faba
Με τη γήινη, γλυκιά της γεύση και τη βελούδινη υφή της, αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους μεζέδες, που μπορεί να σταθεί τόσο σε ένα παραδοσιακό τραπέζι όσο και σε ένα πιο σύγχρονο γαστρονομικό περιβάλλον.

Η κλασική ελληνική φάβα προέρχεται από το φυτό λαθούρι, το οποίο χρειάζεται έντονη ηλιοφάνεια για να αποκτήσει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που η φάβα Σαντορίνης και της Σχοινούσας θεωρούνται κορυφαίες ποιοτικά και έχουν αποκτήσει φήμη διεθνώς. Ωστόσο, ακόμα κι αν δεν έχετε στα χέρια σας ένα τόσο σπάνιο προϊόν, με τη σωστή τεχνική μπορείτε να φτιάξετε μια φάβα εξίσου απολαυστική.

Το μυστικό της γεύσης κρύβεται στο σωτάρισμα

Η βάση της επιτυχίας ξεκινά από ένα καλό σωτάρισμα. Σε λίγο ελαιόλαδο ρίχνετε ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το αφήνετε να μαλακώσει καλά σε χαμηλή φωτιά για περίπου δέκα λεπτά. Εκεί βρίσκεται και το πρώτο μυστικό: προσθέστε κι ένα ψιλοκομμένο καρότο. Το καρότο χαρίζει γλυκύτητα και στρογγυλεύει τη γεύση, χωρίς να ξεχωρίζει.

Η σωστή αναλογία και το μαγείρεμα

Μόλις τα λαχανικά μαλακώσουν, προσθέστε τη φάβα και το νερό, περίπου 100 γρ. φάβας για 600 ml νερό. Αν μαγειρεύετε με καπάκι, μειώστε λίγο την ποσότητα του νερού. Αλατοπιπερώστε και αφήστε τη να βράσει για 35-40 λεπτά, μέχρι να χυλώσει.

Τότε έχετε δύο επιλογές:

να την αφήσετε ελαφρώς χοντρή, για πιο παραδοσιακό αποτέλεσμα,

ή να τη χτυπήσετε με ραβδομπλέντερ, για πιο λεία, βελούδινη υφή.

Η δεύτερη εκδοχή ταιριάζει υπέροχα με πιο μοντέρνους συνδυασμούς, όπως χταπόδι καραμελωμένο, καπνιστό σκουμπρί ή χέλι, ή κρεμμύδι ψημένο σε μπαλσάμικο.

Σερβίρισμα και συνδυασμοί

Η φάβα αγαπά τις αντιθέσεις. Ταιριάζει με:

όξινες γεύσεις, όπως λεμόνι ή κάπαρη,

πικάντικες πινελιές, όπως πάπρικα ή ωμό κρεμμύδι,

γλυκές νότες, όπως καραμελωμένα κρεμμύδια.

Φυσικά, η πιο κλασική εκδοχή είναι με ελαιόλαδο, ρίγανη, λεμόνι και φέτες ξερού κρεμμυδιού.

Το ελαιόλαδο, ο θησαυρός της φάβας

Κανένα πιάτο φάβας δεν ολοκληρώνεται χωρίς εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Η φάβα διψά για λάδι, γι’ αυτό και η γνωστή φράση "κάποιο λάκκο έχει η φάβα" λέγεται ότι προήλθε από τη συνήθεια των Σαντορινιών να ανοίγουν στη μέση της φάβας μια μικρή λακκούβα γεμάτη ελαιόλαδο που απορροφούσε αμέσως το φαγητό.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραλήρημα Λατινοπούλου: Σκουπίδια οι Εκπαιδευτικοί - Να απολυθούν - Ζήτω ο Μεταξάς (Βίντεο)

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μακαρονάδα
Χυλοπίτες με μανιτάρια: ένα πιάτο με πλούσια γεύση και βελούδινη σάλτσα
Ένα πιάτο που ετοιμάζεται εύκολα, με λίγα υλικά, αλλά έχει άρωμα και νοστιμιά που θυμίζει γκουρμέ εστιατόριο.
Χυλοπίτες με μανιτάρια: ένα πιάτο με πλούσια γεύση και βελούδινη σάλτσα