Συναγερμός έχει σημάνει στην Πολιτική Προστασία εν όψει νέας κακοκαιρίας, που αναμένεται να επηρεάσει μεγάλο μέρος της χώρας.
Ήδη έντονα φαινόμενα καταιγίδων πλησιάζουν τα Ιόνια νησιά, με την ενεργοποίηση του 112 — τα μηνύματα προειδοποιούν για ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες από το βράδυ της Τετάρτης έως το μεσημέρι της Πέμπτης.
Ταυτόχρονα, αντίστοιχη ειδοποίηση στάλθηκε μέσω 112 και για τις περιφέρειες Αχαΐας, Ηλείας και Μεσσηνίας, όπου τα έντονα φαινόμενα προβλέπεται να εκδηλωθούν τις πρωινές έως απογευματινές ώρες της Πέμπτης.
Οδηγίες Πολιτικής Προστασίας — Τι να Προσέξουμε
- Αποφεύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις, ειδικά κατά τις ώρες αιχμής των φαινομένων
- Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των τοπικών αρχών
- Αν βρίσκεστε σε κτίριο, ασφαλίστε πόρτες – παράθυρα και αποφύγετε υγρές επιφάνειες
- Ενώ στο δρόμο, αποφύγετε πλημμυρισμένους δρόμους και χαμηλά σημεία
- Να έχετε στο νου τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης και να τα γνωρίζουν και τα μέλη του σπιτιού σας
Για πιο αναλυτικές οδηγίες προστασίας από καταιγίδες, δείτε τις κατευθυντήριες οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.
Προειδοποίηση στα Ιόνια νησιά
«Ήχησε» το 112 σε όλη την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, προειδοποιώντας τους κατοίκους για ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες στην ευρύτερη περιοχή.
Έντονη είναι η βροχόπτωση, αυτή την ώρα, στην Κέρκυρα όπου, σύμφωνα με τη μετεωρολογική πρόγνωση, είναι πιθανόν να εκδηλωθούν ακραία καιρικά φαινόμενα τα ξημερώματα της Πέμπτης.
Τι Προκαλεί την Κακοκαιρία
Η μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών από τα βόρεια της Ευρώπης δημιουργεί έντονα φαινόμενα εξαιτίας της αλληλεπίδρασης με τις θερμότερες επιφανειακές θερμοκρασίες του Αιγαίου και του Ιονίου.
Αυτό το φαινόμενο οδηγεί σε:
- Έντονη αστάθεια στην ανώτερη τροπόσφαιρα
- Ανάπτυξη καταιγιδοφόρων νεφών
- Τοπικές χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις ριπές ανέμου
Σε ποια περιοχή κλείνουν σχολεία και νηπιαγωγεία
Λόγω της επικείμενης έντονης κακοκαιρίας, όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, θα παραμείνουν κλειστά αύριο Πέμπτη στην Ζάκυνθο.
Η απόφαση ελήφθη για καθαρά προληπτικούς λόγους από τον Δήμαρχο, μετά από σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ, αναμένονται ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι, καθιστώντας επισφαλείς τις μετακινήσεις των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
Ο Δήμος καλεί τους πολίτες να:
- Αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις
- Τηρούν πιστά τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας
- Παρακολουθούν τις επίσημες ανακοινώσεις για πιθανές εξελίξεις
Καιρός: Η πρόγνωση του Meteo
Βαρομετρικό χαμηλό που προσεγγίζει την Ελλάδα από τα δυτικά θα προκαλέσει ισχυρή κακοκαιρία κατά το διήμερο Πέμπτης 2/10 – Παρασκευής 3/10, τονίζει και το Meteo.
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα κυριότερα χαρακτηριστικά της θα είναι:
- οι ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες
- η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας.
Πιο αναλυτικά, από το βράδυ της Τετάρτης 01/10 βροχές και καταιγίδες αναμένονται στο Ιόνιο.
Από τις πρώτες ώρες της Πέμπτης 2/10 τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στα ηπειρωτικά, με εξαίρεση την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, το Βόρειο Αιγαίο, οι Κυκλάδες και η Κρήτη αναμένεται να επηρεαστούν από το μεσημέρι της Πέμπτης 2/10. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στο Ιόνιο και στα δυτικά ηπειρωτικά έως το απόγευμα της Πέμπτης 2/10, στην Πελοπόννησο από τις πρώτες ώρες έως και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης 2/10 και στην Ανατολική Στερεά, σε τμήματα της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, στο Βόρειο Αιγαίο και στην Κρήτη από το απόγευμα της Πέμπτης 2/10.
Στους χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται ο υετός που αναμένεται (Χάρτης 1) τις πρώτες ώρες, (Χάρτης 2) το πρωί και (Χάρτης 3) τις πρώτες βραδινές ώρες της Πέμπτης 2/10.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 1/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ