akropoli
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ | ΙΝΤΙΜΕ
Ο αριθμός των τουριστών για το 2022 πλησιάζει σχεδόν τρεις φορές τον πληθυσμό της Ελλάδας - Μήπως ο υπερτουρισμός βλάπτει την αρχαιολογική κληρονομιά;

Με δισεκατομμύρια κέρδη, περισσότερα από τα αναμενόμενα, μπορεί να "κλείσει ο φάκελος" για τον τουρισμό στην Ελλάδα τη φετινή χρονιά. Όμως αν επιλέξουμε να μην μιλήσουμε με νούμερα αλλά με εικόνες, οι ορδές των τουριστών που στριμώχνονται στα τέλη Νοεμβρίου στον πλακόστρωτο δρόμο της Ακρόπολης δίνουν περισσότερο την εντύπωση καλοκαιρινής ημέρας του Ιούλη παρά μιας φθινοπωρινής του Νοέμβρη. Τι γίνεται όμως όταν από τον υπερτουρισμό κινδυνεύουν τα αρχαία μνημεία και χαρακτηρίζεται περισσότερο απειλητικός παρά ως ευοίωνος;

Ο τουριστικός τομέας, είχε προϋπολογιστεί να αποφέρει 15 δισ. ευρώ φέτος και φάνηκε καταδικασμένος όταν οι κρατήσεις πάγωσαν τον Φεβρουάριο με την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αντ’ αυτού, τα έσοδα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 18 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των επισκεπτών είναι έτοιμος να πλησιάσει τα 30 εκατομμύρια, σχεδόν τρεις φορές τον πληθυσμό της χώρας, παρά τον πόλεμο, την απουσία Κινέζων επισκεπτών. 

Είναι αδιαμφισβήτητο πως ο τουρισμός έχει θετικά αποτελέσματα στην τοπική οικονομία, ωστόσο ο υπερπληθυσμός των τουριστών αναγκαία επιβαρύνει σε διάφορους τομείς την ίδια τη χώρα.

Η καταστροφή του οικοσυστήματος από τη ρύπανση, η αύξηση ποσότητας των αποβλήτων και η αρνητική επίδραση στην καθημερινότητα των πολιτών, είναι ελάχιστα από αυτά. 

Μάλιστα, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η άνοδος των ενοικίων σε κατοικίες κοντά σε τουριστικές περιοχές που προορίζονται για Airbnb, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να εγκαταλείπουν τις περιοχές αυτές και την πόλη να χάνει τελικά την αυθεντικότητά της.

Κικίλιας: Διανύουμε μια τουριστικά καλή χρονιά

«Μια καλή χρονιά» βλέπει ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας αναφέροντας πως η «Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας αναγνώρισης για τη φιλοξενία της, τη φυσική ομορφιά, τον πολιτισμό, την ιστορία της, το λαό της» και συμπλήρωσε πως όλα τα παραπάνω συνδιαμορφώνουν το μέλλον του τουρισμού «με όλους τους σημαντικούς leaders της αγοράς». 

Τα παραπάνω θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «ελπιδοφόρα» νέα για το μέλλον της οικονομίας της Ελλάδας, μόνο στην περίπτωση που ως αυτοσκοπός κρίνεται το κέρδος. Ακόμη και αν λάβουμε υπόψη μας πως ο κλάδος του τουρισμού αντιπροσωπεύει μονάχα το 25% του ΑΕΠ.

Τι γίνεται όμως όταν στον παρονομαστή μπαίνει η ακεραιότητα της αρχαιολογικής κληρονομιάς και οι αρνητικές επιπτώσεις του υπερβολικού τουρισμού σε αυτήν;

Κυβερνητικές παρεμβάσεις για τα μάτια... του τουρισμού

Όπως αναφέρει ο Guardian η Ελλάδα, που έχει 18 μνημεία στον κατάλογο της Unesco, αναδεικνύει ολοένα και περισσότερο τις προκλήσεις της διαχείρισης του αριθμού των επισκεπτών, με τους ειδικούς να τονίζουν τη λεπτή ισορροπία που πρέπει να επιτευχθεί μεταξύ της προστασίας των αρχαίων μνημείων και της ανάπτυξής τους για τουριστική χρήση.

Υπενθυμίζεται πως στην Ακρόπολη το 2020 η κυβέρνηση εγκατέστησε τσιμεντένια μονοπάτια γύρω από το αριστούργημα του Περικλέους και έναν αντιαισθητικό ανελκυστήρα από γυαλί και χάλυβα που χρηματοδοτήθηκε από ιδιώτες δωρητές για να βελτιώσει την πρόσβαση. 

Το παραπάνω προκάλεσε έντονη διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης και των αρχαιολόγων. Ναι μεν η ευκολία προσέγγισης αρχαιολογικών χώρων, ατόμων με κινητικά προβλήματα είναι επιβεβλημένη αν και παράλληλα καθυστερημένη από το κράτος, ωστόσο οι παρεμβάσεις αυτές κρίθηκαν αντιαισθητικές, μεγάλες και καταστροφικές. 

«Το μέγεθος και η αισθητική των επεμβάσεων στην Ακρόπολη όχι απλώς επιβάλλονται στον αρχαιολογικό χώρο, όχι μόνο απομονώνουν τον Παρθενώνα αισθητικά και λειτουργικά από τα υπόλοιπα μνημεία, αλλά επιπλέον στα σημεία όπου επεκτείνονται οι επεμβάσεις έχει εξαφανιστεί ο Ιερός Βράχος», είχε καταγγείλει το 2021 η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα.

Για να γίνει περισσότερο ξεκάθαρο το μέγεθος της αρχαιολογικής καταστροφής, αξίζει να αναφερθεί πως για την τοποθέτηση του ανελκυστήρα χρειάστηκε η αποκοπή τριών πωρόλιθων από αρχαίο τοίχο. Παράλληλα, οι τσιμεντένιοι διάδρομοι που έχουν διαμορφωθεί κυρίως γύρω από τον Παρθενώνα δεν έχουν καμία σχέση με την υποτιθέμενη αποκατάσταση της οδού των Παναθηναίων, «αντιθέτως μοιάζουν σαν να έχει μεταφερθεί ο Μεγάλος Περίπατος πάνω στην Ακρόπολη ή σαν να κατεβάσαμε τον Παρθενώνα στην Πανεπιστημίου», όπως είχε πει η Δ. Κουτσούμπα.

Φυσικά οι παρεμβάσεις αυτές δεν είναι οι μόνες. Μια άλλη μεγάλη και ξεχωριστή συζήτηση αξίζουν τα αρχαιολογικά ευρήματα στον Πειραιά. Πλήθος αρχαίων ευρημάτων  δεν αξιοποιούνται όπως πρέπει και παραμένουν διάσπαρτα  σε διάφορα σημεία της πόλης, κριμένα ή μη προσβάσιμα, δίπλα σε πολυκατοικίες δίχως την απαραίτητη φύλαξη και συντήρηση που τους αρμόζει.

«Τα κόκκινα φώτα αναβοσβήνουν»

«Τα κόκκινα φώτα αναβοσβήνουν», λέει ο Peter DeBrine, ο κορυφαίος σύμβουλος της Unesco για τον τουρισμό τονίζοντας πως «πρέπει να αρχίσουμε να ρωτάμε πόσο είναι το πάρα πολύ, και 16.000 επισκέπτες που κατακλύζουν καθημερινά ένα μνημείο όπως η Ακρόπολη ακούγεται υπερβολικό».

«Πήγαμε από τον υπερτουρισμό στον εκδικητικό τουρισμό με το ίδιο καθαρό αποτέλεσμα» αναφέροντας πως αυτό που χρειάζεται είναι μια ριζικά διαφορετική προσέγγιση, η οποία ξεκινά από τους καταναλωτές αλλά επεκτείνεται στον τουρισμό και τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Το καμπανάκι του κινδύνου έκρουσε, επισημαίνοντας πως οι αρχές πρέπει να λάβουν μέτρα για την ανακούφιση από τον υπερπληθυσμό στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, αν δεν πρόκειται να υποβαθμιστεί η τουριστική εμπειρία και να διασφαλιστεί η διατήρηση.

«Ο τουρισμός είναι το αίμα της ζωής για τόσες πολλές κοινότητες και ζωτικής σημασίας για τις τοπικές οικονομίες, αλλά ο υπερτουρισμός είναι ένας πραγματικός κίνδυνος. Είτε είσαι έξυπνος και παίρνεις μέτρα είτε σκοτώνεις τη χήνα που κάνει το χρυσό αυγό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκαβ
Τραγωδία στη Σκιάθο: Νεκρός σε τροχαίο 17χρονος οδηγός μηχανής
Το τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στην περιοχή της Μεγάλης Αμμου όταν από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία ο 17χρονος έχασε τον έλεγχο της μηχανής του και...
Τραγωδία στη Σκιάθο: Νεκρός σε τροχαίο 17χρονος οδηγός μηχανής