Ποιοι είναι οι βασικοί κίνδυνοι;
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Environmental Sciences Europe δείχνει ότι ορισμένα μέταλλα, όπως το αλουμίνιο, μπορούν να αντιδράσουν με φαγητά που περιέχουν όξινες σάλτσες (π.χ. ντομάτας ή λεμονιού), αλλοιώνοντας τη γεύση και απελευθερώνοντας ουσίες βλαβερές για την υγεία σε βάθος χρόνου.
Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (PAHO), το μέγεθος της κατσαρόλας δεν επιτρέπει την ομοιόμορφη ψύξη. Έτσι, τμήματα του φαγητού παραμένουν για αρκετή ώρα σε θερμοκρασίες μεταξύ 5°C και 60°C, τη λεγόμενη "ζώνη κινδύνου" όπου τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται γρήγορα. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο τροφικών λοιμώξεων, ιδιαίτερα αν το φαγητό μείνει στο ψυγείο για περισσότερες από δύο ημέρες.
Πώς να αποθηκεύετε σωστά το φαγητό
Για να παραμείνουν τα τρόφιμα ασφαλή και φρέσκα, οι ειδικοί προτείνουν:
Μεταφορά σε δοχεία: Βάλτε το φαγητό σε αεροστεγή γυάλινα ή πλαστικά σκεύη κατάλληλα για τρόφιμα.
Μικρές μερίδες: Μοιράστε το σε μικρά δοχεία ώστε να κρυώσουν πιο γρήγορα.
Γρήγορη ψύξη: Μην αφήνετε το φαγητό εκτός ψυγείου για πάνω από δύο ώρες.
Σήμανση: Κολλήστε ετικέτες με την ημερομηνία παρασκευής για να γνωρίζετε μέχρι πότε είναι ασφαλές.
Θερμοκρασία: Κρατήστε το ψυγείο στους 0 έως -8°C για καλύτερη συντήρηση.
Διάρκεια ζωής: Τα περισσότερα μαγειρεμένα τρόφιμα αντέχουν έως 5 ημέρες στο ψυγείο. Φρέσκα ψάρια και κιμάς έως 2 ημέρες, ενώ τα αυγά παραμένουν ασφαλή για 2–3 εβδομάδες.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 4/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ