perpatima
Η «πτώση» ενός μύθου - Τι χρειάζεται για τη βέλτιστη υγεία

Εσείς ακόμα πιστεύετε ότι πρέπει να κάνετε 10.000 βήματα την ημέρα για βέλτιστη υγεία; Σίγουρα το έχετε διαβάσει ή ότι σας το έχουν προτείνει στο παρελθόν, όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί από την επιστήμη. Στην πραγματικότητα, το περπάτημα είναι εξαιρετικά ωφέλιμο, ακόμα κι αν κάνετε λιγότερα από τα μισά βήματα!

Η κατευθυντήρια γραμμή των 10.000 βημάτων ανά ημέρα στερείται επαρκούς τεκμηρίωσης, υπογραμμίζουν οι ειδικοί, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για την έρευνα στον τομέα της δημόσιας υγείας, προκειμένου να αναλυθεί η σχέση δόσης-απόκρισης μεταξύ των επιπέδων [σωματικής] δραστηριότητας και των θετικών αποτελεσμάτων.

Smart info: Η ιδέα ξεκίνησε το 1965 και προέρχεται από μια καμπάνια μάρκετινγκ για ένα βηματόμετρο που κατασκευάστηκε στην Ιαπωνία και έφτανε μέχρι 10.000 βήματα.

Συγκεκριμένα, τα τελευταία ερευνητικά στοιχεία δείχνουν ότι 3.143 βήματα μπορούν να προστατεύσουν από τον πρόωρο θάνατο. Μάλιστα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Preventitive Medicine, ο ιδανικός αριθμός βημάτων κυμαίνεται μεταξύ 7.000 και 9.000.

Ερευνητές από τη London School of Economics υποστηρίζουν ότι 5.000 βήματα, τρεις φορές την εβδομάδα για περισσότερο από 2 χρόνια, μπορούν να χαρίσουν 2,5 επιπλέον χρόνια στο προσδόκιμο ζωής των σωματικά αδρανών ανδρών και 3 χρόνια στις γυναίκες. Οι άνω των 65 ετών θα μπορούσαν δυνητικά να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου κατά 72% εάν κάνουν 7.500 βήματα μερικές φορές την εβδομάδα.

Άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στη Βρετανική Επιθεώρηση Αθλητικής Ιατρικής αναφέρει ότι κάθε παραπάνω βήμα από τα 2.200 την ημέρα «μετράει» για την υγεία.

Κάνουμε το περπάτημα συνήθεια

Ξεκινήστε με μικρά, επιτεύξιμα ορόσημα και έτσι θα νιώθετε παρακινημένοι για να ολοκληρώσετε μεγαλύτερους στόχους.

Καθώς ανεβάζετε το ρυθμό βάδισης αυξάνετε και το επίπεδο της άσκησης από ήπια σε μέτρια ένταση.

Αν είστε άνθρωπος που λειτουργεί καλύτερα με πρόγραμμα, για την πρώτη εβδομάδα μπορείτε να ακολουθήσετε αυτό τον οδηγό:

  • 1η ημέρα: Mέτρια ένταση για 10-15΄
  • 2η ημέρα: Mέτρια ένταση για 10-15΄
  • 3η ημέρα: Mέτρια έως λίγο ζωηρή ένταση για 15΄
  • 4η ημέρα: Mέτρια έως λίγο ζωηρή ένταση για 15΄
  • 5η ημέρα: Ξεκούραση
  • 6η ημέρα: Zωηρή ένταση για 15-20΄
  • 7η ημέρα: Zωηρή ένταση για 20-25΄

Σε καμιά περίπτωση μην πιέζετε τον οργανισμό σας να περάσει τα όριά του. Αντίθετα, θα πρέπει να του δώσετε τον απαραίτητο χρόνο προσαρμογής και να είστε βέβαιοι πως με λίγη υπομονή, σταδιακά θα δείτε, θεαματικά αποτελέσματα.

Πριν ξεκινήσετε το περπάτημα ή οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις.

Να θυμάστε ότι άσκηση πρέπει να είναι ευχάριστη και διασκεδαστική ώστε να σας γίνει συνήθεια για να την επαναλαμβάνετε (και να την απολαμβάνετε) με συνέπεια. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να δοκιμάσετε διαφορετικούς τύπους άσκησης, εκτός από το περπάτημα, όπως το τρέξιμο, τα μαθήματα χορού, η κολύμβηση, το pilates, το tenis ή και τα ομαδικά αθλήματα όπως το μπάσκετ.
 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Συναγερμός ΕΦΕΤ: Ανάκληση σε πασίγνωστη φέτας λόγω Λιστέριας

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εφκα
Μόνιμο προσωπικό στον e-ΕΦΚΑ: Δημοσιεύθηκαν οι πίνακες των νέων διοριστέων της προκήρυξης 2ΓΒ/2023
Νέοι μόνιμοι διορισμοί στον e-ΕΦΚΑ: Πράσινο φως από το ΑΣΕΠ για πτυχιούχους ΤΕΙ
Μόνιμο προσωπικό στον e-ΕΦΚΑ: Δημοσιεύθηκαν οι πίνακες των νέων διοριστέων της προκήρυξης 2ΓΒ/2023
sexualiki-parenoxlisi.jpg
Κάθειρξη 18 ετών χωρίς αναστολή σε εκπαιδευτικό της Σητείας για ασέλγεια σε ανήλικες μαθήτριες
Ομόφωνη καταδίκη για τον καθηγητή φροντιστηρίου: Χωρίς αναστολή η ποινή των 18 ετών
Κάθειρξη 18 ετών χωρίς αναστολή σε εκπαιδευτικό της Σητείας για ασέλγεια σε ανήλικες μαθήτριες
Κώστας Καραμανλής
Αιχμές Καραμανλή για την αγροτική κρίση: «Ανυπόφορη η πραγματικότητα που βιώνουν οι παραγωγοί»
Δριμεία κριτική Καραμανλή για τις αγροτικές παθογένειες και κάλεσμα για εθνική συναίνεση
Αιχμές Καραμανλή για την αγροτική κρίση: «Ανυπόφορη η πραγματικότητα που βιώνουν οι παραγωγοί»
aristoteleio panepistimio thessalonikis
Αναβρασμός στο ΑΠΘ: Δυναμική κινητοποίηση φοιτητών ενάντια στον νέο κανονισμό των εστιών
Στα «χαρακώματα» οι οικότροφοι της Θεσσαλονίκης: Ζητούν απόσυρση του κανονισμού και κρατικά κονδύλια
Αναβρασμός στο ΑΠΘ: Δυναμική κινητοποίηση φοιτητών ενάντια στον νέο κανονισμό των εστιών