φασολαδα
Αρωματική, χυλωμένη και γεμάτη λαχανικά—μια παραδοσιακή συνταγή με σύγχρονη πινελιά που ζεσταίνει το τραπέζι.

Μια καλοδεμένη φασολάδα είναι από τα πιο παρηγορητικά ελληνικά φαγητά. Η εκδοχή με σελινόριζα και θυμάρι προσθέτει βάθος γεύσης και αρώματος, δημιουργώντας ένα πλούσιο αποτέλεσμα που θυμίζει… κατσαρόλα της γιαγιάς με μοντέρνα νότες.

Υλικά (4–5 μερίδες)

  • 250 γρ. φασόλια λευκά
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 60 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 1 μεγάλο καρότο σε φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ελαφρώς σπασμένη
  • 1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
  • 1 στικ σέλερι σε κομμάτια
  • 300 γρ. σελινόριζα σε κύβους
  • 150 γρ. ντοματάκια κονκασέ
  • 200 γρ. χυμό ντομάτας
  • ½ κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • ½ κ.γ. θυμάρι αποξηραμένο ή 2 κλωνάρια φρέσκο
  • 2 κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Προαιρετικά για το σερβίρισμα: μπούκοβο

Εκτέλεση

1. Προετοιμασία φασολιών

Μουλιάζουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ. Την επόμενη μέρα τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε σε περίπου 1,5 λίτρο νερό μαζί με τη δάφνη, για 30–35 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Τα στραγγίζουμε.

2. Σοτάρισμα λαχανικών

Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο. Προσθέτουμε κρεμμύδι, καρότο, σκόρδο, πράσο, σέλερι και σελινόριζα και σοτάρουμε για 3 λεπτά. Ρίχνουμε τα φασόλια και συνεχίζουμε για άλλα 5 λεπτά.

3. Μαγείρεμα και χύλωμα

Προσθέτουμε πάπρικα, θυμάρι, ντοματάκια, χυμό ντομάτας, αλάτι και πιπέρι. Συμπληρώνουμε με ζεστό νερό ώστε να σκεπάζει σχεδόν τα φασόλια. Μαγειρεύουμε για περίπου 40 λεπτά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
Δεκαπέντε λεπτά πριν το τέλος ρίχνουμε το ψιλοκομμένο σέλινο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη φασολάδα να χυλώσει.

4. Σερβίρισμα

Απολαμβάνουμε τη φασολάδα καυτή, με λίγο μπούκοβο για πικάντικη ένταση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μολύβια
Κατηγορηματικό «όχι» εκπαιδευτικών στις υποβαθμίσεις σχολείων της Ημαθίας
Παρέμβαση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου
Κατηγορηματικό «όχι» εκπαιδευτικών στις υποβαθμίσεις σχολείων της Ημαθίας