Τι είναι το σάρκωμα και πού εντοπίζεται
Το σάρκωμα είναι ένας τύπος καρκίνου που προέρχεται από τους δομικούς ιστούς του σώματος, όπως τα οστά, τα αιμοφόρα αγγεία, τα νεύρα και τα λιποκύτταρα. Ανάλογα με την προέλευσή του, διακρίνεται σε δύο κύριες κατηγορίες: σαρκώματα οστών και σαρκώματα μαλακών μορίων.
Τα πιο συνηθισμένα σαρκώματα μαλακών μορίων είναι οι γαστρεντερικοί στρωματικοί όγκοι (GIST), τα λιποσαρκώματα και τα λειομυοσαρκώματα. Στα σαρκώματα των οστών, συχνότερα συναντώνται το οστεοσάρκωμα και το σάρκωμα Ewing.
Γιατί είναι τόσο άγνωστο στο ευρύ κοινό
Ο λόγος που πολλοί δεν έχουν ακούσει ποτέ για το σάρκωμα είναι η σπανιότητά του. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, διαγιγνώσκονται περίπου 5.300 περιστατικά ετησίως, αριθμός που καθιστά την πιθανότητα να γνωρίζει κανείς άτομο με σάρκωμα αρκετά μικρή. Παράλληλα, δεν είναι από τους τύπους καρκίνου που προβάλλονται συχνά στα μέσα ενημέρωσης, γεγονός που εντείνει την άγνοια γύρω από τη νόσο.
Το βασικό σύμπτωμα που πρέπει να γνωρίζετε
Το κυριότερο προειδοποιητικό σημάδι για τα σαρκώματα μαλακών μορίων είναι η εμφάνιση ενός εξογκώματος στο σώμα, το οποίο μεγαλώνει ή αλλάζει σε μορφή. Αν και πολλά εξογκώματα είναι καλοήθη, κάθε τέτοια αλλαγή θα πρέπει να εξετάζεται από γιατρό.
Στην περίπτωση των σαρκωμάτων των οστών, βασικά συμπτώματα είναι ο επίμονος πόνος ή το πρήξιμο, ιδίως όταν επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο πόνος που δεν σχετίζεται με τραυματισμό και δεν υποχωρεί με παυσίπονα πρέπει να θεωρείται ανησυχητικός.
Όσο για τους GIST (όγκους του γαστρεντερικού συστήματος), επειδή αναπτύσσονται εσωτερικά, μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα, αίμα στον εμετό ή στα κόπρανα, σημάδια που συχνά αποδίδονται σε άλλες αιτίες.
Πώς γίνεται η διάγνωση
Η διάγνωση ξεκινά συνήθως με επίσκεψη στον γιατρό λόγω πόνου ή εξογκώματος. Ανάλογα με τον τύπο του σαρκώματος, οι εξετάσεις διαφέρουν:
Για τα μαλακά μόρια, αρχικά γίνεται υπερηχογράφημα.
Για τα οστά, χρησιμοποιείται ακτινογραφία.
Αν υπάρχει υποψία για κάτι πιο σοβαρό, ακολουθεί μαγνητική τομογραφία και κατόπιν βιοψία, η οποία είναι το πιο καθοριστικό βήμα για την τελική διάγνωση. Μέσω της βιοψίας καθορίζεται ο τύπος του σαρκώματος και προδιαγράφεται η κατάλληλη θεραπεία.
Η πρώιμη διάγνωση παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχή έκβαση της θεραπείας, καθώς ο καρκίνος είναι πιο αντιμετωπίσιμος στα πρώτα του στάδια.
Θεραπευτικές επιλογές
Η βασική μορφή θεραπείας για τα σαρκώματα είναι η χειρουργική αφαίρεση του όγκου, συνήθως μαζί με γειτονικό υγιή ιστό ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες επανεμφάνισης.
Ανάλογα με την περίπτωση, χρησιμοποιούνται και χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, αν και δεν είναι πάντα τόσο αποτελεσματικές όσο θα ήθελαν οι γιατροί. Στους νεότερους ασθενείς με σάρκωμα οστών, η χημειοθεραπεία συνήθως προηγείται της επέμβασης.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Αυτός είναι ο δημοσιογράφος που εκβίαζε την Ζέττα Μακρή - Πώς παγιδεύτηκε
750 ευρώ σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ