ρεύμα, ΔΕΗ, ηλεκτρικό, πυλώνας, καλώδια
Η κατάσταση είναι μια «πραγματική κοινωνική και οικονομική καταστροφή που θέτει σε κίνδυνο ζωές»

Οι άνθρωποι θα πεθάνουν αυτόν τον χειμώνα λόγω της αύξησης της ανώτατης τιμής της ενέργειας, είπε ο δημοσιογράφος Μάρτιν Λιούις. Το ανώτατο όριο τίθεται σε ισχύ για περίπου 24 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία στα προεπιλεγμένα τιμολόγια ενέργειας την 1η Οκτωβρίου και θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου, οπότε και θα προσαρμοστεί ξανά.

Ο Λιούις είπε στο BBC ότι η κατάσταση είναι μια «πραγματική κοινωνική και οικονομική καταστροφή που θέτει σε κίνδυνο ζωές», καθώς προέβλεψε περαιτέρω αύξηση 51% τον Ιανουάριο.

«Αν δεν γίνει περαιτέρω κυβερνητική παρέμβαση πέρα ​​από αυτά που ανακοινώθηκαν τον Μάιο, θα χαθούν ζωές αυτόν τον χειμώνα».

Ο ετήσιος λογαριασμός του μέσου νοικοκυριού θα ανέλθει από 1.971 λίρες σε 3.549 λίρες από τον Οκτώβριο. Οι 4,5 εκατομμύρια πελάτες μετρητών προπληρωμής, που είναι συχνά οι πιο ευάλωτοι και ήδη βρίσκονται σε ένδεια καυσίμων, θα δουν τον μέσο ετήσιο λογαριασμό τους να αυξάνεται στις 3.608 λίρες.

Ωστόσο, ο κ. Λίους είπε ότι πολλοί πιθανότατα θα πληρώσουν πολύ περισσότερα, εφόσον κάνουν υψηλή χρήση.

«Ανησυχώ τρομερά για μερικούς από αυτούς που έχουν παιδιά με αναπηρία ή οι ίδιοι με αναπηρίες που χρειάζονται πολύ ηλεκτρικό εξοπλισμό για να κρατήσουν τα σπίτια τους ζεστά λόγω ιατρικών συνθηκών», είπε προσθέτοντας ότι οι τιμές για πολλούς θα είναι «μη προσιτές» τον Ιανουάριο.

Ο κ. Λιούις είπε ότι ένα κίνημα άρνησης πληρωμής λογαριασμών ενέργειας «αυξάνεται», καθώς κάλεσε τον επόμενο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου να ξοδέψει δισεκατομμύρια για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο ειδικός στην εξοικονόμηση χρημάτων πρόσθεσε: «Υποψιάζομαι ότι αν δεν υπάρχει, τότε οι άνθρωποι που προέρχονται από το κίνημα Don't Pay θα γίνουν η πιο δυνατή φωνή σε αυτή τη χώρα».

Τέλος το σιδέρωμα, το καθημερινό ντους, το φαγητό στο φούρνο - Ενεργειακή φτώχεια σε Βρετανία και Ευρώπη

Ξεχάστε το σιδέρωμαπεριορίστε το άναμμα του φούρνου και κάντε μπάνιο στη δουλειά – οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να μειώσουν τη χρήση ενέργειας όμως οι λογαριασμοί του ρεύματος έρχονται ολοένα και πιο φουσκωμένοι.

Καθώς οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη δαπανούν πλέον ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του εισοδήματός τους για την ενέργεια.

Στην πόλη Γκρίμσμπι της ανατολικής Αγγλίας, ο Φίλιπ Κίτλεϊ δεν άναψε ούτε τον ανεμιστήρα του σπιτιού του όταν η Βρετανία έλιωνε από τον καύσωνα φέτος το καλοκαίρι. Μια ματιά στον τραπεζικό λογαριασμό του εξηγεί το γιατί.

«Το κόστος διαβίωσης έχει αυξηθεί και όμως θα πρέπει να επιβιώσουμε με τα χρήματα που είχαμε και όταν δεν υπήρχε κρίση… Είτε θα ζεσταθώ, είτε θα φάω», εξήγησε.

Οι πολίτες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν οικειοθελώς να κάνουν οικονομία, να μειώσουν την κατανάλωση καθώς οι τιμές του αερίου, του ηλεκτρικού και των καυσίμων εκτοξεύτηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, των κυρώσεων στη Ρωσία και των επακόλουθων της πανδημίας της Covid-19. Η τιμή του αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 550% μέσα σε 12 μήνες. Το κόστος της ενέργειας για τους Βρετανούς καταναλωτές θα αυξηθεί κατά 80% από τον Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ρυθμιστική αρχή Ofgem. Κατά μέσο όρο τα νοικοκυριά θα πληρώνουν ετησίως 3.549 λίρες (περίπου 4.200 ευρώ) στους λογαριασμούς.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έσπευσαν να στηρίξουν τους καταναλωτές, όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι η βοήθεια αυτή δεν έκανε τη διαφορά.

Αυτόν τον χειμώνα, οι Βρετανοί θα δαπανήσουν κατά μέσο όρο το 10% του εισοδήματός τους για φυσικό αέριοηλεκτρικό και άλλα καύσιμα για τη θέρμανση και τη μετακίνησή τους (κυρίως πετρέλαιο και ντίζελ). Το ποσοστό είναι διπλάσιο σε σύγκριση με εκείνο του 2021, σύμφωνα με υπολογισμούς του Carbon Brief βασισμένους σε επίσημα στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι η τρέχουσα ενεργειακή κρίση είναι πιο σοβαρή από εκείνες των δεκαετιών του 1970 και του ’80. Το πετρελαϊκό εμπάργκο των πετρελαιοπαραγωγών χωρών και η ιρανική επανάσταση του 1979 προκάλεσαν μπλακ-άουτ και μεγάλες ουρές στα βενζινάδικα στη Δύση. Στο αποκορύφωμα εκείνης της κρίσης, το 1982, οι Βρετανοί ξόδευαν το 9,3% του εισοδήματός τους για να καλύπτουν τους λογαριασμούς ενέργειας.

Η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση National Energy Action (Εθνική Ενεργειακή Δράση – ΝΕΑ) υπολογίζει ότι 8,9 εκατομμύρια νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο θα βρεθούν αντιμέτωπα με το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας μετά τον Οκτώβριο – πέρσι το πρόβλημα αυτό αντιμετώπιζαν 4,5 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Ως ενεργειακή φτώχεια ορίζεται η κατάσταση ενός νοικοκυριού που έχει χαμηλό εισόδημα και δαπανά το 10% ή και περισσότερο από το εισόδημα αυτό για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του, σύμφωνα με τη ΝΕΑ και άλλες οργανώσεις. Ο όρος χρησιμοποιείται ανεπίσημα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Η αύξηση των λογαριασμών ενέργειας που βλέπουμε σήμερα είναι άνευ προηγουμένου», είπε ο Πίτερ Σμιθ, ο διευθυντής πολιτικής της ΝΕΑ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 6/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

dikastiria
Μόνιμοι Διορισμοί Δικαστικών Γραμματέων: Θέσεις για όλους και για απόφοιτους Λυκείο
Η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών (ΕΣΔΙ) αναμένεται να προκηρύξει το νέο έτος 295 μόνιμες θέσεις - Το επόμενο διάστημα ο γραπτός Διαγωνισμός ακόμα...
Μόνιμοι Διορισμοί Δικαστικών Γραμματέων: Θέσεις για όλους και για απόφοιτους Λυκείο
χάρης δούκας
Ενώ ο Δούκας κοιμόταν στο νοσοκομείο, άλλοι ξαγρυπνούσαν… με fake attacks
Την ώρα που ο Χάρης Δούκας περνούσε νύχτες σε ένα νοσοκομειακό κρεβάτι, στο πλευρό της συζύγου του που έδινε μάχη επί δώδεκα ημέρες, κάποιοι θεώρησαν...
Ενώ ο Δούκας κοιμόταν στο νοσοκομείο, άλλοι ξαγρυπνούσαν… με fake attacks
suntaksiouxoi-suntakseis.jpg
Συντάξεις 2026: Οριστικό το 2,4% – Πόσα χρήματα κερδίζουν οι συνταξιούχοι με τη νέα αύξηση
Πόσο αυξάνονται οι αποδοχές, ποιοι ωφελούνται περισσότερο και τι αλλάζει με την προσωπική διαφορά και την ΕΑΣ
Συντάξεις 2026: Οριστικό το 2,4% – Πόσα χρήματα κερδίζουν οι συνταξιούχοι με τη νέα αύξηση