Thumbnail
Ανακγνωρίστηκαν οι δύο από τους τρείς

Οι τρεις καμικάζι του αεροδρομίου Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι καταγράφηκαν από τις κάμερες ασφαλείας, θα μπορούσαν να έχουν διαπράξει μια ακόμη χειρότερη σφαγή: σχεδίαζαν να κρατήσουν ομήρους δεκάδες επιβάτες πριν πυροδοτήσουν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της μια τουρκική εφημερίδα.

Τρεις ημέρες μετά την επίθεση, από την οποία σκοτώθηκαν 44 άνθρωποι, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη όμως όλες οι αξιωματούχοι "δείχνουν" ως υπεύθυνο το Ισλαμικό Κράτος.

"Λένε ότι το έκαναν στο όνομα του Ισλάμ, όχι αυτό δεν έχει καμία σχέση με το Ισλάμ. Η θέση τους είναι στην κόλαση", είπε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου δείχνουν τρεις άνδρες που φορούν σκουρόχρωμα γιλέκα. Σε ένα από τα βίντεο διακρίνεται ένας αστυνομικός με πολιτικά που ζητά από τον έναν την ταυτότητά του, προτού πέσει στα γόνατα καθώς ο άνδρας τον απειλεί με ένα όπλο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Σαμπάχ, που πρόσκειται στην κυβέρνηση, ο απολογισμός του μακελειού θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος αν οι αστυνομικοί δεν είχαν αντιληφθεί τους δράστες, οι οποίοι σκόπευαν να κρατήσουν ομήρους πολλούς επιβάτες και να ανατιναχθούν μαζί τους.

Νωρίτερα σήμερα, διπλωμάτες από δέκα χώρες, ντυμένοι στα μαύρα, απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα της επίθεσης. "Η τρομοκρατία χτυπά και εδώ, σε μια μουσουλμανική χώρα" είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ανρί Βαντιεγκέμ, ο γενικός πρόξενος του Βελγίου. "Ό,τι πλήττει την Τουρκία, πλήττει και τις ευρωπαϊκές χώρες", πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγει, η αστυνομία έχει συλλάβει συνολικά 24 υπόπτους (13 την Πέμπτη και 11 σήμερα) εκ των οποίων οι 15 είναι αλλοδαποί. Άλλα εννέα πρόσωπα συνελήφθησαν στην επαρχία της Σμύρνης, όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής αν σχετίζονται με την επίθεση στο Ατατούρκ.

Σύμφωνα με τις αρχές, οι καμικάζι ήταν ένας Ρώσος, ένας Ουζμπέκος και ένας Κιργίζιος. Το πρακτορείο Ανατολή κατονόμασε δύο από αυτούς, τους Ρακίμ Μπουλγκάροφ και Βαντίμ Οσμάνοφ, χωρίς να διευκρινίσει από πού κατάγονταν. Από την άλλη, το υπουργείο Εξωτερικών του Κιργιστάν, επικαλούμενο το προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε ότι "οι τουρκικές αρχές αναγνώρισαν τους δύο τρομοκράτες", τονίζοντας ότι οι δύο από τους τρεις είχαν ρωσικά διαβατήρια.

Οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας είναι από τους κυριότερους "προμηθευτές" τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πρόσφατα ότι περίπου 7.000 άνδρες καταγόμενοι από τη Ρωσία και από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες πολεμούν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι ο εγκέφαλος της επίθεσης στο αεροδρόμιο ήταν ο Τσετσένος Άχμεντ Τσατάγιεφ. Ο άνδρας αυτός φέρεται ως ο επικεφαλής του ΙΚ στην Κωνσταντινούπολη και κατηγορείται ότι οργάνωσε επίσης τις επιθέσεις κοντά στο Ταξίμ (τον Μάρτιο) και στο Σουλτάναχμετ (τον Ιανουάριο), στην καρδιά της πόλης.

Για τον Μάικλ Μακόλ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ο Τσατάγιεφ είναι "πιθανότατα ο υπ' αριθμόν 1 εχθρός στην περιοχή του Βόρειου Καυκάσου (...) Πραγματοποίησε πολλά ταξίδια στη Συρία και έγινε ένας από τους υψηλόβαθμους διοικητές του «υπουργείου» Πολέμου του ΙΚ".

Ο Τσατάγιεφ περιλαμβάνεται στον κατάλογο των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών και θεωρείται ως ο υπεύθυνος του ΙΚ για την εκπαίδευση των ρωσόφωνων μαχητών. Σύμφωνα με έναν Βούλγαρο δικαστή είχε συλληφθεί στη Βουλγαρία πριν από πέντε χρόνια, κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, αλλά αφέθηκε ελεύθερος επειδή του είχε χορηγηθεί καθεστώς πρόσφυγα στην Αυστρία. Έναν χρόνο αργότερα τραυματίστηκε και συνελήφθη στη Γεωργία, όμως και πάλι αφέθηκε ελεύθερος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, οι τρεις δράστες είχαν νοικιάσει ένα διαμέρισμα στη συνοικία Φατίχ της Κωνσταντινούπολης όπου ζουν πολλοί Σύροι, Παλαιστίνιοι, Λιβανέζοι και Ιορδανοί. Μάλιστα είχαν δώσει προκαταβολή 24.000 λιρών (7.500 ευρώ) για έναν χρόνο. Μια γειτόνισσα, που είπε ότι δεν τους είχε δει ποτέ, υποστήριξε ότι είχε παραπονεθεί στις αρχές γιατί μετά τα μεσάνυχτα αναδιδόταν από το διαμέρισμα μια "οσμή χημικών". "Η αστυνομία ήρθε να με δει μετά τις επιθέσεις... Έμενα πάνω από τις βόμβες" είπε η γυναίκα αυτή.

Σε έναν κάδο απορριμμάτων, κοντά στο διαμέρισμα, βρέθηκε ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής που όμως είναι κατεστραμμένος, μετέδωσε το Ανατολή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

froyta_aftodioikisi.jpg
Πώς να αξιοποιήσετε φρούτα και λαχανικά που είχατε για πέταμα
Για να μη συνεχιστεί αυτή η κακή συνήθεια που κοστίζει και στην τσέπη σας, στην υγεία σας και στον πλανήτη, μάθετε πώς να δίνετε το «φιλί της ζωής»...
Πώς να αξιοποιήσετε φρούτα και λαχανικά που είχατε για πέταμα