Αναψυκτικά
Αναψυκτικά διαίτης: 4 λόγοι για να μην τα καταναλώνετε

Αποτελούν για πολλούς την «εύκολη έξοδο» από τις θερμίδες των κλασικών αναψυκτικών, όμως η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί: τα αναψυκτικά διαίτης ενδέχεται να μην είναι τόσο αθώα όσο φαίνονται.

Ο Δρ Saurabh Sethi, διακεκριμένος γαστρεντερολόγος με θητεία στα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Στάνφορντ και περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στην κλινική πράξη, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Σε πρόσφατη τοποθέτησή του μέσω TikTok, αποκάλυψε μια σειρά από ανησυχητικά δεδομένα που σχετίζονται με την κατανάλωση light αναψυκτικών.

1. Καρδιαγγειακοί κίνδυνοι για τις γυναίκες

Ο γιατρός επικαλείται μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε από την American Heart Association και την American Stroke Association, η οποία εντοπίζει αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικά και εμφράγματα σε γυναίκες άνω των 50 ετών που καταναλώνουν δύο ή περισσότερα αναψυκτικά διαίτης καθημερινά. Το εντυπωσιακό είναι πως η συσχέτιση παρατηρήθηκε ακόμη και σε γυναίκες χωρίς ιστορικό καρδιοπάθειας ή διαβήτη.

2. Επιβάρυνση των νεφρών

Η συστηματική κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες και στη νεφρική λειτουργία, υποστηρίζει ο Δρ Sethi. Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού των ΗΠΑ, η υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο αυτών των προϊόντων σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου. Μια σχετική μελέτη σε γυναίκες με υγιή νεφρά κατέδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση δύο ή περισσότερων αναψυκτικών διαίτης συνδέθηκε με σημαντική μείωση της σπειραματικής διήθησης — δείκτη-κλειδί για την υγεία των νεφρών.

3. Διαταραχή του εντερικού μικροβιώματος

Η ευαίσθητη ισορροπία του εντερικού μας μικροβιώματος φαίνεται πως δεν μένει ανεπηρέαστη. Όπως εξηγεί ο Δρ Sethi, τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να διαταράξουν τη σύνθεση των καλών βακτηρίων στο έντερο, επηρεάζοντας αρνητικά όχι μόνο την πέψη, αλλά και το ανοσοποιητικό σύστημα και τη συνολική μεταβολική υγεία.

4. Ενίσχυση της επιθυμίας για θερμιδογόνα τρόφιμα

Ένα άλλο παράδοξο φαινόμενο είναι η πιθανή αύξηση της όρεξης που προκαλείται από τα αναψυκτικά διαίτης. Μελέτη του 2021 στο JAMA Open Network έδειξε ότι η σουκραλόζη — ένα κοινό γλυκαντικό σε αυτά τα ποτά — μπορεί να ενεργοποιήσει ισχυρότερες αποκρίσεις ανταμοιβής στον εγκέφαλο, οδηγώντας ενδεχομένως σε αυξημένη λαχτάρα για πλούσιες σε θερμίδες τροφές.

Το μήνυμα των ειδικών: Νερό αντί για τεχνητά γλυκαντικά

Αν και τα αναψυκτικά διαίτης μπορεί να προσφέρουν λύση για όσους προσέχουν την πρόσληψη σακχάρων, οι ειδικοί καλούν σε εγκράτεια — και προτείνουν εναλλακτικές όπως το νερό ή τα αφεψήματα χωρίς ζάχαρη. Η επίδρασή τους στον οργανισμό είναι ακόμα αντικείμενο μελέτης, αλλά τα υπάρχοντα ευρήματα αρκούν για να προκαλέσουν δεύτερες σκέψεις στον καταναλωτή.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μπανάνες
Πότε να αποφεύγετε τις μπανάνες: Σημάδια που δεν πρέπει να αγνοείτε
Οι μπανάνες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα, αλλά υπάρχουν στιγμές που χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί πριν τις καταναλώσουμε. Ποια σημάδια...
Πότε να αποφεύγετε τις μπανάνες: Σημάδια που δεν πρέπει να αγνοείτε
tourismos
Κοινωνικός Τουρισμός: Ποιοι ΑΦΜ κάνουν τώρα αιτήσεις - Τι καλύπτεται εκτός διαμονής
Μεγάλη ανταπόκριση έχει ήδη σημειώσει το νέο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού της ΔΥΠΑ για το 2025, καθώς πάνω από 33.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί
Κοινωνικός Τουρισμός: Ποιοι ΑΦΜ κάνουν τώρα αιτήσεις - Τι καλύπτεται εκτός διαμονής
Άτομα με Ειδικές Ανάγκες
Νέες οδηγίες για την ισχύ των γνωματεύσεων ΚΕΠΑ από το Υπουργείο Εργασίας
Διευκρινίσεις για δυσμενέστερες γνωματεύσεις και αναδρομικές επανεξετάσεις σε περιπτώσεις εσφαλμένων κρίσεων
Νέες οδηγίες για την ισχύ των γνωματεύσεων ΚΕΠΑ από το Υπουργείο Εργασίας