Ποια φρούτα αποθηκεύονται εκτός ψυγείου και πότε πρέπει να μεταφερθούν
Ορισμένα φρούτα συνεχίζουν να ωριμάζουν μετά τη συγκομιδή τους. Αυτά καλό είναι να μένουν σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να μαλακώσουν και να αποκτήσουν το επιθυμητό άρωμα και γεύση. Μόλις ωριμάσουν, μπορούν να μεταφερθούν στο ψυγείο για παράταση ζωής.
Μπανάνες: Ωριμάζουν εκτός ψυγείου. Μόλις φτάσουν στο επιθυμητό στάδιο, μπορείτε να τις φυλάξετε στο ψυγείο για λίγες ημέρες, αν και η φλούδα τους θα μαυρίσει.
Αβοκάντο: Παραμένουν εκτός ψυγείου μέχρι να μαλακώσουν. Κατόπιν, τοποθετούνται στο ψυγείο για να καθυστερήσει η υπερβολική ωρίμανση.
Ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, νεκταρίνια: Καλό είναι να ωριμάζουν εκτός ψυγείου και να ψύχονται μόνο όταν έχουν μαλακώσει.
Μάνγκο, παπάγια, ανανάς: Ανήκουν στα τροπικά φρούτα και ωριμάζουν καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου.
Φρούτα που δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο (τουλάχιστον όσο είναι ακέραια)
Ορισμένα φρούτα αλλοιώνονται από το ψυχρό περιβάλλον. Ειδικά όταν δεν είναι κομμένα, η ψύξη μπορεί να μειώσει το άρωμά τους ή να επηρεάσει τη διατροφική τους αξία.
Εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ): Προτιμούν το ράφι ή ένα δροσερό ντουλάπι. Το ψυγείο τα αφυδατώνει πιο γρήγορα.
Καρπούζια και πεπόνια (ολόκληρα): Ενώ στο ψυγείο μειώνονται τα επίπεδα αντιοξειδωτικών, μπορούν να μπουν κομμένα για να διατηρηθούν.
Φρούτα που χρειάζονται πάντα ψύξη
Κάποια φρούτα είναι ευαίσθητα και αλλοιώνονται πολύ γρήγορα αν μείνουν εκτός ψυγείου. Αυτά πρέπει να αποθηκεύονται σε χαμηλές θερμοκρασίες, με προσοχή στην υγρασία και τον εξαερισμό.
Μούρα (φράουλες, βατόμουρα, σμέουρα, blueberries): Διατηρούνται καλύτερα στο ψυγείο, σε ρηχά δοχεία με χαρτί κουζίνας για απορρόφηση υγρασίας. Πλένονται μόνο λίγο πριν καταναλωθούν.
Κεράσια και σταφύλια: Ψύχονται σε σακούλες ή κλειστά δοχεία. Πλένονται πριν την κατανάλωση.
Μήλα και αχλάδια: Αν δεν καταναλωθούν άμεσα, καλό είναι να μπουν στο ψυγείο, καθώς η ψύξη επιβραδύνει την ωρίμανση.
Φύλλα σαλάτας και αρωματικά βότανα: Αν και δεν είναι φρούτα, συχνά αποθηκεύονται μαζί τους. Ιδανικά διατηρούνται στο συρτάρι λαχανικών, τυλιγμένα σε χαρτί κουζίνας.
Χρήσιμες συμβουλές για μεγαλύτερη διάρκεια φρεσκάδας
Διαχωρισμός φρούτων: Φρούτα όπως τα μήλα και οι μπανάνες παράγουν αιθυλένιο, μια ορμόνη που επιταχύνει την ωρίμανση των γύρω φρούτων. Αποθηκεύστε τα ξεχωριστά.
Αποφυγή πλυσίματος πριν την αποθήκευση: Το πλύσιμο δημιουργεί υγρασία, ευνοώντας τη μούχλα. Πλένετε τα φρούτα λίγο πριν καταναλωθούν.
Αποθήκευση σε χαρτί κουζίνας: Ιδιαίτερα για φράουλες και μύρτιλα, το χαρτί απορροφά την υγρασία, παρατείνοντας τη ζωή τους.
Περιορισμός κοψίματος: Τα κομμένα φρούτα αλλοιώνονται ταχύτερα. Αν είναι απαραίτητο να κοπούν, διατηρήστε τα σε αεροστεγές δοχείο.
Πού να τα τοποθετήσετε στο ψυγείο
Κάτω ράφια ή κοντά στο πίσω μέρος: Είναι πιο ψυχρές περιοχές και κατάλληλες για ευπαθή φρούτα όπως τα μούρα και τα κεράσια.
Συρτάρι λαχανικών με ρύθμιση υγρασίας: Ιδανικό για μήλα, αχλάδια και σταφύλια.
Αποφύγετε την πόρτα του ψυγείου: Η συχνή αλλαγή θερμοκρασίας την καθιστά ακατάλληλη για τη συντήρηση φρούτων.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Οι «Σεϋχέλλες» της Αττικής: Η παραλία-έκπληξη μόλις 1,5 ώρα από την Αθήνα!
Προσοχή! Ανακαλείται εμφιαλωμένο νερό λόγω πιθανής μόλυνσης
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 11/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ