Η φινλανδική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Annals of Medicine, ανέλυσε στοιχεία από εκατοντάδες ανθρώπους που γεννήθηκαν το 1959 στην πόλη Jyväskylä και τους παρακολούθησε σε διάφορες ηλικιακές φάσεις: 27, 36, 42, 50 και 61 ετών. Το επίκεντρο της μελέτης ήταν τρεις συμπεριφορές που, αν και συνήθως θεωρούνται αθώες, επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα ζωής: το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας.
Το τίμημα έρχεται νωρίς
Τα αποτελέσματα της έρευνας φανερώνουν ότι οι αρνητικές συνέπειες αυτών των συνηθειών δεν περιμένουν να περάσουν τα χρόνια. Ακόμα και η περιστασιακή παρουσία τους στην καθημερινότητα ήταν αρκετή ώστε να καταγραφούν προβλήματα στη σωματική υγεία (όπως αυξημένη πίεση, σάκχαρο και λίπη), αλλά και στην ψυχολογική ευεξία, με αυξημένα συμπτώματα κατάθλιψης.
Όταν μάλιστα αυτές οι συνήθειες συνυπάρχουν, τα αποτελέσματα επιδεινώνονται θεαματικά. Οι συμμετέχοντες που διατηρούσαν και τις τρεις αυτές συμπεριφορές εμφάνιζαν σημαντική επιδείνωση τόσο στη γενική τους υγεία όσο και στην ψυχολογία τους σύμφωνα όχι μόνο με τις μετρήσεις, αλλά και με τη δική τους εκτίμηση.
Η φθορά ξεκινά από τα 36
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι πρώτες αρνητικές ενδείξεις εμφανίζονται ήδη από την ηλικία των 36 ετών. Πρόκειται για μια ηλικία στην οποία πολλοί θεωρούν ότι έχουν ακόμα περιθώριο να προσέξουν τον εαυτό τους αργότερα. Ωστόσο, η μελέτη δείχνει ότι ο οργανισμός θυμάται και αντιδρά.
Η Δρ. Tiia Kekäläinen, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, εξηγεί ότι οι σύγχρονες νόσοι που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής όπως τα καρδιαγγειακά και ορισμένες μορφές καρκίνου ευθύνονται για το 75% των πρόωρων θανάτων. Παρ’ όλα αυτά, μια υγιεινή ρουτίνα μπορεί να μειώσει αισθητά τους κινδύνους και να ενισχύσει τη μακροχρόνια ευεξία.
Ένας κύκλος που δύσκολα σπάει
Ένα από τα πιο ανησυχητικά συμπεράσματα είναι ότι η ψυχική και η σωματική υγεία είναι αλληλένδετες. Το άγχος ή η συναισθηματική εξάντληση μπορεί να οδηγήσουν στην αναζήτηση διεξόδων όπως το ποτό ή το τσιγάρο, οι οποίες όμως επιδεινώνουν περαιτέρω τη διάθεση και τη γενική ευεξία, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.
Παρότι η έρευνα είναι παρατηρητική και δεν αποδεικνύει άμεση αιτιώδη σχέση, τα ευρήματα είναι σαφή και προβληματίζουν. Το κυριότερο μήνυμα όμως είναι ελπιδοφόρο: ποτέ δεν είναι αργά για αλλαγή. Ακόμα και στην ηλικία των 40 ή 50, η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να αντιστρέψει πολλές από τις συνέπειες και να βελτιώσει τόσο το σώμα όσο και την ψυχή.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 26/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 26/05
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ