria_aktivistes
Οικολόγοι ακτιβιστές πέταξαν μαύρο υγρό σε ένα αριστούργημα του Κλιμτ - Παραμένει άγνωστο αν ο πίνακας έχει υποστεί ζημιές

Ο διάσημος πίνακας «Θάνατος και ζωή» του Αυστριακού ζωγράφου Γκούσταβ Κλιμτ δέχθηκε σήμερα επίθεση με μαύρο υγρό από ακτιβιστές για το κλίμα, ανακοίνωσε το Μουσείο Leopold της Βιέννης.

«Οι συντηρητές εργάζονται για να προσδιορίσουν αν ο πίνακας που προστατεύεται από γυαλί έχει υποστεί ζημιές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Κλάους Ποκόρνι.

Η ομάδα "Letzte Generation" ("Τελευταία γενιά"), στην οποία συμμετέχουν Γερμανοί και Αυστριακοί ακτιβιστές, ανέλαβε την ευθύνη για την ενέργεια στο Twitter ανεβάζοντας εικόνες.

Σε αυτές φαίνονται δύο άνδρες να βανδαλίζουν το έργο, με τον έναν να κολλάει το χέρι του και έναν άλλον να ρίχνει ένα "μαύρο, ελαιώδες υγρό" στο τζάμι μπροστά από το έργο προτού εξουδετερωθεί από έναν υπάλληλο του μουσείου. «Σταματήστε την καταστροφή (της ανθρωπότητας) από την ενέργεια που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα. Οδεύουμε ολοταχώς προς την κλιματική κόλαση», φώναξαν.

Η είσοδος ήταν ελεύθερη σήμερα στο πλαίσιο της ημέρας του Αγίου Λεοπόλδου, που χρηματοδοτήθηκε από τον αυστριακό πετρελαϊκό όμιλο OMV.

Η ομάδα αυτοπροσδιορίζεται ως «η πρώτη γενιά που θα αισθανθεί την έναρξη της κλιματικής κατάρρευσης -- και η τελευταία που μπορεί ακόμη να τη σταματήσει».

Τις τελευταίες εβδομάδες υποστηρικτές της υπόθεσης του περιβάλλοντος πολλαπλασίασαν τις ενέργειές τους σε όλο τον κόσμο με στόχο έργα τέχνης προκειμένου να προειδοποιήσουν την κοινή γνώμη για την υπερθέρμανση του κλίματος.

Για παράδειγμα, κόλλησαν τα χέρια τους σε έναν πίνακα του Γκόγια στη Μαδρίτη ή στη διάσημη μεταξοτυπία "Campbell's Soup" του Άντι Γουόρχολ που εκτίθεται στην Αυστραλία, πέταξαν ντοματόσουπα στα "Ηλιοτρόπια" του Βαν Γκογκ στο Λονδίνο και πουρέ πατάτας σε ένα αριστούργημα του Κλοντ Μονέ στο Πότσδαμ, κοντά στο Βερολίνο.

Παρότι τα έργα παρέμειναν άθικτα, το περιστατικό στα "Ηλιοτρόπια προκάλεσε ελαφρές ζημιές στο πλαίσιο του πίνακα.

Σχεδόν εκατό διεθνή μουσεία, όπως το Πράδο στη Μαδρίτη, το Λούβρο στο Παρίσι ή το Μουσείο Γκούγκεναχαϊμ στη Νέα Υόρκη, δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα «βαθιά συγκλονισμένα" από την απερίσκεπτη θέση σε κίνδυνο των "αναντικατάστατων» αυτών έργων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Λιμός στη Γάζα
Δεν σταματούν τα εγκλήματα του Ισραήλ στη Γάζα: Άλλο ένα βρέφος νεκρό από το κρύο - 393 Παλαιστίνιοι νεκροί από τη μέρα της εκεχειρίας
Οι πρόσφατοι απολογισμοί είναι συγκλονιστικοί: από τον Οκτώβριο του 2023, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 70.667 Παλαιστίνιοι, ενώ 171.151 έχουν...
Δεν σταματούν τα εγκλήματα του Ισραήλ στη Γάζα: Άλλο ένα βρέφος νεκρό από το κρύο - 393 Παλαιστίνιοι νεκροί από τη μέρα της εκεχειρίας
Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο ΕΑΠ - Hellenic Open University
ΕΑΠ: Έκπτωση για αποφοίτους προπτυχιακών που επιθυμούν να εγγραφούν σε Μεταπτυχιακά
Έκπτωση 10% για αποφοίτους του ΕΑΠ που συνεχίζουν σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα – Ποιοι μπορούν να επωφεληθούν
ΕΑΠ: Έκπτωση για αποφοίτους προπτυχιακών που επιθυμούν να εγγραφούν σε Μεταπτυχιακά