αναψυκτικά
Οι κίνδυνοι που εγκυμονούν τα αναψυκτικά και τα ποτά με ζάχαρη για την καρδιά, δεν εξουδετερώνονται ούτε με την άσκηση, προειδοποιεί νέα μελέτη.

Καναδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμη και αν τα συνιστώμενα 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας εβδομαδιαίως προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, δεν είναι αρκετά για να εξουδετερώσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις των ζαχαρούχων ποτών.

«Η σωματική δραστηριότητα μειώνει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου που σχετίζεται με τα ζαχαρούχα ποτά, αλλά δεν τον εξαλείφει πλήρως», δήλωσε ο ερευνητής Jean-Philippe Drouin-Chartier, επίκουρος καθηγητής της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Laval στο Κεμπέκ.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα ζαχαρούχα ποτά αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή προστιθέμενων σακχάρων στη διατροφή της Βόρειας Αμερικής.

Για τη μελέτη, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 100.000 ενήλικες που παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 30 χρόνια.

Όσοι κατανάλωναν ζαχαρούχα ποτά συχνότερα από δύο φορές την εβδομάδα, αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, ανεξάρτητα από τα επίπεδα σωματικής τους δραστηριότητας.

Η καθημερινή κατανάλωση εγκυμονεί ακόμη υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, σημείωσαν οι ερευνητές.

Ο Drouin-Chartier σημείωσε ότι η μελέτη θεώρησε ως ζαχαρούχα ποτά τα αναψυκτικά, τις λεμονάδες και τα κοκτέιλ φρούτων. Η μελέτη δεν εξέτασε τα ενεργειακά ποτά, αλλά και αυτά τείνουν να περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποτά με τεχνητή ζάχαρη δεν συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

«Η αντικατάσταση των ζαχαρούχων ποτών με διαίτης είναι καλή, επειδή μειώνει την ποσότητα της ζάχαρης. Αλλά η καλύτερη επιλογή ροφημάτων παραμένει το νερό», δήλωσε ο Drouin-Chartier.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition.

Πηγή: Onmed

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Καταγγελία για αδιανόητες απειλές σε βάρος αναπληρωτή εκπαιδευτικού από άλλον εκπαιδευτικό

Ηλεκτρική κουβέρτα: Το μεγάλο λάθος που κάνουμε όλοι στο κρεβάτι

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σπουδαστές φοιτητες
Πρόσκληση μετεγγραφής σπουδαστών του κολλεγίου «AEGEAN OMIROS COLLEGE» στη Λάρισα
Η πρόσκληση δημοσιεύθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας
Πρόσκληση μετεγγραφής σπουδαστών του κολλεγίου «AEGEAN OMIROS COLLEGE» στη Λάρισα
hellenic train
24ωρη απεργία για τα Τέμπη: «Χειρόφρενο» σε τρένα και πλοία το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου
Χωρίς δρομολόγια σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο – Δεμένα και τα πλοία με απόφαση της ΠΝΟ, τρία χρόνια μετά την τραγωδία
24ωρη απεργία για τα Τέμπη: «Χειρόφρενο» σε τρένα και πλοία το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου
δίκη για τα Τέμπη
Ένταση στη δίκη για τα βίντεο των Τεμπών – Αντιδράσεις για τις εκταφές και βαριές καταγγελίες
Οι εξελίξεις στο ακροατήριο, σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις για τις εσπευσμένες εκταφές θυμάτων, ανέδειξαν για ακόμη μία φορά το βαρύ φορτίο της...
Ένταση στη δίκη για τα βίντεο των Τεμπών – Αντιδράσεις για τις εκταφές και βαριές καταγγελίες