Ποια είναι τα τέσσερα πιο επικίνδυνα ψάρια στις ελληνικές θάλασσες
Τέσσερα φονικά ψάρια στις ελληνικές θάλασσες – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τέσσερα επικίνδυνα ψάρια που απειλούν τόσο τη δημόσια υγεία όσο και τη θαλάσσια βιοποικιλότητα έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους στις ελληνικές θάλασσες. Πρόκειται για τον λαγοκέφαλο, το λεοντόψαρο, το φεγγαρόψαρο και το Plotosus lineatus, είδη που έχουν εισβάλει κυρίως μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, εξαιτίας της λεγόμενης «Λεσσεψιανής μετανάστευσης».

Λαγοκέφαλος: Ένα από τα πιο τοξικά είδη στον πλανήτη

Ο λαγοκέφαλος (Lagocephalus sceleratus) αποτελεί ίσως το πιο διαδεδομένο και επικίνδυνο ξενικό είδος στις ελληνικές ακτές. Όπως προειδοποιούν οι αλιείς, έχει κατακλύσει πολλές περιοχές, προκαλώντας τεράστιες ζημιές στα δίχτυα και μειώνοντας τα αλιεύματα. Εκτός από τη ζημιά στην αλιεία, ο λαγοκέφαλος είναι άκρως επικίνδυνος και για τον άνθρωπο: η κατανάλωση του κρέατός του μπορεί να αποβεί θανατηφόρα, καθώς περιέχει την εξαιρετικά ισχυρή νευροτοξίνη τετροδοτοξίνη, για την οποία δεν υπάρχει αντίδοτο.

Λεοντόψαρο: Όμορφο αλλά επικίνδυνο

Το λεοντόψαρο (Pterois miles), με την εντυπωσιακή του εμφάνιση και τα μακριά, πλουμιστά πτερύγια, φέρει ισχυρό δηλητήριο στους αγκάθες του. Αν και λιγότερο θανατηφόρο, μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, πρήξιμο και αλλεργικές αντιδράσεις. Το ψάρι έχει εισβάλει ραγδαία στα νερά του Αιγαίου, εκτοπίζοντας ντόπια είδη και αλλοιώνοντας την οικολογική ισορροπία.

Φεγγαρόψαρο: Εντυπωσιακό, αλλά παρεξηγημένο

Το φεγγαρόψαρο (Mola mola) συναντάται σπάνια αλλά έχει εντυπωσιακό μέγεθος και μοναδική μορφή. Αν και δεν είναι δηλητηριώδες, μπορεί να προκαλέσει τρόμο λόγω της όψης του. Η επαφή του με τον άνθρωπο είναι εξαιρετικά σπάνια, όμως παραμένει είδος προς παρακολούθηση λόγω των επιπτώσεών του στο οικοσύστημα.

Plotosus lineatus: Το "γλαροκέφαλο" ψάρι με τις δηλητηριώδεις ακίδες

Το Plotosus lineatus, γνωστό και ως ριγωτός γλαροκέφαλος, είναι ένα ακόμη επικίνδυνο ψάρι που έχει εμφανιστεί σε ελληνικά νερά. Διαθέτει δηλητηριώδεις ακίδες στα πτερύγια του, οι οποίες προκαλούν ισχυρό πόνο και φλεγμονή σε περίπτωση τσιμπήματος. Το είδος είναι κοινωνικό και κινείται σε σμήνη, αυξάνοντας τον κίνδυνο για κολυμβητές και ψαράδες.

Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν

Η παρουσία αυτών των ξενικών και επικίνδυνων ειδών στις ελληνικές θάλασσες αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για το περιβάλλον, την αλιεία και τη δημόσια υγεία. Οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη για ενίσχυση της ενημέρωσης των πολιτών, καταγραφή περιστατικών, καθώς και ανάπτυξη στρατηγικών διαχείρισης των ξενικών ειδών. Οι λουόμενοι, οι ψαράδες και οι επαγγελματίες της θάλασσας καλούνται να επιδεικνύουν προσοχή και να αποφεύγουν την επαφή ή την κατανάλωση αγνώστων ή επικίνδυνων ειδών.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μετρο
Καταγγελία γυναίκας για παρενόχληση στο Μετρό: «Με τραβούσε χωρίς να το ξέρω»
50χρονος φωτογράφιζε και βιντεοσκοπούσε επιβάτιδα εν αγνοία της – Παρενέβη νεαρός για να τον σταματήσει
Καταγγελία γυναίκας για παρενόχληση στο Μετρό: «Με τραβούσε χωρίς να το ξέρω»
Χ. Χοτζόγλου
Χρύσα Χοτζόγλου στο alfavita.gr: Προχωράμε! Να παύσουν όλες οι διώξεις των εκπαιδευτικών! 
Χρύσα Χοτζόγλου στο alfavita.gr: «Δεν θα είναι εύκολο. Δεν εφησυχάζουμε. Ο διοικητικός και κυβερνητικός μηχανισμός θα απαντήσει. Όμως εμείς, που...
Χρύσα Χοτζόγλου στο alfavita.gr: Προχωράμε! Να παύσουν όλες οι διώξεις των εκπαιδευτικών! 
airetoi_ypiresiaka_symvoulia_ekpaideytikoi_play_mobile.jpg
Συνεδρίαση ΚΥΣΔΕ με αιχμή τις μεταθέσεις σε Μουσικά, Καλλιτεχνικά και Διαπολιτισμικά Σχολεία
Ο Θ. Κατσωνόπουλος τονίζει την ανάγκη υπεράσπισης των ανθρώπινων αναγκών απέναντι στον τύπο του νόμου – Ενστάσεις και αιτήματα ανάκλησης υπό εξέταση
Συνεδρίαση ΚΥΣΔΕ με αιχμή τις μεταθέσεις σε Μουσικά, Καλλιτεχνικά και Διαπολιτισμικά Σχολεία