akropoli
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ | ΙΝΤΙΜΕ
Ο αριθμός των τουριστών για το 2022 πλησιάζει σχεδόν τρεις φορές τον πληθυσμό της Ελλάδας - Μήπως ο υπερτουρισμός βλάπτει την αρχαιολογική κληρονομιά;

Με δισεκατομμύρια κέρδη, περισσότερα από τα αναμενόμενα, μπορεί να "κλείσει ο φάκελος" για τον τουρισμό στην Ελλάδα τη φετινή χρονιά. Όμως αν επιλέξουμε να μην μιλήσουμε με νούμερα αλλά με εικόνες, οι ορδές των τουριστών που στριμώχνονται στα τέλη Νοεμβρίου στον πλακόστρωτο δρόμο της Ακρόπολης δίνουν περισσότερο την εντύπωση καλοκαιρινής ημέρας του Ιούλη παρά μιας φθινοπωρινής του Νοέμβρη. Τι γίνεται όμως όταν από τον υπερτουρισμό κινδυνεύουν τα αρχαία μνημεία και χαρακτηρίζεται περισσότερο απειλητικός παρά ως ευοίωνος;

Ο τουριστικός τομέας, είχε προϋπολογιστεί να αποφέρει 15 δισ. ευρώ φέτος και φάνηκε καταδικασμένος όταν οι κρατήσεις πάγωσαν τον Φεβρουάριο με την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αντ’ αυτού, τα έσοδα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 18 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των επισκεπτών είναι έτοιμος να πλησιάσει τα 30 εκατομμύρια, σχεδόν τρεις φορές τον πληθυσμό της χώρας, παρά τον πόλεμο, την απουσία Κινέζων επισκεπτών. 

Είναι αδιαμφισβήτητο πως ο τουρισμός έχει θετικά αποτελέσματα στην τοπική οικονομία, ωστόσο ο υπερπληθυσμός των τουριστών αναγκαία επιβαρύνει σε διάφορους τομείς την ίδια τη χώρα.

Η καταστροφή του οικοσυστήματος από τη ρύπανση, η αύξηση ποσότητας των αποβλήτων και η αρνητική επίδραση στην καθημερινότητα των πολιτών, είναι ελάχιστα από αυτά. 

Μάλιστα, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η άνοδος των ενοικίων σε κατοικίες κοντά σε τουριστικές περιοχές που προορίζονται για Airbnb, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να εγκαταλείπουν τις περιοχές αυτές και την πόλη να χάνει τελικά την αυθεντικότητά της.

Κικίλιας: Διανύουμε μια τουριστικά καλή χρονιά

«Μια καλή χρονιά» βλέπει ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας αναφέροντας πως η «Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας αναγνώρισης για τη φιλοξενία της, τη φυσική ομορφιά, τον πολιτισμό, την ιστορία της, το λαό της» και συμπλήρωσε πως όλα τα παραπάνω συνδιαμορφώνουν το μέλλον του τουρισμού «με όλους τους σημαντικούς leaders της αγοράς». 

Τα παραπάνω θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «ελπιδοφόρα» νέα για το μέλλον της οικονομίας της Ελλάδας, μόνο στην περίπτωση που ως αυτοσκοπός κρίνεται το κέρδος. Ακόμη και αν λάβουμε υπόψη μας πως ο κλάδος του τουρισμού αντιπροσωπεύει μονάχα το 25% του ΑΕΠ.

Τι γίνεται όμως όταν στον παρονομαστή μπαίνει η ακεραιότητα της αρχαιολογικής κληρονομιάς και οι αρνητικές επιπτώσεις του υπερβολικού τουρισμού σε αυτήν;

Κυβερνητικές παρεμβάσεις για τα μάτια... του τουρισμού

Όπως αναφέρει ο Guardian η Ελλάδα, που έχει 18 μνημεία στον κατάλογο της Unesco, αναδεικνύει ολοένα και περισσότερο τις προκλήσεις της διαχείρισης του αριθμού των επισκεπτών, με τους ειδικούς να τονίζουν τη λεπτή ισορροπία που πρέπει να επιτευχθεί μεταξύ της προστασίας των αρχαίων μνημείων και της ανάπτυξής τους για τουριστική χρήση.

Υπενθυμίζεται πως στην Ακρόπολη το 2020 η κυβέρνηση εγκατέστησε τσιμεντένια μονοπάτια γύρω από το αριστούργημα του Περικλέους και έναν αντιαισθητικό ανελκυστήρα από γυαλί και χάλυβα που χρηματοδοτήθηκε από ιδιώτες δωρητές για να βελτιώσει την πρόσβαση. 

Το παραπάνω προκάλεσε έντονη διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης και των αρχαιολόγων. Ναι μεν η ευκολία προσέγγισης αρχαιολογικών χώρων, ατόμων με κινητικά προβλήματα είναι επιβεβλημένη αν και παράλληλα καθυστερημένη από το κράτος, ωστόσο οι παρεμβάσεις αυτές κρίθηκαν αντιαισθητικές, μεγάλες και καταστροφικές. 

«Το μέγεθος και η αισθητική των επεμβάσεων στην Ακρόπολη όχι απλώς επιβάλλονται στον αρχαιολογικό χώρο, όχι μόνο απομονώνουν τον Παρθενώνα αισθητικά και λειτουργικά από τα υπόλοιπα μνημεία, αλλά επιπλέον στα σημεία όπου επεκτείνονται οι επεμβάσεις έχει εξαφανιστεί ο Ιερός Βράχος», είχε καταγγείλει το 2021 η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινα Κουτσούμπα.

Για να γίνει περισσότερο ξεκάθαρο το μέγεθος της αρχαιολογικής καταστροφής, αξίζει να αναφερθεί πως για την τοποθέτηση του ανελκυστήρα χρειάστηκε η αποκοπή τριών πωρόλιθων από αρχαίο τοίχο. Παράλληλα, οι τσιμεντένιοι διάδρομοι που έχουν διαμορφωθεί κυρίως γύρω από τον Παρθενώνα δεν έχουν καμία σχέση με την υποτιθέμενη αποκατάσταση της οδού των Παναθηναίων, «αντιθέτως μοιάζουν σαν να έχει μεταφερθεί ο Μεγάλος Περίπατος πάνω στην Ακρόπολη ή σαν να κατεβάσαμε τον Παρθενώνα στην Πανεπιστημίου», όπως είχε πει η Δ. Κουτσούμπα.

Φυσικά οι παρεμβάσεις αυτές δεν είναι οι μόνες. Μια άλλη μεγάλη και ξεχωριστή συζήτηση αξίζουν τα αρχαιολογικά ευρήματα στον Πειραιά. Πλήθος αρχαίων ευρημάτων  δεν αξιοποιούνται όπως πρέπει και παραμένουν διάσπαρτα  σε διάφορα σημεία της πόλης, κριμένα ή μη προσβάσιμα, δίπλα σε πολυκατοικίες δίχως την απαραίτητη φύλαξη και συντήρηση που τους αρμόζει.

«Τα κόκκινα φώτα αναβοσβήνουν»

«Τα κόκκινα φώτα αναβοσβήνουν», λέει ο Peter DeBrine, ο κορυφαίος σύμβουλος της Unesco για τον τουρισμό τονίζοντας πως «πρέπει να αρχίσουμε να ρωτάμε πόσο είναι το πάρα πολύ, και 16.000 επισκέπτες που κατακλύζουν καθημερινά ένα μνημείο όπως η Ακρόπολη ακούγεται υπερβολικό».

«Πήγαμε από τον υπερτουρισμό στον εκδικητικό τουρισμό με το ίδιο καθαρό αποτέλεσμα» αναφέροντας πως αυτό που χρειάζεται είναι μια ριζικά διαφορετική προσέγγιση, η οποία ξεκινά από τους καταναλωτές αλλά επεκτείνεται στον τουρισμό και τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Το καμπανάκι του κινδύνου έκρουσε, επισημαίνοντας πως οι αρχές πρέπει να λάβουν μέτρα για την ανακούφιση από τον υπερπληθυσμό στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, αν δεν πρόκειται να υποβαθμιστεί η τουριστική εμπειρία και να διασφαλιστεί η διατήρηση.

«Ο τουρισμός είναι το αίμα της ζωής για τόσες πολλές κοινότητες και ζωτικής σημασίας για τις τοπικές οικονομίες, αλλά ο υπερτουρισμός είναι ένας πραγματικός κίνδυνος. Είτε είσαι έξυπνος και παίρνεις μέτρα είτε σκοτώνεις τη χήνα που κάνει το χρυσό αυγό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολική Ψυχολογία: ΔΙΝΕΙ ΔΙΠΛΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ αυτό το σεμινάριο

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

επιμορφωτικη εκδηλωση
ΠΔΕ Αττικής: Επιμορφωτική εκδήλωση «Διαχείριση σχολικής τάξης»
Η εκδήλωση θα γίνει στις 4 Απριλίου και απευθύνεται σε στελέχη εκπαίδευσης, μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς γενικής και ειδικής εκπαίδευσης
ΠΔΕ Αττικής: Επιμορφωτική εκδήλωση «Διαχείριση σχολικής τάξης»
ΤΣΙΠΡΑΣ
Τσίπρας: Προανήγγειλε 20.000 διορισμούς εκπαιδευτικών-Διπλασιασμός της χρηματοδότησης-Αύξηση του αριθμού των εισακτέων
Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, στο Κλειστό Γυμναστήριο Παραλίας, στην Καλαμάτα
Τσίπρας: Προανήγγειλε 20.000 διορισμούς εκπαιδευτικών-Διπλασιασμός της χρηματοδότησης-Αύξηση του αριθμού των εισακτέων