απθ
Αντίδραση του ΚΚΕ για τη στάση των Πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ

Η Τομεακή Οργάνωση Πανεπιστημίων του ΚΚΕ καταδικάζει με έντονο τρόπο τη στάση των Πρυτανικών Αρχών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι οποίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση, απαγόρευσαν την είσοδο και την τοποθέτηση εκλεγμένων μελών του ΕΣΔΕΠ και εκπροσώπων Φοιτητικών Συλλόγων στη συνεδρίαση της Συγκλήτου.

Το ΚΚΕ κάνει λόγο για «σιδηρόφρακτες πόρτες» και φίμωση των πανεπιστημιακών, συνδέοντας τη στάση αυτή με τον «επιχειρηματικό μετασχηματισμό» του ΑΠΘ και την περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Παράλληλα, επικρίνει την ίδρυση ξενόγλωσσων προγραμμάτων με δίδακτρα, τονίζοντας ότι πλήττουν τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και τις εργασιακές σχέσεις του διδακτικού προσωπικού.

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει πως «επιχειρηματικότητα και περιορισμός δικαιωμάτων είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος» και δηλώνει ότι το πανεπιστημιακό κίνημα δεν πρόκειται να σιγήσει απέναντι σε τέτοιες πρακτικές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ:

Απαράδεκτες σκηνές εκτυλίχτηκαν την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Συγκλήτου του ΑΠΘ, επιβεβαιώνοντας, για ακόμα μια φορά, ότι επιχειρηματικότητα και περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων είναι το όραμα των αναδιαρθρώσεων για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Καθηγήτριες και Καθηγητές του ΑΠΘ, μέλη και εκλεγμένες/οι στον Ενιαίο Σύλλογο Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ), κατά τη διάρκεια μαζικής τους παράστασης με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, βρέθηκαν μπροστά σε σιδηρόφρακτες πόρτες και στην πεισματική άρνηση των Πρυτανικών Αρχών να τους επιτρέψουν να τοποθετηθούν ενώπιον της Συγκλήτου του ιδρύματος για σοβαρότατα ακαδημαϊκά ζητήματα που απασχολούν την πανεπιστημιακή κοινότητα, όπως οι δρομολογούμενες διαγραφές φοιτητών, το νέο πειθαρχικό πλαίσιο στα ΑΕΙ και τα υπό ίδρυση ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών με δίδακτρα στο ΑΠΘ.

Οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ και ο Πρύτανης συγκεκριμένα, ενεργώντας ως εντολοδόχος της κυβέρνησης και ακολουθώντας τα βήματα των προκατόχων του, προσπαθούν να επιταχύνουν τον επιχειρηματικό μετασχηματισμό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος προϋποθέτει την περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων, τη φίμωση του κινήματος μέσα στα πανεπιστήμια, φοιτητών αλλά τώρα και των μελών ΔΕΠ που υπηρετούν και τιμούν το δημόσιο πανεπιστήμιο και αγωνιούν για το μέλλον του.

Οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ πιέζουν για την ίδρυση ξενόγλωσσων προγραμμάτων προπτυχιακών σπουδών με δίδακτρα στο όνομα της «εξωστρέφειας του ιδρύματος», κλείνοντας όμως ταυτόχρονα τις θύρες στο εσωτερικό του ιδρύματος σε όσους/ες αντιδρούν στην ίδρυσή τους, αποκαλύπτοντας τεκμηριωμένα τις σοβαρότατες αρνητικές τους συνέπειες στην εκπαιδευτική διαδικασία, στις εργασιακές σχέσεις του διδακτικού προσωπικού που θα απασχοληθεί σε αυτά τα προγράμματα, στα επαγγελματικά δικαιώματα, την ποιότητα και τις συνθήκες σπουδών σε όσες/ους φοιτούν στα ήδη υπάρχοντα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών χωρίς τέλη φοίτησης.

Επιχειρηματικότητα και περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων είναι οι δύο όψεις του ίδιου κάλπικου νομίσματος, του οράματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της κυβέρνησης και των Πρυτανικών εκτελεστικών τους οργάνων για το μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Είναι όμως γελασμένοι αν νομίζουν ότι με κάγκελα και κλειστές πόρτες μπορούν να φιμώσουν το πανεπιστημιακό κίνημα και τα δίκαια αιτήματά του για κατάργηση των διδάκτρων σε όλους τους κύκλους σπουδών, για ένα πραγματικά δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο στο ύψος των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 11/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

χαμασ
Η Χαμάς θα απελευθερώσει νωρίτερα τους ομήρους – Δημοσιεύτηκαν τα ονόματά τους
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η διαδικασία θα λάβει χώρα μεταξύ 19:00 και 24:00 (ώρα Ισραήλ)
Η Χαμάς θα απελευθερώσει νωρίτερα τους ομήρους – Δημοσιεύτηκαν τα ονόματά τους