Μπορεί να σας φαίνεται απίστευτο, όμως τα μήλα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη φρεσκάδα των υπόλοιπων φρούτων όταν βρίσκονται δίπλα τους. Δεν είναι απλώς ένα υγιεινό σνακ — τα μήλα είναι… φύλακες του μπολ φρούτων!
Ο λόγος κρύβεται σε μια φυσική ουσία που παράγουν τα μήλα, τη λεγόμενη αιθυλένη. Πρόκειται για μια φυτική ορμόνη, αόρατη με γυμνό μάτι, που επηρεάζει τη διαδικασία της ωρίμανσης.
Τι κάνει η αιθυλένη;
Η αιθυλένη επιταχύνει ή επιβραδύνει την ωρίμανση, ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκονται τα φρούτα γύρω από το μήλο. Όταν τα φρούτα είναι ακόμα άγουρα, η παρουσία αιθυλένης βοηθάει να ωριμάσουν πιο γρήγορα και ομοιόμορφα. Όμως, σε φρούτα που έχουν ήδη ωριμάσει αρκετά, η σωστή ποσότητα αιθυλένης μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία σήψης, δημιουργώντας μια ισορροπία στον χώρο αποθήκευσης.
Αξίζει να σημειωθεί πως, σε κάποιες περιπτώσεις, αν τα μήλα είναι πάρα πολλά ή αν τα υπόλοιπα φρούτα είναι ήδη πολύ ώριμα, η αιθυλένη μπορεί να επιταχύνει τη σήψη. Όμως, σε φυσιολογικές συνθήκες, ένα-δυο μήλα στο μπολ φρούτων λειτουργούν προστατευτικά, κρατώντας τα φρέσκα για μεγαλύτερο διάστημα.
Την επόμενη φορά που θα φτιάξετε το μπολ φρούτων σας, μην ξεχάσετε να βάλετε μερικά μήλα ανάμεσα στα υπόλοιπα φρούτα. Δεν είναι απλώς για τη γεύση — είναι το φυσικό "συντηρητικό" της κουζίνας σας!
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
750 ευρώ σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ