Πατάτες
Πατάτες και σάκχαρο: Τι πρέπει να προσέχετε στις ποικιλίες, το μαγείρεμα και τη θερμοκρασία

Αγαπημένη των τραπεζιών και «κατηγορούμενη» στη διατροφή, η πατάτα επιστρέφει στο προσκήνιο της επιστημονικής συζήτησης, με αφορμή τις ανησυχίες γύρω από την επίδρασή της στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Είναι όμως δικαιολογημένος ο προβληματισμός;

Η Δρ Κριστίν Μπος από τη Σχολή Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου του Λιντς δίνει απαντήσεις, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους: «Το αν η πατάτα αυξάνει το σάκχαρο εξαρτάται τόσο από την ποικιλία της όσο και από το πώς την ετοιμάζουμε». Όπως εξηγεί, αν και οι κοινές πατάτες επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης περισσότερο από τις γλυκοπατάτες, παραμένουν πολύτιμες λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και πολυφαινόλες.

Το... ξεφλούδισμα έχει κόστος. Όπως σημειώνει η ερευνήτρια, η φλούδα της πατάτας περιέχει μεγάλο μέρος των θρεπτικών στοιχείων. Μια πατάτα 150 γραμμαρίων με τη φλούδα της έχει διπλάσια φυτική ίνα από μία καθαρισμένη, ενώ περιέχει και περισσότερες αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες.

Οι ποικιλίες παίζουν επίσης ρόλο: οι κηρώδεις πατάτες έχουν πιο ήπια επίδραση στο σάκχαρο σε σχέση με τις αλευρώδεις, όπως η γνωστή Maris Piper. Και ο τρόπος μαγειρέματος είναι καθοριστικός: ο πουρές, για παράδειγμα, αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου ταχύτερα από τις ολόκληρες πατάτες με τη φλούδα τους.

Η Μπος προτείνει ένα απλό αλλά αποτελεσματικό «τρικ»: βράσιμο και ψύξη. Αν οι πατάτες βραστούν και καταναλωθούν κρύες ή ξαναζεσταμένες, ο γλυκαιμικός δείκτης τους μπορεί να μειωθεί κατά 30-40%. Η διαδικασία αυτή αλλάζει τη δομή του αμύλου, κάνοντάς το πιο ανθεκτικό στην πέψη και μειώνοντας τις αυξομειώσεις της γλυκόζης στο αίμα.

Τι σημαίνει αυτό για τον διαβήτη; Οι επιστημονικές ενδείξεις δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση πατάτας, χωρίς υπερβολές σε λιπαρά όπως το βούτυρο ή η κρέμα γάλακτος, δεν αυξάνει από μόνη της τον κίνδυνο. Όπως τονίζει η Δρ Μπος:
«Η πατάτα δεν είναι ο εχθρός – το πώς την καταναλώνουμε είναι που κάνει τη διαφορά».

Ένα είναι βέβαιο: η πατάτα μπορεί να παραμείνει στο πιάτο μας, αρκεί να σερβίρεται με ισορροπία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 17/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΠΟΣΥΠ-ΕΣΠΑ
ΠΟΣΥΠ: Να δοθεί αποζημίωση σε 300 καταχωριστές που διαχειρίζονται τη μισθοδοσία χιλιάδων αναπληρωτών
Δίκαιη αποζημίωση για τους καταχωριστές ΕΣΠΑ ζητά η ΠΟΣΥΠ – Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠ.ΟΙΚ.
ΠΟΣΥΠ: Να δοθεί αποζημίωση σε 300 καταχωριστές που διαχειρίζονται τη μισθοδοσία χιλιάδων αναπληρωτών
εκπαι
40 σύμβουλοι εκπαίδευσης σε πρώτη συνεργασία με το ΣτΕ - Δράση για την ένταξη της δικαιοσύνης στη διδακτική πράξη των σχολείων
Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας σχετικά με τον θεσμό της...
40 σύμβουλοι εκπαίδευσης σε πρώτη συνεργασία με το ΣτΕ - Δράση για την ένταξη της δικαιοσύνης στη διδακτική πράξη των σχολείων
rapid test eody
ΕΟΔΥ: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν φέτος κατά της COVID-19 – Οι συστάσεις για την περίοδο 2025-2026
Ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει ποιες ομάδες πρέπει να εμβολιαστούν κατά της COVID-19 για την περίοδο 2025-2026. Δείτε ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και τι...
ΕΟΔΥ: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν φέτος κατά της COVID-19 – Οι συστάσεις για την περίοδο 2025-2026