ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τα ξημερώματα του Σαββάτου από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, μίλησε για το «παράλληλο κράτος» που έχει «φωλιάσει στους κόλπους του στρατού, της αστυνομίας και τους θεσμούς τα τελευταία 40 χρόνια» βάζοντας στο κάδρο τον Φετουλάχ Γκιουλέν και τους οπαδούς του.
Ποιος είναι ο Φετουλάχ Γκιουλέν
Το όνομα δεν είναι γνωστό σε πολλούς εκτός της Τουρκίας. Ωστόσο ο 75χρονος Τούρκος κληρικός έχει βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων στην χώρα του μετά τις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του, ισχυριζόμενος ότι αυτός είναι που ενορχήστρωσε στο πρόσφατο παρελθόν τις κινήσεις εναντίον του στις υποθέσεις διαφθοράς και τώρα το πραξικόπημα για την ανατροπή του.
Ο Γκιουλέν, που ζει μάλλον απομονωμένος, αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, ήταν κάποτε σύμμαχος του Ταγίπ Ερντογάν, στηρίζοντας τον στην προσπάθεια του να στεριώσει στην εξουσία, τα πρώτα χρόνια της πρωθυπουργίας του.
Ο χαρισματικός κληρικός- σεβάσμιος δάσκαλος για τους οπαδούς του- ξεκίνησε την καριέρα του ως ιμάμης από την Σμύρνη την δεκαετία του 1960.
Πρεσβεύει μια ερμηνεία του Ισλαμ που δίνει έμφαση στην θρησκευτική συνύπαρξη και τονίζει την αξία της μόρφωσης.
Κι ενώ όπως σημειώνουν οι Financial Times, οι οπαδοί του Ερντογάν είναι κυρίως επιχειρηματίες, οι λεγόμενοι Γκιουλενιστές είναι αυτοί που στελέχωσαν την κρατική μηχανή, την κρατική γραφειοκρατία. και από αυτές τις θέσεις παρείχαν πολύτιμη βοήθεια στον Ερντογάν και το κόμμα του- το AKP- τα πρώτα χρόνια τους στην εξουσία, καθώς κατείχαν πλέον θέσεις στην αστυνομία, τις δικαστικές αρχές, τα εισαγγελικά γραφεία, αξιώματα που μέχρι τότε ανήκαν στους οπαδούς των κυρίαρχων «κοσμικών» κομμάτων.
Οι «Γκιουλενιστές» μεταξύ άλλων στήριζαν την εκδίκαση πολύ γνωστών πολιτικών δικών, όπως για την υπόθεση Εργκενεκόν ή Βαριοπούλα, που στόχευαν κατά εχθρών κοινών μεταξύ του Γκιουλέν και του Ερντογάν, κυρίως στο στράτευμα και τις δυνάμεις ασφαλείας.
Στο πλαίσιο αυτών των δικαστικών υποθέσεων για την εξάρθρωση του «βαθέως κράτους» όπως το εννοούσε τότε ο Ταγίπ Ερντογάν, εκατοντάδες συνελήφθησαν, μεταξύ άλλων και δημοσιογράφοι που είχαν γράψει βιβλία για την επιρροή που ασκούσε ο Γκιουλέν στην κρατική μηχανή.
Ήδη μέχρι τότε οι οπαδοί του Φετουλάχ Γκιουλέν λειτουργούσαν ένα τεράστιο δίκτυο από σχολεία και στην Τουρκία και σε άλλες χώρες και είχαν ιδρύσει και την Tuscon, έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στην χώρα στον οποίο ανήκε και η εφημερίδα Zaman, η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα στην Τουρκία που τέθηκε υπό κρατικό έλεγχο τον Μάρτιο.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη