Τι έδειξε η μελέτη;
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food Chemistry: Molecular Sciences, επικεντρώθηκε στη δράση της κινναμαλδεΰδης της ένωσης που χαρίζει στην κανέλα το χαρακτηριστικό της άρωμα. Κατά την απορρόφησή της από τον οργανισμό, η ουσία αυτή μετατρέπεται σε κινναμικό οξύ, το οποίο επηρεάζει τη λειτουργία ενζύμων που είναι υπεύθυνα για την επεξεργασία φαρμάκων.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η συγκεκριμένη ουσία δρα πάνω σε υποδοχείς του σώματος (όπως οι PXR και AhR), οι οποίοι ρυθμίζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα αντιδρά σε ξένες χημικές ουσίες μεταξύ αυτών και τα φάρμακα. Όταν αυτοί οι υποδοχείς ενεργοποιούνται, ενδέχεται να αυξηθεί η παραγωγή ενζύμων όπως τα CYP2C9 και CYP1A2, τα οποία επεξεργάζονται φαρμακευτικές ουσίες όπως τα αντιπηκτικά, τα παυσίπονα, τα αντικαταθλιπτικά και άλλα.
Ποια φάρμακα μπορεί να επηρεαστούν;
Η επίδραση αυτή μπορεί να έχει συνέπειες στη δράση μιας σειράς φαρμάκων, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται:
Αντιπηκτικά, που εμποδίζουν την πήξη του αίματος
Αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη, όπως η ιβουπροφαίνη
Αντιδιαβητικά φάρμακα
Αντικαταθλιπτικά και αντιψυχωσικά
Ουσίες με καφεΐνη, όπως διεγερτικά
Η αλληλεπίδραση αυτή μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα είτε την αποδυνάμωση της δράσης ενός φαρμάκου είτε την ενίσχυση των παρενεργειών του.
Δεν είναι όλες οι μορφές κανέλας ίδιες
Η μελέτη επισημαίνει ότι διαφορετικά είδη και μορφές κανέλας έχουν διαφορετική επίδραση. Για παράδειγμα, το αιθέριο έλαιο της κανέλας, που χρησιμοποιείται τοπικά ή ως άρωμα, δεν φαίνεται να δημιουργεί ιδιαίτερο κίνδυνο όσον αφορά την αλληλεπίδρασή του με φάρμακα.
Αντίθετα, ο φλοιός της κανέλας, και ειδικά η ποικιλία Κασσίας, που κυκλοφορεί ευρέως στο εμπόριο, περιέχει υψηλές ποσότητες κουμαρίνης, μιας ουσίας με φυσική αντιπηκτική δράση. Η υπερκατανάλωση κουμαρίνης μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε όσους λαμβάνουν ήδη φάρμακα για την αραίωση του αίματος. Η κανέλα Κεϋλάνης, από την άλλη πλευρά, περιέχει πολύ μικρότερες ποσότητες κουμαρίνης και θεωρείται ασφαλέστερη επιλογή.
Τι πρέπει να προσέξουμε
Αν και η κανέλα θεωρείται γενικά ασφαλής όταν χρησιμοποιείται στη μαγειρική ή στο ρόφημα, η κατανάλωσή της σε μορφή συμπληρωμάτων πρέπει να γίνεται με προσοχή ιδιαίτερα σε άτομα που λαμβάνουν σταθερή φαρμακευτική αγωγή.
Οι ειδικοί συστήνουν σε όσους σκέφτονται να ξεκινήσουν συμπληρώματα με βάση την κανέλα να συμβουλεύονται τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους, ώστε να αποφύγουν πιθανές ανεπιθύμητες αλληλεπιδράσεις.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 21/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 21/05
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ