εγκέφαλος
Διεθνής έρευνα σε πάνω από 6.000 ασθενείς αποκαλύπτει ότι η σχιζοφρένεια δεν είναι μία, αλλά πολλές διαταραχές με ξεχωριστό νευροβιολογικό αποτύπωμα, ανοίγοντας τον δρόμο για εξατομικευμένες θεραπείες.

Μια μεγάλη διεθνής μελέτη αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη σχιζοφρένεια, αποκαλύπτοντας ότι δεν πρόκειται για μία ενιαία διαταραχή, αλλά για ένα φάσμα παθήσεων με ξεχωριστό νευροβιολογικό υπόβαθρο. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο American Journal of Psychiatry, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για πιο εξατομικευμένες θεραπείες.

Κάθε εγκέφαλος και μια διαφορετική εκδοχή της νόσου

Η σχιζοφρένεια δεν εκδηλώνεται με τον ίδιο τρόπο σε όλους τους ασθενείς. Σε κάποιες περιπτώσεις κυριαρχούν οι διαταραχές στην αντίληψη – όπως οι παραισθήσεις – ενώ σε άλλες, τα προβλήματα εντοπίζονται στη σκέψη και τη συγκέντρωση. Η νέα μελέτη αποτυπώνει αυτές τις διαφορές μέσα από λεπτομερή χαρτογράφηση της εγκεφαλικής δομής.

Όπως σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας, Wolfgang Omlor, «δεν υπάρχει μία σχιζοφρένεια, αλλά πολλές». Αυτός είναι και ο λόγος που καθιστά επιτακτική την ανάπτυξη θεραπειών που να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ασθενούς.

Η μεγαλύτερη διεθνής ανάλυση εγκεφάλων ασθενών

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης και ερευνητών από 22 χώρες, στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος ENIGMA. Συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν μαγνητικές τομογραφίες από περισσότερα από 6.000 άτομα, ασθενείς και υγιείς.

Η επιστημονική ομάδα μελέτησε στοιχεία όπως:

  • το πάχος και η επιφάνεια του εγκεφαλικού φλοιού,

  • τη μορφή των πτυχώσεων στον εγκέφαλο,

  • και τον όγκο των βαθύτερων εγκεφαλικών περιοχών.

Αυτή η ανάλυση επέτρεψε τη σύγκριση των δομικών διαφορών και τη σύνδεσή τους με τα συμπτώματα της νόσου.

Ο ρόλος της παιδικής ηλικίας στην ανάπτυξη της σχιζοφρένειας

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της μελέτης αφορά τον μετωπιαίο λοβό, περιοχή που σχετίζεται με τη σκέψη και τη συναισθηματική επεξεργασία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με σχιζοφρένεια εμφανίζουν μειωμένη «ευκαμψία» στον εγκέφαλο από την παιδική ηλικία – γεγονός που επηρεάζει την ικανότητα του εγκεφάλου να συνδέει σκέψεις με συναισθήματα.

Επιπλέον, εντοπίστηκε κοινό μοτίβο στις αύλακες του μετωπιαίου λοβού, κάτι που ενδεχομένως σχετίζεται με την εξέλιξη της νόσου και μπορεί να λειτουργήσει ως δείκτης για τη διάγνωσή της.

Προς μια νέα εποχή στην αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας

Τα αποτελέσματα της μελέτης ανοίγουν τον δρόμο για πιο στοχευμένες και προσωποποιημένες θεραπείες. Ο καθηγητής Philipp Homan, συν-συγγραφέας της μελέτης, τονίζει ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές ενδέχεται να συνδέονται άμεσα με τα συμπτώματα, ενώ εκείνες που παραμένουν σταθερές μπορεί να αποκαλύπτουν κοινά στοιχεία στην παθογένεση της νόσου.

Ωστόσο, για να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος, απαιτείται περαιτέρω έρευνα γύρω από τις σχέσεις εγκεφαλικής δομής και συμπτωμάτων, ώστε να διαμορφωθούν θεραπείες που θα ανταποκρίνονται πραγματικά στις ανάγκες κάθε ασθενούς.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΥΠΑΙΘΑ
Υπάλληλοι ΚΕΔΑΣΥ-ΣΑΕΚ: «Να γίνει νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει στις ΣΑΕΚ να συμμετάσχουν σε προκηρύξεις του ΑΣΕΠ»
Ενημέρωση για τη συνάντηση με τον Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου της Υπουργού Παιδείας, κ. Κώστα Γιαννικόπουλο
Υπάλληλοι ΚΕΔΑΣΥ-ΣΑΕΚ: «Να γίνει νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει στις ΣΑΕΚ να συμμετάσχουν σε προκηρύξεις του ΑΣΕΠ»
Πανελλαδικές εξετάσεις
Πανελλαδικές 2025: Τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης των υποψηφίων στην Κρήτη
Οι τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης θα είναι στη διάθεση των υποψηφίων και των οικογενειών τους από τις 02 Μαΐου 2025 έως τις 28 Ιουνίου...
Πανελλαδικές 2025: Τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης των υποψηφίων στην Κρήτη