mitsotakis

Σε μια συγκυρία κατά την οποία η Ευρώπη καλείται να επανεξετάσει τη στρατηγική της για το μεταναστευτικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε σαφές και αυστηρό μήνυμα μέσω συνέντευξής του στη γερμανική εφημερίδα Bild Zeitung. Η τοποθέτησή του ανέδειξε τον προβληματισμό της Αθήνας για τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές και την ανάγκη για μια πιο συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν θα μετατραπεί σε χώρα διέλευσης για παράτυπους μετανάστες με προορισμό άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το μήνυμα που επιχειρεί να περάσει η ελληνική κυβέρνηση είναι διπλό: προς τα κυκλώματα διακινητών και προς όσους σκέφτονται να επιχειρήσουν τη θαλάσσια διαδρομή από τη Βόρεια Αφρική. «Το πέρασμα είναι επικίνδυνο, η κατάληξη αβέβαιη και η προσδοκία για νόμιμη παραμονή αβάσιμη», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε απάντηση της ραγδαίας αύξησης αφίξεων μέσω θαλάσσης από χώρες όπως η Λιβύη προς την Κρήτη, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την προσωρινή παύση εξέτασης αιτημάτων ασύλου για όσους φθάνουν από τη συγκεκριμένη γεωγραφική ζώνη.

Η απόφαση αυτή, αν και δύσκολη, χαρακτηρίστηκε από τον πρωθυπουργό ως απολύτως απαραίτητη για την προστασία της εθνικής και ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Η ελληνική πλευρά δηλώνει έτοιμη να ενισχύσει τη συνεργασία της με τις τοπικές αρχές της Βόρειας Αφρικής, προκειμένου να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές στο "σημείο εκκίνησης". Παράλληλα, τίθεται εμφατικά η ανάγκη για ενιαία ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του φαινομένου, ώστε να μην επωμίζονται το βάρος μόνο τα κράτη-πρώτης γραμμής. «Η παρούσα κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μονομερώς. Χρειάζεται κοινή δράση, ευθύνη και αλληλεγγύη από όλους τους εταίρους», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Η ελληνική κυβέρνηση, παρότι προχωρά σε αυστηροποίηση των ελέγχων και των διαδικασιών, εξακολουθεί να στηρίζει ένα δίκαιο σύστημα νόμιμης μετανάστευσης. Τοποθετείται ξεκάθαρα υπέρ της δημιουργίας ασφαλών και ελεγχόμενων διαύλων εισόδου, ώστε να αποδυναμωθούν τα παράνομα κυκλώματα και να προστατευθούν οι πραγματικοί πρόσφυγες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γιατί τα παράθυρα στις σχολικές αίθουσες μπαίνουν αριστερά των μαθητών

Πώς να πάρετε έως 36.000€ για ανακαίνιση με επιδότηση 90%

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ντουζ
Αποκατάσταση της ροής στο ντους: Ο φυσικός τρόπος για να νικήσετε τα άλατα
Το φαινόμενο της μειωμένης ροής οφείλεται κατά κύριο λόγο στη συσσώρευση αλάτων και μεταλλικών υπολειμμάτων
Αποκατάσταση της ροής στο ντους: Ο φυσικός τρόπος για να νικήσετε τα άλατα
σοβαδες
Σχολική στέγη: Μια «ανοιχτή πληγή» ασφάλειας και ποιότητας στην ελληνική εκπαίδευση
Η πλειοψηφία των σχολείων που λειτουργούν σήμερα έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1984, βασισμένα στον παρωχημένο αντισεισμικό κανονισμό του 1959
Σχολική στέγη: Μια «ανοιχτή πληγή» ασφάλειας και ποιότητας στην ελληνική εκπαίδευση
skyloi
Πώς θα εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να αγαπήσει το κρεβάτι του;
Για πολλούς τετράποδους, ο καναπές ή το κρεβάτι των κηδεμόνων φαντάζουν ως οι μοναδικές επιλογές άνεσης, όμως με τη σωστή μεθοδολογία, κάθε σκύλος...
Πώς θα εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να αγαπήσει το κρεβάτι του;