Δεν είναι πάντα οι σοκολάτες και τα αναψυκτικά που “εκτοξεύουν” τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Πίσω από φαινομενικά «αθώες» τροφές, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά ή ακόμη και μερικά φρούτα, κρύβονται οι πραγματικοί ένοχοι που διαταράσσουν τη γλυκόζη και επιβαρύνουν την υγεία μας.
Όπως εξηγεί ο σύμβουλος υγείας Στιβ Μπένετ (Steve Bennett) στη Daily Mail, ο οργανισμός μας είναι προγραμματισμένος να αντιμετωπίζει ήπιες αυξήσεις στη ζάχαρη μέσω της παραγωγής ινσουλίνης. Όταν, όμως, η ινσουλίνη “επιστρατεύεται” υπερβολικά συχνά, τα κύτταρα παύουν να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά. Το αποτέλεσμα; Η γλυκόζη παραμένει στο αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο διαβήτη και άλλων παθήσεων.
Οι «καθημερινές» τροφές που αυξάνουν το σάκχαρο
Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες – όπως το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι και οι πατάτες – έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή μετατρέπονται γρήγορα σε σάκχαρα.
Αυτό σημαίνει πως προκαλούν απότομες αυξήσεις στο σάκχαρο του αίματος, παρόμοιες με εκείνες που προκαλεί ένα γλυκό.
Ο Μπένετ εξηγεί: «Οτιδήποτε είναι υδατάνθρακας θα μετατραπεί σε ζάχαρη. Το ζήτημα είναι πόσο γρήγορα συμβαίνει αυτό».
Αντίθετα, τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη – όπως τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια και κάποια φρούτα – απορροφώνται πιο αργά, εξασφαλίζοντας πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου και αίσθημα κορεσμού που διαρκεί.
Δημητριακά: η παγίδα του πρωινού
Τα δημητριακά του πρωινού, ειδικά οι νιφάδες καλαμποκιού, είναι ένας από τους πιο υποτιμημένους “ένοχους”.
Σύμφωνα με τον Μπένετ, ένα απλό μπολ με δημητριακά αντιστοιχεί σε περισσότερα από οκτώ κουταλάκια ζάχαρης όσον αφορά την επίδραση στο αίμα.
Για να μειωθεί αυτή η απότομη αύξηση, οι ειδικοί προτείνουν να συνδυάζουμε τα δημητριακά ή το ψωμί με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη και “καλά” λιπαρά – όπως το γιαούρτι, οι ξηροί καρποί ή τα αυγά.
Ένα παράδειγμα; Φρυγανισμένο ψωμί με αυγά, που διατηρεί σταθερότερο το σάκχαρο και παρατείνει το αίσθημα πληρότητας.
Ρύζι: καστανό ή λευκό, θέλει προσοχή
Αν και το καστανό ρύζι είναι πιο πλούσιο σε φυτικές ίνες και μαγνήσιο, εξακολουθεί να είναι υδατάνθρακας και επηρεάζει το σάκχαρο. Η διαφορά του με το λευκό είναι πως απελευθερώνει πιο αργά τη γλυκόζη στο αίμα, ωστόσο η υπερκατανάλωση και εδώ είναι επιβαρυντική.
Πατάτες: από τις πιο ύπουλες “γλυκές” τροφές
Πουρές, τηγανητές ή ψητές – οι πατάτες βρίσκονται ψηλά στη λίστα των τροφών που ανεβάζουν γρήγορα το σάκχαρο.
Η περιεκτικότητά τους σε άμυλο και ο τρόπος μαγειρέματος παίζουν καθοριστικό ρόλο:
Οι κρύες βραστές πατάτες περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, το οποίο επιβραδύνει την πέψη.
Ο συνδυασμός τους με πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά (π.χ. ψάρι ή ελαιόλαδο) συμβάλλει σε πιο ήπια απελευθέρωση γλυκόζης.
Τα τροπικά φρούτα και το “καμουφλαρισμένο” ζάχαρο
Φυσικά τα φρούτα είναι πολύτιμα, όμως όχι όλα στον ίδιο βαθμό.
Τα τροπικά φρούτα, όπως μπανάνες, μάνγκο και ανανάδες, περιέχουν υψηλές ποσότητες φυσικών σακχάρων και προκαλούν έντονες διακυμάνσεις στο σάκχαρο του αίματος.
Αντίθετα, οι μούρες, τα φραγκοστάφυλα και τα βατόμουρα αποτελούν καλύτερες επιλογές για όσους προσέχουν τη γλυκόζη τους.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/11
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Μαρία Δούση