Στην αρχαιότητα, η ξενηλασία δεν ήταν απλώς μια αυθόρμητη ενέργεια, αλλά αποτελούσε επίσημο και θεσμοθετημένο μέτρο. Πόλεις-κράτη, όπως η Σπάρτη, υιοθετούσαν την πρακτική αυτή ιδιαίτερα σε περιόδους ανασφάλειας όπως σε πολεμικές συγκρούσεις ή όταν υπήρχαν φόβοι για κατασκοπεία. Στόχος ήταν η διατήρηση της εσωτερικής συνοχής και ασφάλειας μέσω του αποκλεισμού των μη πολιτών, δηλαδή των ξένων.
Η μεταφορική χρήση στη σύγχρονη εποχή
Αν και η λέξη σπανίως χρησιμοποιείται σήμερα στην καθημερινή ομιλία, μπορεί να εμφανιστεί με μεταφορική έννοια. Σε τέτοιες περιπτώσεις, περιγράφει κοινωνικές πρακτικές απόρριψης, απομόνωσης ή αποκλεισμού ανθρώπων που θεωρούνται ξένοι ή διαφορετικοί. Μπορεί να αναφέρεται δηλαδή σε φαινόμενα ξενοφοβίας, κοινωνικού αποκλεισμού ή και πολιτισμικής απόρριψης.
Πού τη συναντάμε σήμερα
Η χρήση του όρου «ξενηλασία» σήμερα περιορίζεται κυρίως σε ακαδημαϊκά ή θεωρητικά πλαίσια για παράδειγμα, σε φιλοσοφικές, ιστορικές ή πολιτικές συζητήσεις. Εκεί, ο όρος λειτουργεί περισσότερο ως ένα λογοτεχνικό εργαλείο ή ένας τρόπος να περιγράψει κανείς τις σύγχρονες μορφές απομόνωσης του άλλου με έναν πιο φορτισμένο, ιστορικά συνειδητό τρόπο.
Σε κάθε περίπτωση, η ξενηλασία μάς υπενθυμίζει ότι η αντιμετώπιση του ξένου δεν είναι ένα νέο φαινόμενο αλλά ένα ζήτημα που διατρέχει τους αιώνες, άλλοτε ως νόμος και άλλοτε ως στάση ζωής.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ