Χλώριο: Αναγκαίο αλλά όχι ακίνδυνο
Η βασική ουσία που χρησιμοποιείται για την απολύμανση του νερού στις πισίνες είναι το χλώριο. Παρόλο που συμβάλλει καθοριστικά στην καταπολέμηση μικροβίων και παθογόνων οργανισμών, η υπερβολική του απορρόφηση από το δέρμα έχει συσχετιστεί με προβλήματα υγείας όπως δερματικές παθήσεις, αναπνευστικά προβλήματα, ακόμη και αυξημένο κίνδυνο για κάποιες μορφές καρκίνου.
Η χρήση χλωρίου θεωρείται ασφαλής όταν διατηρείται εντός των επιτρεπόμενων ορίων. Εναλλακτικά, ορισμένες πισίνες απολυμαίνονται με όζον, μια πιο φυσική και φιλική για τον οργανισμό μέθοδο. Παρόλα αυτά, οι πισίνες που βασίζονται αποκλειστικά στο όζον παραμένουν σχετικά σπάνιες, με τις περισσότερες να συνδυάζουν και τις δύο μεθόδους.
Πώς να ελέγξετε την ποιότητα του νερού
Η ύπαρξη χλωρίου στο νερό της πισίνας μπορεί να ελεγχθεί εύκολα με τη χρήση ειδικού χημικού δείκτη που διατίθεται σε επιλεγμένα φαρμακεία. Με απλό τρόπο, μπορείτε να διαπιστώσετε τόσο τη συγκέντρωση του χλωρίου στο νερό όσο και την πιθανή απορρόφησή του από το δέρμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και η απορρόφηση του χλωρίου δεν προκαλεί προβλήματα σε όλους, η συνεχής έκθεση μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Κίνδυνοι από μολύνσεις και λοιμώξεις
Μια ανεπαρκώς χλωριωμένη πισίνα μπορεί να εξελιχθεί σε εστία μολύνσεων. Οι γυναίκες, ειδικά, είναι ευάλωτες σε μυκητιάσεις, όπως από τον Candida albicans, οι οποίες υπό προϋποθέσεις μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Εκτός από μυκητιάσεις, υπάρχει κίνδυνος και για βακτηριακές λοιμώξεις (π.χ. από καμπυλοβακτηρίδιο ή E. coli), ενώ πιο σπάνια ενδέχεται να προκύψουν και παρασιτικές μολύνσεις.
Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί περιστατικά προσβολής από τον ιό HPV, με την εμφάνιση μυρμηγκιών, αν και οι πιθανότητες για σεξουαλικά μεταδιδόμενες μορφές του ιού μέσω πισίνας είναι εξαιρετικά μικρές.
Προβλήματα στις κλειστές πισίνες
Οι κλειστοί χώροι χωρίς επαρκή αερισμό αυξάνουν τον κίνδυνο για μεταφορά ιών όπως αυτός του κοινού κρυολογήματος. Η συγκέντρωση υγρασίας και σταγονιδίων στον αέρα μπορεί να επιβαρύνει το αναπνευστικό σύστημα, ειδικά σε εγκύους και άτομα με χρόνιες παθήσεις.
Οδηγίες για ασφαλή χρήση της πισίνας
Για να μειώσετε τους κινδύνους και να προστατεύσετε τον εαυτό σας αλλά και τους υπόλοιπους λουόμενους, καλό είναι να ακολουθείτε τις παρακάτω πρακτικές:
Ντους πριν μπείτε στην πισίνα
Συχνή επίσκεψη των παιδιών στην τουαλέτα
Σχολαστικό πλύσιμο των χεριών μετά την τουαλέτα
Ντους αμέσως μετά το μπάνιο για απομάκρυνση του χλωρίου
Αποφυγή χρήσης αντηλιακών ή καλλυντικών μέσα στην πισίνα
Μην χρησιμοποιείτε την πισίνα εάν πάσχετε από κάποια λοίμωξη
Ιδιαίτερες προφυλάξεις για ευαίσθητες ομάδες
Παιδιά: Αν και έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό, το σώμα τους δυσκολεύεται να αποβάλει το χλώριο, οπότε η έκθεσή τους πρέπει να είναι περιορισμένη.
Ασθματικοί: Καλό είναι να αποφεύγουν όχι μόνο την κολύμβηση σε πισίνες, αλλά και την παραμονή δίπλα τους, ειδικά όταν πρόκειται για κλειστούς χώρους.
Έγκυες γυναίκες: Είναι περισσότερο ευάλωτες σε μολύνσεις και πρέπει να είναι διπλά προσεκτικές, αποφεύγοντας κάθε πιθανή εστία κινδύνου, τόσο για τις ίδιες όσο και για το έμβρυο.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Πώς λέγεται στα ελληνικά η «ντομάτα»;
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ