Νέα δεδομένα από εκτενή μελέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες επαναφέρουν στο προσκήνιο τον πιθανό ρόλο του απλού έρπητα τύπου 1 (HSV-1) στην εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παρουσία του ιού ενδέχεται να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για άνοια, ενώ αντίθετα, η χρήση αντιερπητικών φαρμάκων φαίνεται να σχετίζεται με μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.
Η ανάλυση βασίστηκε σε δεδομένα από την περίοδο 2006–2021, μέσα από τη βάση IQVIA PharMetrics Plus, και περιλάμβανε χιλιάδες ασθενείς με και χωρίς διάγνωση Αλτσχάιμερ, αντιστοιχισμένους ανά ηλικία, φύλο, γεωγραφική περιοχή και ιατρικό ιστορικό. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι άτομα με διαγνωσμένο HSV-1 είχαν 80% υψηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με όσους δεν είχαν μολυνθεί από τον ιό.
Αξιοσημείωτο είναι ότι από τα 2.330 άτομα με ιστορικό λοίμωξης από HSV-1, εκείνοι που έλαβαν αντιερπητική θεραπεία είχαν κατά 17% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ συγκριτικά με όσους δεν ακολούθησαν φαρμακευτική αγωγή.
Η έρευνα εξετάζει και άλλους ιούς της οικογένειας των ερπητοϊών, όπως τον HSV-2, τον ιό της ανεμοβλογιάς και τον κυτταρομεγαλοϊό, οι οποίοι επίσης σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας.
Αν και οι βιολογικοί μηχανισμοί παραμένουν ασαφείς, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η φλεγμονή στον εγκέφαλο και η ενεργοποίηση ανοσολογικών αποκρίσεων εξαιτίας της λοίμωξης από HSV-1 ενδέχεται να επιταχύνουν τη νευροεκφυλιστική διαδικασία. Παράλληλα, βιοδείκτες όπως το βήτα-αμυλοειδές φαίνεται να συσσωρεύονται ως αντίδραση στην παρουσία του ιού, κάτι που συνδέεται άμεσα με τις χαρακτηριστικές πλάκες της νόσου Αλτσχάιμερ.
Το γενετικό προφίλ παίζει επίσης ρόλο: άτομα με το αλληλόμορφο Ε4 του γονιδίου ApoE –γνωστός παράγοντας κινδύνου για Αλτσχάιμερ– είναι περισσότερο επιρρεπή σε λοιμώξεις από HSV-1, ενισχύοντας τη θεωρία περί αλληλεπίδρασης γενετικών και ιογενών παραγόντων.
Οι επιστήμονες πάντως τονίζουν ότι πρόκειται για παρατηρητική μελέτη και όχι για κλινική δοκιμή. Επομένως, δεν μπορούν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα αιτιότητας. Επιπλέον, η πιθανότητα υποδιάγνωσης ή μη καταγεγραμμένων περιστατικών έρπητα αποτελεί έναν παράγοντα που μπορεί να επηρεάζει τα αποτελέσματα.
Ωστόσο, η μελέτη προστίθεται σε ένα διαρκώς αυξανόμενο σώμα ερευνητικών δεδομένων που συσχετίζει λοιμώδεις παράγοντες –και ιδιαίτερα τους ερπητοϊούς– με τον κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών νόσων, ανοίγοντας νέους δρόμους για την κατανόηση και, ενδεχομένως, την πρόληψή τους.
Πηγή: onmed.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 26/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 26/05
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ