Πώς το κερί του αυτιού μιλά για την υγεία μας
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Analytical Chemistry, οι πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs) που εκλύονται από την κυψελίδα του αυτιού αλλάζουν αισθητά στους ανθρώπους που πάσχουν από Πάρκινσον. Αυτές οι χημικές αλλαγές σχετίζονται με διεργασίες όπως η νευροεκφύλιση, η φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, βασικά στοιχεία της παθογένειας της νόσου.
Το κερί του αυτιού είναι ιδανικό για τέτοιου είδους αναλύσεις, διότι παραμένει προστατευμένο από εξωτερικούς παράγοντες όπως η ρύπανση ή η υγρασία. Σε αντίθεση με άλλες εκκρίσεις του σώματος, όπως το σμήγμα του δέρματος, προσφέρει μια πιο σταθερή εικόνα της εσωτερικής φυσιολογίας.
Τι αποκάλυψε η έρευνα
Η ερευνητική ομάδα από την Κίνα, με επικεφαλής τους Δρ. Hao Dong και Danhua Zhu, συνέλεξε δείγματα αυτιού από 209 άτομα, εκ των οποίων τα 108 έπασχαν από Πάρκινσον. Χρησιμοποιώντας χρωματογραφία αερίων και φασματομετρία μάζας, εντόπισαν τέσσερις VOCs, αιθυλοβενζόλιο, 4-αιθυλοτολουόλιο, πεντάνιο και 2-πενταδεκυλ-1,3-διοξολάνιο, οι οποίες φαίνεται να λειτουργούν ως βιοδείκτες της νόσου.
Για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων, αξιοποιήθηκε τεχνητή νοημοσύνη που εκπαιδεύτηκε να αναγνωρίζει τα μοτίβα αυτών των ενώσεων. Η ακρίβεια ταξινόμησης των δειγμάτων ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αγγίζοντας το 94%.
Τι σημαίνει αυτή η ανακάλυψη
Η νέα αυτή τεχνική έχει τη δυναμική να μετατραπεί σε ένα απλό, γρήγορο και οικονομικά προσιτό εργαλείο πρώιμης διάγνωσης. Σε αντίθεση με τις σημερινές μεθόδους, που βασίζονται σε υποκειμενικές αξιολογήσεις ή ακριβές απεικονιστικές εξετάσεις, η ανάλυση του κεριού του αυτιού δεν είναι επώδυνη και προσφέρει αντικειμενικά, μετρήσιμα αποτελέσματα.
Ο Δρ. Dong, πάντως, ξεκαθαρίζει πως πρόκειται για μια πιλοτική μελέτη και απαιτούνται περαιτέρω έρευνες σε διαφορετικά στάδια της νόσου, μεγαλύτερους πληθυσμούς και σε διάφορες γεωγραφικές και πολιτισμικές ομάδες ώστε να αξιολογηθεί η καθολική εφαρμοσιμότητα της μεθόδου.
Πιο κοντά στην έγκαιρη διάγνωση
Η σημασία της έγκαιρης ανίχνευσης του Πάρκινσον είναι καθοριστική, καθώς η ασθένεια εξελίσσεται σταδιακά και οι σημερινές θεραπείες δεν μπορούν να την αναστρέψουν, μόνο να επιβραδύνουν την πρόοδο της. Όσο πιο νωρίς γίνει η διάγνωση, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες για καλύτερη ποιότητα ζωής μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων.
Από το ασήμαντο στο πολύτιμο
Το κερί των αυτιών, που μέχρι σήμερα θεωρούνταν ένα αδιάφορο ή ενοχλητικό κατάλοιπο του οργανισμού, αποκτά έναν νέο, αναπάντεχο ρόλο στη διαγνωστική επιστήμη. Ίσως στο μέλλον, με ένα απλό δείγμα από το αυτί μας, να μπορούμε να προλαμβάνουμε ή να εντοπίζουμε εγκαίρως όχι μόνο το Πάρκινσον, αλλά και άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Διέγραψαν από σχολικό βιβλίο την λέξη Ιντιφάντα: Η "ουδετερότητα" που δεν είναι ουδέτερη
750 ευρώ σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ