Κι όμως αυτή η συνήθεια προκαλεί τερηδόνα στα δόντια
Τι είναι η τερηδόνα και τι συμβαίνει αν δεν την αντιμετωπίσουμε

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα γλυκά μπορούν να προκαλέσουν τερηδόνα στα δόντια, αλλά υπάρχει ένας ύπουλος ένοχος που ίσως σας εκπλήξει. Ακόμα και τα παιδιά του δημοτικού γνωρίζουν ότι η κατανάλωση γλυκών και η μη σωστή χρήση οδοντόβουρτσας οδηγούν σε τερηδόνα. Είναι ένας από τους πρώτους κανόνες στοματικής υγιεινής που μαθαίνει κανείς.

Ωστόσο, πέρα από τα βασικά της οδοντικής υγιεινής, δηλαδή το βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα και ο καθημερινός καθαρισμός με οδοντικό νήμα, δεν συζητάμε συχνά για άλλους τρόπους πρόληψης της τερηδόνας.

Αποδεικνύεται ότι τα γλυκά δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που προκαλεί τερηδόνα. Σύμφωνα με τους οδοντιάτρους, υπάρχουν κι άλλοι ύπουλοι εχθροί για τα δόντια μας που πρέπει να γνωρίζουμε. Διαφορετικά, μπορεί να καταλήξουμε με έναν επίπονο πονόδοντο.

Τι είναι η τερηδόνα και τι συμβαίνει αν δεν την αντιμετωπίσουμε

Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι οι τερηδόνες είναι «κακές» για την υγεία των δοντιών μας, αλλά ξέρετε πραγματικά τι είναι;

Τι είναι η τερηδόνα;

Η Dr. Sonal S. Shah, DDS, καθηγήτρια Παθολογίας και Ιατρικής Στόματος και Γνάθων στο Πανεπιστήμιο της Nevada-Las Vegas και σύμβουλος της Dentistry.One, εξηγεί ότι η τερηδόνα είναι μια βακτηριακή λοίμωξη των δοντιών που προκαλεί καταστροφή του σμάλτου, οδηγώντας ενδεχομένως σε τρύπα στο δόντι.

Οι συνέπειες της απουσίας θεραπείας

Ο Dr. Fadi Swaida, DDS, οδοντίατρος στην Bond Street Dental, τονίζει ότι εάν δεν αντιμετωπιστεί, η τρύπα στο δόντι μπορεί να γίνει πιο βαθιά, φτάνοντας τελικά στις ρίζες του δοντιού και προκαλώντας μόλυνση.

«Σε αυτό το σημείο, ο ασθενής θα χρειαστεί απονεύρωση για να καθαριστεί η περιοχή. Ίσως χρειαστεί ακόμη και εξαγωγή του δοντιού εάν υπάρχει σημαντική βλάβη που δεν μπορεί να αποκατασταθεί. Οι τερηδόνες οδηγούν σε απώλεια δοντιών», λέει ο ίδιος.

Δυστυχώς, οι επιπτώσεις της μη θεραπείας μιας τερηδόνας δεν σταματούν εκεί. «Οι τερηδόνες μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε μόλυνση των οστών ή ακόμα και σε απόστημα, το οποίο μπορεί επίσης να εξαπλωθεί σε διαφορετικά μέρη του προσώπου, του λαιμού και των λεμφαδένων, τα οποία στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσαν δυνητικά να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσουν σήψη», λέει ο Dr. Daniel Rubinshtein, DDS, οδοντίατρος αισθητικής οδοντιατρικής στη Νέα Υόρκη.

Σημάδια τερηδόνας

Και οι Dr. Shah και Dr. Swaida αναφέρουν ότι μερικές φορές μπορεί να αντιληφθούμε την ύπαρξη τερηδόνας λόγω πόνου, ειδικά όταν δαγκώνουμε. Επιπλέον, και οι δύο οδοντίατροι επισημαίνουν ότι η ευαισθησία σε ζεστά ή κρύα ροφήματα ή φαγητά μπορεί να αποτελεί άλλο ένα σημάδι τερηδόνας. Ωστόσο, η Dr. Shah προειδοποιεί ότι όταν κάποιος νιώθει πόνο λόγω της τερηδόνας, αυτή έχει ήδη προκαλέσει ζημιά.

Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι τερηδόνες είναι στο αρχικό τους στάδιο, πριν προκαλέσουν πόνο ή ζημιά στο δόντι. Σύμφωνα με την Dr. Shah, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι να τηρούμε τακτικά ραντεβού με τον οδοντίατρό μας. «Οι οδοντίατροι πραγματοποιούν ακτινογραφίες για να εντοπίσουν έγκαιρα σημάδια τερηδόνας και φθοράς των δοντιών πριν ο ασθενής νιώσει πόνο», εξηγεί η ειδικός.

Ενώ οι περισσότεροι δεν απολαμβάνουν την επίσκεψη στον οδοντίατρο, η Dr. Shah μας υπενθυμίζει: «Εάν προσπαθήσετε να αποφύγετε τον οδοντίατρο, τελικά θα καταλήξετε να τον επισκέπτεστε πιο συχνά», λέει χαρακτηριστικά. Άλλωστε, κανείς δεν επιθυμεί μια απονεύρωση».

Η Νο1 απρόσμενη συνήθεια που μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα

Πέρα από το βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα, τη χρήση οδοντικού νήματος μια φορά την ημέρα και τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, τρεις διαφορετικοί οδοντίατροι επισημαίνουν ορισμένα τρόφιμα και ροφήματα που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι μπορούν να οδηγήσουν σε τερηδόνα.

Η Dr. Rubinshtein αναφέρει ότι μια απρόσμενη συνήθεια που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τερηδόνας είναι η κατανάλωση νερού με λεμόνι. Αυτό συμβαίνει επειδή τα λεμόνια είναι πολύ όξινα και το οξύ μπορεί να κολλήσει στα δόντια και να διαβρώσει το σμάλτο. Μια επιστημονική μελέτη έδειξε ότι ο χυμός λεμονιού επηρεάζει αρνητικά τα δόντια περισσότερο από τον χυμό γκρέιπφρουτ και πορτοκαλιού, δύο άλλα όξινα ροφήματα που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο τερηδόνας.

Επιπλέον, η Dr. Shah αναφέρει ότι μια διατροφή πλούσια σε αμυλούχα τρόφιμα – ειδικά εκείνα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη – αυξάνει τον κίνδυνο τερηδόνας επειδή μειώνει το pH της οδοντικής πλάκας, η οποία μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα.

Αυτό σημαίνει ότι μια διατροφή πλούσια σε τρόφιμα όπως:

  • ψωμί,
  • πατάτες και
  • λευκό ρύζι,

μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τερηδόνας.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ζήσετε χωρίς να απολαμβάνετε ψωμί, πατάτες και χυμούς φρούτων, εκτός από τα ζαχαρούχα τρόφιμα και ροφήματα που ήδη γνωρίζετε ότι προκαλούν τερηδόνα; Η Dr. Shah διαβεβαιώνει ότι ούτε καν οι οδοντίατροι θα εγκαταλείψουν αυτές τις τροφές για χάρη των δοντιών τους. Απλά φροντίστε να βουρτσίζετε τα δόντια σας αφού τα απολαύσετε.

Ωστόσο, εάν θέλετε να ελαχιστοποιήσετε την κατανάλωση ορισμένων ειδών τροφίμων για να μειώσετε τον κίνδυνο τερηδόνας, στην κορυφή της λίστας σας θα πρέπει να βρίσκονται:

  • οι κολλώδεις τροφές (που αυξάνουν τον κίνδυνο τερηδόνας επειδή τα δόντια έρχονται σε μεγαλύτερη επαφή μαζί τους),
  • τα ζαχαρούχα τρόφιμα και ροφήματα και
  • τα όξινα τρόφιμα και ροφήματα.

Υιοθετώντας ορισμένες υγιεινές συνήθειες, θα κρατήσετε την τερηδόνα μακριά και αυτό είναι κάτι θα σας κάνει να χαμογελάσετε!

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΣΕΠ
ΑΣΕΠ 6Κ/2018: Τα αποτελέσματα αθλητικών δοκιμασιών Ιουνίου 2024 για τους εξ αναβολής υποψηφίους
ΑΣΕΠ 6Κ/2018: Μόλις 7 υποψήφιοι πέτυχαν στις τελευταίες αθλητικές δοκιμασίες της Προκήρυξης 6Κ/2018 
ΑΣΕΠ 6Κ/2018: Τα αποτελέσματα αθλητικών δοκιμασιών Ιουνίου 2024 για τους εξ αναβολής υποψηφίους