Σύνταγμα, κόσμος, Βουλή, σκαλιά, συντριβάνι, δέντρα
Η υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για το κυβερνών κόμμα, που δεν θέλει να αντιμετωπίσει την κριτική της αντιπολίτευσης πως δεν έκανε όσα υποσχέθηκε.

Να μην σπάσει τον «κουμπαρά» επέλεξε η κυβέρνηση, που ανακοίνωσε ένα πακέτο για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων αλλά κρατά και μέτρα… στην αναμονή. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία ανακοινώθηκε  ένα πλέγμα δράσεων που είναι στοχευμένο στους ευάλωτους και σε ένα τμήμα της μεσαίας τάξης και εγκαταλείφθηκαν σχέδια για οριζόντια μέτρα, που θα απειλούσαν την δημοσιονομική ισορροπία.

Στην κριτική της αντιπολίτευσης πως οι ανακοινώσεις  έρχονται με καθυστέρηση και δεν είναι αρκετές,  από το κυβερνητικό στρατόπεδο επισημαίνεται πως πρόκειται για ένα «ισχυρό πακέτο στήριξης» που δεν οδηγεί σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Αυτό που σημειώνεται είναι πως υπάρχουν «ισχυρές αβεβαιότητες» και επομένως το πακέτο έπρεπε να είναι ρεαλιστικό, καθώς τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά.

Ουσιαστικά δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και για τον αντίκτυπο που θα έχει στην ευρωπαϊκή και κατ/επέκταση στην ελληνική οικονομία. Ήδη στην Ευρώπη ανασύρονται μνήμες από τη δεκαετία του 1970 και τον εφιάλτη του στασιμοπληθωρισμού.  Δηλαδή υποτονική ανάπτυξη ή ακόμη και συρρίκνωση των οικονομιών συνδυασμένη με εκρηκτικό πληθωρισμό και άνοδο της ανεργίας.

Στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός, καθώς ο πληθωρισμός είχε πάρει την ανηφόρα πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Είναι χαρακτηριστικό πως τον Ιανουάριο είχε φτάσει το 6,2% σημειώνοντας ρεκόρ 25ετιας, ρεκόρ που «έσπασε» τον Φεβρουάριο όταν ο πληθωρισμός άγγιξε το 7,2% (να σημειωθεί εδώ πως ο πόλεμος ξέσπασε στις 24 Φεβρουαρίου).

Την ίδια στιγμή σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα διατηρείται το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ενώ συνεχίζεται η ανοδική πορεία μιας σειράς βασικών προϊόντων. Μάλιστα φαίνεται πως οι ανατιμήσεις στην ενέργεια ήρθαν για να μείνουν, ενώ σε εξέλιξη είναι και μια ευρύτερη ευρωπαϊκή συζήτηση για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο μέχρι το 2027.

Μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει δημοσιονομικό χώρο, καθώς δεν μπορεί να γίνουν προβλέψεις για το αν θα συνεχιστεί το ντόμινο ανατιμήσεων. Ουσιαστικά κρατά μέτρα «κάβα», τα οποία θα επιστρατευτούν σε περίπτωση που συνεχιστεί το ράλι ανατιμήσεων.

Υπενθυμίζεται πως ήδη έχει αποφασιστεί η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού που θα δοθεί το Μάιο, ωστόσο το ποσό της αύξησης δεν έχει κλειδώσει. Πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση, καθώς από την μία πλευρά πρέπει να ληφθούν υπόψη  οι αντοχές των επιχειρήσεων και από την άλλη πλευρά είναι αναγκαία μια ουσιαστικά ενίσχυση των χαμηλόμισθων για να τα βγάλουν πέρα με τις ανατιμήσεις.

Συμμαχία του Νότου για να ξεκλειδώσουν νέα μέτρα

Ένας ακόμα παράγοντας που θα επηρεάσει τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης είναι και η στρατηγική της Ε.Ε. Κρίσιμη θεωρείται η επόμενη Σύνοδος Κορυφής που θα γίνει στις 24 και 25 του μήνα, καθώς η Κομισιόν επεξεργάζεται ήδη παρεμβάσεις στη διαμόρφωση των χονδρικών τιμών φυσικού αερίου.

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης - λόγω covid- στην τετραμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας  Αντόνιο Κόστα. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μητσοτάκης σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είχε αναφερθεί σε ένα σχέδιο έξι σημείων για τη ρύθμιση της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου.

Αναφορικά με το σημερινό «ραντεβού» ο Μ. Ντράγκι σημείωσε πως στόχος είναι να συντονιστούν οι θέσεις ενόψει της νέας Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, με δυο κύριους στόχους:

  • Να μπορέσει να καθοριστεί ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου,
  • Να διαχωριστεί το κόστος των δυο πηγών ενέργειας, καθώς σήμερα η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας εξαρτάται από την τιμή του φυσικού αερίου.

Ουσιαστικά επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα «μέτωπο» του Νότου, με στόχο να μπουν ευρωπαϊκά αναχώματα στο κύμα των ανατιμήσεων. Πρόκειται βέβαια για μια αποστολή που έχει και εμπόδια, καθώς επικρατούν διαφορετικές οπτικές στα κράτη μέλη της Ε.Ε. Είναι  χαρακτηριστικό πως το  ευρωομόλογο που στηρίζουν η Γαλλία, η Ιταλία και  άλλες  χώρες του Νότου δεν «περπατά», καθώς αντιμετωπίζεται με δυσπιστία από κράτη όπως η Γερμανία και η Ολλανδία.

Μέχρι να ξεκαθαρίσει το ευρωπαϊκό τοπίο η κυβέρνηση δεν θέλει να κάνει βιαστικές κινήσεις και να στείλει λάθος μηνύματα. Άλλωστε είναι σε εκκρεμότητα η συζήτηση για την χαλάρωση του «Συμφώνου Σταθερότητας» αλλά και η πρόταση για εξαίρεση των ενεργειακών και αμυντικών δαπανών από το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο (πρόταση που συναντά πάντως δυσκολίες κυρίως ως προς το σκέλος των αμυντικών δαπανών). Παράλληλα η κυβέρνηση δεν θέλει να στείλει μηνύματα δημοσιονομικού εκτροχιασμού, καθώς στόχος είναι στις αρχές του 2023 η χώρα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα.

Ο παράγοντας…  εκλογές στην οικονομική εξίσωση

Η κυβέρνηση μιλά για κάλπες στο τέλος της τετραετίας, ωστόσο πρακτικά η χώρα έχει μπει σε μια μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο. Η οικονομία αναμένεται να είναι το βασικό θέμα με το οποίο οι πολίτες θα φτάσουν στις κάλπες -όποτε και αν αυτές στηθούν - και δεν είναι τυχαίο πως ήδη τα κόμματα … μονομαχούν  για τη μεσαία τάξη.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θέλουν να κρατήσουν δημοσιονομικό χώρο για να υλοποιήσουν βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις. Άλλωστε το «γαλάζιο» σχέδιο για μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών ήταν αυτό που σε σημαντικό βαθμό οδήγησε στην εκλογική νίκη του 2019.

Η υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για το κυβερνών κόμμα, που δεν θέλει να αντιμετωπίσει την κριτική της αντιπολίτευσης πως δεν έκανε όσα υποσχέθηκε. Στο πλαίσιο αυτό στόχος είναι να προχωρήσει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατα μισή ποσοστιαία μονάδα το καλοκαίρι, ενώ  παραμένει το σχέδιο για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2023. Πρόκειται για κινήσεις που απαιτούν δημοσιονομικό χώρο και στο πλαίσιο αυτό στην κυβέρνηση δεν θέλουν να ροκανίσουν από τώρα όλα τα «αποθέματα».

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Διαβάστε επίσης στο ethos.gr

Πόλη μεσα στην πόλη: Το φιλόδοξο σχέδιο για μια υπερσύγχρονη περιοχή μέσα σε μητρόπολη του Βιετνάμ

Μαρσελίνο: Η απαγωγή που στοίχειωσε την Ελλάδα – Το τραγικό της τέλος και η τύχη των δραστών

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα