Πίεση
Έρευνα δείχνει τα λάθη στη μέτρηση που δίνουν λανθασμένα αποτελέσματα

Μετράτε την πίεσή σας στο σπίτι; Αν ναι, τότε μεγάλη προσοχή στη θέση που έχετε το χέρι σας κατά τη μέτρηση, καθώς θα έχει καθοριστικό ρόλο στις τιμές που θα δείξει το πιεσόμετρο. Σε αυτό κατέληξε νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, που επιβεβαιώνει ότι η θέση του χεριού μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά.

Σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης Δρα Tammy Brady, αντιπρόεδρο κλινικής έρευνας στο τμήμα παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, οι ασθενείς πρέπει να διεκδικούν τη σωστή αντιμετώπιση για την υγεία τους όχι μόνο στο ιατρείο ή το νοσοκομειακό περιβάλλον αλλά και στο σπίτι.

Η μελέτη εξέτασε τρεις διαφορετικές θέσεις του χεριού κατά τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης: ακουμπισμένο στο γραφείο, πάνω στα γόνατα και να κρέμεται στο πλάι. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μέτρηση με το χέρι στα γόνατα έβγαζε τη συστολική (μεγάλη) πίεση μεγαλύτερη από κατά σχεδόν 4 mmHg από τις πραγματικές τιμές, ενώ με το χέρι που κρεμόταν στο πλάι η λανθασμένη εκτίμησε προς τα πάνω ξέφευγε κατά περίπου 7 mmHg.

Οδηγίες για τη σωστή μέτρηση

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης (AHA), για τη σωστή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης χρειάζεται μια περιχειρίδα σε σωστό μέγεθος, να ακουμπάτε την πλάτη πίσω, πόδια σταθερά στο πάτωμα και κατάλληλη θέση του χεριού. Η σωστή θέση του χεριού είναι να στηρίζεται στο ύψος της καρδιάς πάνω σε ένα γραφείο ή τραπέζι.

Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γιατροί συχνά μετρούν την πίεση των ασθενών ενώ τους έχουν καθίσει στο εξεταστικό κρεβάτι με μικρή ή καθόλου υποστήριξη για το χέρι τους.

Παραπλανητικά αποτελέσματα

Στη μελέτη συμμετείχαν 133 ενήλικες 18 έως 80 ετών, που χωρίστηκαν τυχαία σε μία από τις έξι ομάδες που διέφεραν ως προς τη σειρά των τριών καθιστών θέσεων στήριξης του χεριού. Πριν από κάθε μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, άδειασαν την ουροδόχο κύστη τους και περπάτησαν για δύο λεπτά, ενώ στη συνέχεια είχαν μια κάθισαν για μια πεντάλεπτη περίοδο ανάπαυσης με στήριξη της πλάτης και των ποδιών τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι μετρήσεις που λήφθηκαν με το χέρι στα γόνατα ή χωρίς στήριξη στο πλάι ήταν σημαντικά υψηλότερες από εκείνες που λήφθηκαν με το χέρι στηριγμένο σε γραφείο, όπως συνιστάται. Η στήριξη του βραχίονα στα γόνατα υπερεκτίμησε την πίεση κατά 3,9/4,0. Ο μη υποστηριζόμενος βραχίονας στο πλάι έδειξε μεγαλύτερες τιμές κατά 6,5/4,4.

Η συγγραφέας της μελέτης Sherry Liu, συντονίστρια έρευνας επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, επεσήμανε τον κίνδυνο των λανθασμένων μετρήσεων και παραπλανητικών αποτελεσμάτων, εάν μετράμε συστηματικά την αρτηριακή πίεση χωρίς να στηρίζουμε σωστά το χέρι. «Για παράδειγμα, μια υπερεκτιμημένη πίεση κατά 6,5 mmHg μπορεί να είναι η διαφορά συστολικής πίεσης μεταξύ  123 και 130, ή 133 και 140, κάτι που θα μπορούσε να κατατάξει κάποιον στο στάδιο 2 της υπέρτασης» καταλήγει.

Πηγή: ygeiamou

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 5/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

iphone
Ασφαλίστε τα δεδομένα σας: Πρώτες κινήσεις μετά από κλοπή κινητού
Πως να δράσετε άμεσα και μεθοδικά, ώστε να προστατεύσετε τα προσωπικά σας δεδομένα και να μειώσετε τον κίνδυνο περαιτέρω ζημίας.
Ασφαλίστε τα δεδομένα σας: Πρώτες κινήσεις μετά από κλοπή κινητού
wifi-routers.jpg
Αργό Internet; Ίσως φταίει ένας ανεπιθύμητος «επισκέπτης» στο δίκτυό σας
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου γείτονες ή ακόμα και άγνωστοι συνδέονται χωρίς άδεια στο WiFi μας, επιβραδύνοντας τη σύνδεση και θέτοντας σε...
Αργό Internet; Ίσως φταίει ένας ανεπιθύμητος «επισκέπτης» στο δίκτυό σας