Ακτιβιστές που συμμετείχαν στη «Global Sumud Flotilla» υποστηρίζουν ότι η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ υπέστη εξευτελιστική και βίαιη μεταχείριση κατά τη διάρκεια της κράτησής της από τις ισραηλινές αρχές.
Σύμφωνα με δηλώσεις που μεταφέρθηκαν από πρακτορεία:
Ο τουρκικής καταγωγής ακτιβιστής Ersin Çelik ισχυρίζεται ότι είδε την Τούνμπεργκ να τραβιέται από τα μαλλιά, να αναγκάζεται να φιλήσει την ισραηλινή σημαία και να περπατά στα τέσσερα.
Άλλοι ακτιβιστές, όπως η Hazwani Helmi και ο Windfield Beaver, ανέφεραν ότι της επιβλήθηκαν αφόρητες συνθήκες: έλλειψη επαρκούς τροφής και νερού, κατάσχεση προσωπικών αντικειμένων και φαρμάκων, και χρήση για προπαγανδιστικούς σκοπούς όταν οι αρχές τη μετέφεραν μαζί με την ισραηλινή σημαία.
Κατά τις αναφορές, σε φυλακές όπου κρατήθηκε, υπήρχε συμμετοχή κοριών (bedbugs), παρουσία εξανθημάτων στο δέρμα και καταγγελίες για αφυδάτωση και καθισιό σε σκληρές επιφάνειες για πολλές ώρες.
Στο νομικό πλαίσιο της ίδιας επιχείρησης, η νομική ομάδα της Flotilla υποστηρίζει ότι κρατούμενοι υποχρεώθηκαν να γονατίσουν με δεμένα χέρια για ώρες και ότι ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir φέρεται να μπήκε μέσα στους κρατούμενους με σκοπό την ταπείνωση και τον εκφοβισμό τους.
Νομικές και διπλωματικές διαστάσεις
Η σουηδική κυβέρνηση έχει εμπλακεί ενεργά, ζητώντας διασφάλιση της υγείας και ασφάλειας της Τούνμπεργκ και επαφή με τις ισραηλινές αρχές.
Η ομάδα νομικής υποστήριξης της Flotilla εξετάζει καταγγελίες παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνούς δικαίου, ενδεχομένως προς προσφυγή σε διεθνή όργανα όπως τα Ηνωμένα Έθνη.
Σε προηγούμενη αποστολή τον Ιούνιο 2025, όταν η Τούνμπεργκ είχε συμμετάσχει στη Flotilla «Madleen», είχαν καταγραφεί παρόμοιοι ισχυρισμοί για κακομεταχείριση και παρενόχληση, οι οποίοι τότε πυροδότησαν διεθνείς αντιδράσεις.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 4/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ