Σε απεργία και κινητοποιήσεις προχώρησαν μετανάστες εργάτες στον κατασκευαστικό τομέα του Κατάρ, στις 4 και 5 Αυγούστου, διαμαρτυρόμενοι για τη μεταχείρισή τους από την εργοδοσία, τις κατασχέσεις διαβατηρίων, τις... αμοιβές πρόσληψης (!) που υποχρεώνονται να καταβάλουν, καθώς και τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών και την απαγόρευση δημιουργίας συνδικάτων.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν τη μεταχείριση των εργαζομένων, καταγόμενων κατά κύριο λόγο από τη νότια και νοτιοανατολική Ασία, από την πετρελαιοπαραγωγό χώρα και κάλεσαν το κρατίδιο του Κόλπου να καταργήσει το σύστημα «kafala», τον έλεγχο δηλαδή των μεταναστών εργατών, του κατασκευαστικού και οικιακού τομέα. Το συγκεκριμένο σύστημα ισχύει στο Μπαχρέιν, το Ιράκ, την Ιορδανία, το Λίβανο, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Τι είναι το σύστημα «kafala»
Σύμφωνα με το σύστημα «kafala» οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να έχουν έναν «εθνικό χορηγό», έναν «προστάτη», ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη θεώρηση και το νομικό καθεστώς τους. Η πρακτική είναι γνωστή για τη δημιουργία εύκολων ευκαιριών για τους εργοδότες, με αποτέλεσμα να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους, ξεκινώντας από την κατάσχεση των διαβατηρίων τους και καταλήγοντας ακόμη και στην κακοποίησή τους, με ελάχιστες μάλιστα πιθανότητες νομικών επιπτώσεων.
«Για να βλέπουμε εκατοντάδες εργαζόμενους μετανάστες να κατεβαίνουν σε απεργία, παρά την απαγόρευση του δικαιώματός τους στην απεργία, δείχνει πόσο λίγα έχουν βελτιωθεί», δήλωσε ο Hiba Zeyadin, εκπρόσωπος του Human Rights Watch για τα κράτη του Κόλπου.
Όλα για χάρη του Μουντιάλ
Οι διαμαρτυρίες έρχονται, καθώς το εμιράτο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σφοδρή κριτική για τη μεταχείριση των μεταναστών εργαζομένων πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).
«Η αντίδραση της κυβέρνησης στις απεργίες, όπου επέτρεψε στους μετανάστες εργαζόμενους να διαμαρτυρηθούν και υποσχέθηκε να βρεθούν λύσεις, είναι ενδεικτική της ευαίσθητης θέσης του Κατάρ τρία χρόνια πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο», πρόσθεσε ο Zeyadin.
Αξιωματούχοι του Κατάρ υποσχέθηκαν επανειλημμένα να καταργήσουν το σύστημα «kafala», αλλά δεν τήρησαν τη δέσμευσή τους, δεδομένου ότι η χώρα θα φιλοξενήσει το διεθνές τουρνουά ποδοσφαίρου.
Το εμιράτο έχει παρουσιάσει ορισμένες μεταρρυθμίσεις για το απασχολούμενο εργατικό δυναμικό στη χώρα ήδη από το 2017, προκειμένου να ανταποκριθεί στα διεθνή πρότυπα, όμως οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζουν ότι συχνά δεν εφαρμόζονται.
Με πληροφορίες από Telesur
Σύνταξη - Επιμέλεια: Γιώργος Βασιλείου
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη