Thumbnail
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Behavioral Ecology and Sociobiology: Επιστήμονες του πανεπιστημίου Duke στη Βόρεια Καρολίνα συνεργάστηκαν με φοιτητές μηχανολογίας και έναν ταριχευτή για να «αναστήσουν» μέσω της ρομποτικής ένα σπουργίτι και να μελετήσουν τη συμπεριφορά των άλλων απέναντί του

 

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Behavioral Ecology and Sociobiology: Επιστήμονες του πανεπιστημίου Duke στη Βόρεια Καρολίνα συνεργάστηκαν με φοιτητές μηχανολογίας και έναν ταριχευτή για να «αναστήσουν» μέσω της ρομποτικής ένα σπουργίτι και να μελετήσουν τη συμπεριφορά των άλλων απέναντί του.
 
Στο εσωτερικό του κουφαριού (ονόματι Robosparrow) τοποθετήθηκε ένας μικροσκοπικός κινητήρας, ο οποίος ελέγχεται από υπολογιστικά τσιπ, για τη διεξαγωγή απλών, ρυθμικών κινήσεων. Το πείραμα διήρκεσε για ένα διάστημα δύο μηνών, και σκοπός ήταν να διαπιστωθεί εάν η κίνηση των φτερών είναι ένδειξη επιθετικότητας στα αρσενικά σπουργίτια- κάτι που επιβεβαιώθηκε μέσω του Robosparrow, καθώς δεχόταν συχνές επιθέσεις από άλλα πουλιά.
Η ανάπτυξη και σωστή τοποθέτηση της ρομποτικής τεχνολογίας στο Robosparrow χρειάστηκε εννέα μήνες και το κόστος του προγράμματος ήταν 1.500 δολάρια. Μιλώντας στο BBC, η δρ. Ρίντι Άντερσον, που ήταν επικεφαλής της έρευνας, είπε πως το αρχικό σχέδιο ήταν να χρησιμοποιηθεί ο κινητήρας ενός τηλεκατευθυνόμενου αεροπλάνου ή αυτοκινήτου, αλλά ήταν σε κάθε περίπτωση πολύ μεγάλοι για να χωρέσουν μέσα στο πουλί, οπότε και χρειάστηκε η κατασκευή ενός νέου μοτέρ και μετά η συρρίκνωσή του.
 
Όταν ο κινητήρας τοποθετήθηκε και προγραμματίστηκε το Robosparrow αφέθηκε ελεύθερο. Το πρόγραμμα συνοδευόταν από ένα σύστημα ήχου που παρήγαγε ήχους προσέλκυσης άλλων σπουργιτιών. Το πουλί- cyborg άντεξε για δύο μήνες, μέχρι που το κεφάλι του αποσπάστηκε και τα φτερά σταμάτησαν να λειτουργούν.
 
Ωστόσο, αν και επιβεβαιώθηκε η σχέση μεταξύ κίνησης φτερών και επιθετικότητας, διαπιστώθηκε πως τα άλλα αρσενικά σπουργίτια ήταν γενικότερα εχθρικά απέναντι στο Robosparrow είτε κουνούσε τα φτερά του είτε όχι.
 
athensvoice.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

perpatima
Πώς μια απλή συνήθεια μπορεί να μειώσει το κοιλιακό λίπος μετά τα 60
Η Δρ. Margaret Chen, γεροντολόγος από το Ιατρικό Κέντρο του Ώστιν, αποκάλυψε ότι μέσα από αυτή την καθημερινή συνήθεια κατάφερε να μειώσει το...
Πώς μια απλή συνήθεια μπορεί να μειώσει το κοιλιακό λίπος μετά τα 60
τουαλετα
Ποιά είναι η συνήθεια που βλάπτει το εντέρο μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε;
Πολλές φορές χωρίς να το καταλαβαίνουμε, υιοθετούμε καθημερινές συνήθειες που επιβαρύνουν το έντερό μας. Μία από τις πιο κοινές, αλλά και επιβλαβείς,...
Ποιά είναι η συνήθεια που βλάπτει το εντέρο μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε;
omeleta
Ομελέτα φούρνου με λαχανικά και φέτα: Εύκολη, υγιεινή και πεντανόστιμη
Αν ψάχνετε για ένα πιάτο που συνδυάζει ευκολία, θρεπτική αξία και γεύση, τότε αυτή η ομελέτα φούρνου είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε.
Ομελέτα φούρνου με λαχανικά και φέτα: Εύκολη, υγιεινή και πεντανόστιμη
paralia
Προσοχή! Σε αυτές τις παραλίες της Αττικής αφαιρέθηκε η Γαλάζια Σημαία και μπήκε απαγορευτικό
Ανησυχία για την κατάσταση των παραλιών γύρω από το Λεκανοπέδιο
Προσοχή! Σε αυτές τις παραλίες της Αττικής αφαιρέθηκε η Γαλάζια Σημαία και μπήκε απαγορευτικό