endomitriosi
Σε περίπτωση που οι γυναικολόγοι δέχονται αναφορές από τις ασθενείς για επώδυνη έμμηνο ρύση και χρόνιο πυελικό άγγος, θα πρέπει να έχουν κατά νου την πιθανότητα ενδομητρίωσης

Προβλήματα γονιμότητας θα αντιμετωπίσουν πιθανότατα οι γυναίκες με αδιάγνωστη ενδομητρίωση, μια χρόνια φλεγμονώδη νόσο κατά την οποία ενδομητρικός ιστός αναπτύσσεται παρά φύσιν σε θέσεις εκτός το εσωτερικό της μήτρας, και εκδηλώνεται με επώδυνη έμμηνο ρύση, πυελικό άλγος, δύσκολη ή επώδυνη σεξουαλική επαφή και δυσκολία στην εγκυμοσύνη.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι σε περίπτωση που οι γυναικολόγοι δέχονται αναφορές από τις ασθενείς για επώδυνη έμμηνο ρύση και χρόνιο πυελικό άγγος, θα πρέπει να έχουν κατά νου την πιθανότητα ενδομητρίωσης και να προβαίνουν στην κατάλληλη αντιμετώπιση. Θα πρέπει να συζητούν με αυτές τις γυναίκες τις πιθανές επιπτώσεις στη γονιμότητά τους, πέρα από τον ηλικιακό παράγοντα, και ο κίνδυνος μειωμένης γονιμότητας θα πρέπει να ελαχιστοποιείται μέσα από τη θεραπεία της ενδομητρίωσης χωρίς καθυστέρηση» δήλωσε ο Δρ Oskari Heikinheimo από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ελσίνκι στη Φινλανδία, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στο Human Reproduction.

Συχνά χρειάζονται έως και επτά χρόνια για να γίνει σωστή διάγνωση, η οποία γίνεται συνήθως λαπαροσκοπικά καθώς και με γυναικολογική εξέταση ή κολπικό υπερηχογράφημα μεταξύ άλλων μεθόδων. Τα ευρήματα της μελέτης δεν επηρεάστηκαν από τον τύπο ενδομητρίωσης (επιφανειακή, κύστες ενδομητρίωσης, εν τω βάθει ενδομητρίωση κ.ο.κ.).

Οι ερευνητές ανέτρεξαν στα στοιχεία 18.000 γυναικών από τη Φινλανδία ηλικίας 15 έως 49 ετών, στις οποίες η διάγνωση της ενδομητρίωσης έγινε λαπαροσκοπικά μεταξύ 1998 και 2012. Οι περιπτώσεις συγκρίθηκαν με περισσότερες από 35.000 γυναίκες χωρίς διάγνωση ενδομητρίωσης και συνολικά το πληθυσμιακό δείγμα παρακολουθήθηκε μέχρι την πρώτη: γέννηση ζώντων νεογνών, στειροποίηση, αφαίρεση των ωοθηκών ή της μήτρας είτε χειρουργική διάγνωση της ενδομητρίωσης. Οι γυναίκες με την πάθηση διακρίθηκαν επιπλέον βάσει του τύπου ενδομητρίωσης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα:

-ο μέσος χρόνος παρακολούθησης πριν από τη λαπαροσκοπική διάγνωση ήταν 15,2 έτη, με μέση ηλικία διάγνωσης τα 35 έτη
-περισσότερες από 7.300 γυναίκες με ενδομητρίωση (40%), και περισσότερες από 23.700 γυναίκες χωρίς την πάθηση (66%) γέννησαν ζώντα νεογνά
-το ποσοστό πρώτων γεννήσεων ζώντων νεογνών στις γυναίκες με ενδομητρίωση ήταν το μισό των γυναικών χωρίς την πάθηση, δηλαδή 1.93 παιδιά πριν τη διάγνωση συγκριτικά με 2.16
-σε βάθος δεκαετιών, παρατηρήθηκε ολοένα χαμηλότερο ποσοστό πρώτων ζώντων νεογνών στις γυναίκες με ενδομητρίωση, ξεκινώντας με 28% πριν τη διάγνωση για τις γυναίκες που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1940 και φτάνοντας στο 87% για όσες γεννήθηκαν τη δεκαετίας του 1970.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δασκάλα
Τρίτεκνοι εκπαιδευτικοί: Πότε μπορούν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας
Πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση όπου η έξοδος γίνεται ανεξάρτητα από το πόσο χρονών είναι σήμερα ο ασφαλισμένος
Τρίτεκνοι εκπαιδευτικοί: Πότε μπορούν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας
Γυναίκα εκπαιδευτικός προχωράει μέσα σε σχολική αίθουσα, στα θρανία κάθονται μαθητές
Σχολεία: Αλλάζει το πρόγραμμα σήμερα Δευτέρα – Τι θα κάνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί
Σχολεία: Ανατροπές στο πρόγραμμα σήμερα Δευτέρα – Γιατί αλλάζουν οι ώρες στα μαθήματα
Σχολεία: Αλλάζει το πρόγραμμα σήμερα Δευτέρα – Τι θα κάνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί
κρέας
Επεξεργασμένα κρέατα: Πόσο επηρεάζουν τη μνήμη και τη γνωστική υγεία;
Τα τελευταία χρόνια, η επίδραση της διατροφής στον εγκέφαλο απασχολεί ολοένα και περισσότερο την επιστημονική κοινότητα.
Επεξεργασμένα κρέατα: Πόσο επηρεάζουν τη μνήμη και τη γνωστική υγεία;