ανεργ
Περισσότερες ώρες, λιγότερα λεφτά - Η εξίσωση της εκμετάλλευσης

Τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για το 2024 επιβεβαιώνουν μια εδραιωμένη τάση: οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο από όλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος εβδομαδιαίας απασχόλησης στην Ελλάδα φτάνει τις 39,8 ώρες, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώνεται στις 36 ώρες. Πίσω από την Ελλάδα ακολουθούν η Βουλγαρία, η Πολωνία και η Ρουμανία, γεγονός που δείχνει πως οι χώρες με τα χαμηλότερα εισοδήματα τείνουν να καταγράφουν και τις μεγαλύτερες ώρες εργασίας.

Η υπερεργασία ως καθεστώς – και όχι εξαίρεση

Τα στοιχεία του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ καταδεικνύουν μια σκληρή αλήθεια: πάνω από το 50% των εργαζομένων δηλώνει ότι εργάζεται περισσότερες ώρες από όσες προβλέπει η σύμβασή του, χωρίς οι επιπλέον ώρες να μεταφράζονται σε οικονομικό όφελος. Το 65% όσων εργάζονται υπερωριακά δεν πληρώνονται καθόλου ή πληρώνονται ελλιπώς, καθιστώντας την υπερεργασία κανονικότητα και όχι ανάγκη.

Αντί για ανταμοιβή, απώλειες

Παρά την αυξημένη εργασία, η οικονομική ανταμοιβή όχι μόνο δεν αυξάνεται, αλλά συρρικνώνεται. Η πραγματική αγοραστική δύναμη των Ελλήνων εργαζομένων παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2011. Το 2025, ο μέσος πραγματικός μισθός είναι 9% χαμηλότερος από εκείνον του 2011, ενώ αν συνυπολογιστεί ο πληθωρισμός, η μείωση φτάνει το 27%. Πρόκειται για ένα σοβαρό πλήγμα στο βιοτικό επίπεδο, που δεν μπορεί να εξισορροπηθεί από την υπερεργασία.

Μισθοί που αγγίζουν το όριο της φτώχειας

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το εύρος των χαμηλών αμοιβών: σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι (46,5%) αμείβονται με μισθό κάτω των 1.000 ευρώ μεικτά. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι ο μέσος μισθός προσεγγίζει τον κατώτατο, δημιουργώντας μια μαζική κοινωνική τάξη επισφαλώς εργαζομένων.

Η Ελλάδα στο χαμηλότερο ράφι της Ευρώπης

Ακόμα και σε ονομαστικούς μισθούς, δηλαδή χωρίς να υπολογίζεται η ακρίβεια, η Ελλάδα βρίσκεται τρίτη από το τέλος στην Ε.Ε., πάνω μόνο από τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία. Όσον αφορά στην αγοραστική δύναμη, ο Έλληνας εργαζόμενος μπορεί να αποκτήσει μόλις το 70% των αγαθών που μπορεί να αγοράσει ο μέσος Ευρωπαίος, μια κατάσταση που επιδεινώνεται από τη διαρκώς αυξανόμενη ακρίβεια.

Ένα εφιαλτικό εργασιακό τοπίο

Ο συνδυασμός εξοντωτικής υπερεργασίας, χαμηλών αμοιβών και ακρίβειας δημιουργεί μια εικόνα που περισσότερο θυμίζει μισθωτή σκλαβιά παρά σύγχρονη αγορά εργασίας. Οι εργαζόμενοι πιέζονται από όλες τις πλευρές, ενώ η εργοδοσία φαίνεται να επωφελείται, σε ένα περιβάλλον που επιτρέπει – ή και ενισχύει – την εργασιακή εκμετάλλευση.

Η εικόνα που προκύπτει από τις έρευνες της Eurostat και του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ είναι απογοητευτική αλλά ξεκάθαρη: οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο, αμείβονται λιγότερο και ζουν χειρότερα. Η ανάγκη για θεσμικές παρεμβάσεις, δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Χωρίς αυτές, η εργασία στην Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι μια εξουθενωτική εμπειρία χωρίς ανταμοιβή – και χωρίς ελπίδα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές εξετάσεις
Κίνδυνος θερμοπληξίας στις Πανελλαδικές: SOS από γονείς για τις ελλείψεις στα σχολεία
Χωρίς air-condition στις Πανελλαδικές: Οι γονείς προειδοποιούν για τις συνέπειες της αδιαφορίας
Κίνδυνος θερμοπληξίας στις Πανελλαδικές: SOS από γονείς για τις ελλείψεις στα σχολεία