Πάτρα: Γιατί δεν αποτελεί ελαφρυντικό το σύνδρομο Μινχάουζεν
Το σύνδρομο Μινχάουζεν, αποτελεί μια μορφή παιδικής κακοποίησης, που σε ακραίες περιπτώσεις φτάνει στην παιδοκτονία - Πώς μπορεί να συνδεθεί με το θάνατο της σπιτονοικυράς

Συγκλονίζουν οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της Πάτρας και το θάνατο των τριών κοριτσιών. Ήδη η 33χρονη Ρούλα Πισπιρίγκου έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι για τη δολοφονία της 9χρονης κόρης Τζωρτζίνας.

Σύμφωνα με τον ψυχίατρο MSc,PhD Χρίστο Χ. Λιάπη, οι εξελίξεις δείχνουν πως έχουμε να κάνουμε με αυτό που ονομάζουμε διαταραχή της προσποίησης σε άλλο άτομο, το σύνδρομο Μινχάουζεν, το οποίο είναι μια μορφή παιδικής κακοποίησης, που σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει στην παιδοκτονία.

Δεν έχει το ακαταλόγιστο

«Ό,τι και αν βρεθεί ότι μπορεί να είχε σε ψυχιατρικό επίπεδο δεν σημαίνει ότι είχε το ακαταλόγιστο» διευκρίνισε πάντως ο κ. Λιάπης, υπογραμμίζοντας πως μια τέτοια διαπίστωση μπορεί να περιλαμβάνεται στα διαγνωστικά εγχειρίδια της ψυχιατρικής, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί και δεν θεμελιώνει «μειωμένο καταλογισμό ή οποιοδήποτε άλλο ελαφρυντικό».

Όπως εξήγησε, πρόκειται για μια κατάσταση η οποία παρατηρείται κυρίως σε μητέρες, σε ποσοστό 91%-95%, οι οποίες έχουν την ευθύνη της φροντίδας άλλων ατόμων, στην πλειοψηφία των οποίων είναι τα παιδιά τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι μητέρες είτε ψεύδονται, είτε αναφέρονται σε ψευδώς ιατρικά συμπτώματα στο παιδί, είτε τα προκαλούν οι ίδιες.

Αναφορικά με το θάνατο της σπιτονοικοκυράς, ο κ. Λιάπης σημείωσε πως μπορεί από επιστημονικής πλευράς το συγκεκριμένο σύνδρομο να αφορά ως επί το πλείστον την πρόκληση συμπτωμάτων σε παιδιά, αλλά υπάρχουν αρκετές καταγεγραμμένες περιπτώσεις στις οποίες τα θύματα ήταν ηλικιωμένοι και οι οποίοι ήταν εξαρτημένοι από έναν φροντιστή. 

Κακοποιούν τα παιδιά για να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής

Στο ερώτημα, τι κερδίζει μια μητέρα που φτάνει σε σημείο να προκαλεί ιατρικά συμπτώματα στο παιδί της, ο κ. Λιάπης απαντά: 

«Αυτό που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη συμπεριφορική διαταραχή είναι ότι δεν υπάρχει άμεσο κατανοητό και απτό υλικό όφελος, δεν αποσκοπεί η δράστιδα σε κάποιο οικονομικό όφελος για παράδειγμα, αλλά αποσκοπεί στον να προσελκύσει το ενδιαφέρον των άλλων ανθρώπων και να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, την οποία επιζητά από δομή χαρακτήρα και προσωπικότητα» αναφέρει χαρακτηριστικά. 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

παιδί
Γιατί βιάζονται να μεγαλώσουν;
«Την ίδια στιγμή, οι γονείς είτε αποφεύγουν να μιλήσουν ανοιχτά για το θέμα της σεξουαλικότητας είτε αδυνατούν να παρέχουν σωστή ενημέρωση και...
Γιατί βιάζονται να μεγαλώσουν;
polixrwma stilo
Εκπαιδευτικοί Λάρισας: Σοβαρές καταγγελίες για αυταρχική διοίκηση στο 7ο ΕΠΑΛ
«Όταν οι συλλογικές Διαδικασίες δεν γίνονται σεβαστές, τα αποτελέσματα είναι τραγικά», καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί
Εκπαιδευτικοί Λάρισας: Σοβαρές καταγγελίες για αυταρχική διοίκηση στο 7ο ΕΠΑΛ