Οι πατάτες φούρνου αποτελούν διαχρονικά ένα από τα πιο αγαπημένα συνοδευτικά στο οικογενειακό και γιορτινό τραπέζι. Παρότι οι παραλλαγές τους είναι αμέτρητες, ο κοινός στόχος παραμένει ένας: να είναι τραγανές εξωτερικά και μαλακές στο εσωτερικό τους.
Το «κλειδί» για το ιδανικό αποτέλεσμα δεν βρίσκεται στα πολλά υλικά, αλλά σε ένα απλό τεχνικό βήμα πριν από το ψήσιμο. Η σύντομη βύθιση των πατατών σε βραστό νερό, για μόλις δύο έως τρία λεπτά, δημιουργεί μικρές ρωγμές στην επιφάνειά τους. Κατά το ψήσιμο, αυτές οι μικροατέλειες βοηθούν στο καλύτερο ρόδισμα, χαρίζοντας την επιθυμητή τραγανότητα – χωρίς τη χρήση τηγανιού.
Υλικά
- 4 μέτριες πατάτες
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι, κατά προτίμηση
- Προαιρετικά: σκόνη σκόρδου, πάπρικα ή αποξηραμένα βότανα
Εκτέλεση
- Ξεφλουδίστε τις πατάτες και κόψτε τες σε φέτες ή κύβους.
- Φέρτε μια κατσαρόλα με νερό σε βρασμό και βυθίστε τις πατάτες για 2-3 λεπτά.
- Στραγγίστε τες καλά και στεγνώστε τες με χαρτί ή πετσέτα κουζίνας.
- Τοποθετήστε τις σε ταψί, προσθέστε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και τα μπαχαρικά της επιλογής σας. Ανακατέψτε ώστε να καλυφθούν ομοιόμορφα.
- Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220–240°C για 30–40 λεπτά, γυρίζοντάς τες αν χρειαστεί.
Έξτρα συμβουλή
Για ακόμη πιο τραγανό αποτέλεσμα, προσθέστε πριν το ψήσιμο μία κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ ή ψιλή τριμμένη φρυγανιά. Θα ενισχύσουν το ρόδισμα χωρίς να αλλοιώσουν τη γεύση.
Με αυτή την απλή τεχνική, οι πατάτες φούρνου αποκτούν επαγγελματικό αποτέλεσμα και γίνονται το αστέρι του πιάτου, ακόμη και χωρίς περίπλοκες διαδικασίες.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Μαρία Δούση