Το πλυντήριο, οι ευθύνες και οι εργαζόμενοι στην Covid-19 εποχή
Πλυντήριο. Όχι πλυντήριο ρούχων. Ούτε πλυντήριο πιάτων. Ούτε καν πλυντήριο αυτοκινήτων. Μιλάμε για τους ανθρώπους-πλυντήρια.

Γι' αυτούς που έχουν την ικανότητα να ξεπλένουν πολιτικές αποφάσεις, κυβερνήσεις, πρόσωπα, μεταβιβάζοντας τις ευθύνες αυτών σε κάποιους άλλους. Αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη, συγχέοντας το παρελθόν με το παρόν, κουνώντας το δάχτυλο σε αυτούς που τους υποδεικνύει η πολιτική εξουσία.

Με απαραίτητες προϋποθέσεις την δημοσιότητα, την δημοφιλία και την έκθεση σε τηλεόραση και social media, οι άνθρωποι-πλυντήρια επιλέγονται από τους «πάνω» για να δημιουργούν την επιθυμητή εικονική πραγματικότητα που θα οδηγήσει στον αλληλοσπαραγμό των «κάτω». Γνωστό και, δυστυχώς, ακόμη κερδοφόρο το βρώμικο αυτό παιχνίδι που παίζουν οι κυβερνήσεις. Λύνουν τα χέρια τους και αποποιούνται τις πολιτικές τους ευθύνες, στρέφοντας τους εργαζόμενους του Α κλάδου ενάντια στους εργαζόμενους του Β κλάδου και ούτω καθεξής!

Κορυφαίοι παίκτες του εξουσιαστικού αυτού παιχνιδιού και πάντα πρώτοι στις επιλογές των κυβερνώντων μα φυσικά οι δημοσιογράφοι. Οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι ως άνθρωποι-πλυντήρια λαμβάνουν βαθμό άριστα 10!

Για την λίστα Πέτσα και τα εκατομμύρια που μοιράστηκαν σε ΜΜΕ και δημοσιογράφους γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά. Για τις σχέσεις του Μητσοτάκη και της ΝΔ με όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς και την συντριπτική πλειοψηφία των εφημερίδων και των ιστοσελίδων, έχουν γραφτεί και ειπωθεί πάρα πολλά. Τελειοποιούμε την εικόνα του Κυριάκου μας, κρύβοντας κάτω από το χαλί όλα τα ελαττώματα, τις παραλείψεις, τα λάθη και τις ευθύνες της κυβέρνησης του.

Ας δούμε όμως πως οι δημοσιογράφοι άνθρωποι-πλυντήρια στην πράξη ξεπλένουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό σε ότι αφορά το θέμα του κορονοϊού. Προ ολίγων ημερών, παρακολουθούσα το κεντρικό δελτίο ειδήσεων μεγάλου ιδιωτικού καναλιού. Κάποια στιγμή, ως θέμα, ως αναμενόμενο θέμα, έπεσε η τήρηση της χρήσης μάσκας από τους εργαζόμενους. Στο ρεπορτάζ η δημοσιογράφος έμπαινε σε καταστήματα εμπορίου (κυρίως πώλησης ρούχων). Σε δύο από αυτά οι υπάλληλοι είχαν μόλις αφαιρέσει την μάσκα από το πρόσωπο τους, όντας μόνοι στο κατάστημα. Η δημοσιογράφος ρωτά «γιατί δεν φοράτε μάσκα; Γιατί δεν τηρείτε τα μέτρα;». Και οι δύο υπάλληλοι απάντησαν, όπως ήταν προφανέστατο, ότι «τηρούμε κατά γράμμα τα μέτρα αλλά όταν είμαστε ολομόναχοι βγάζουμε την μάσκα για να αναπνεύσουμε σαν άνθρωποι. Όταν όμως μπαίνει πελάτης την φοράμε απευθείας».

Την αποχώρηση της δημοσιογράφου από τα καταστήματα ακολούθησαν σχόλια και μία, τουλάχιστον, άδικη γενίκευση κάνοντας λόγο για ανεύθυνους, αναξιόπιστους και επιπόλαιους εργαζόμενους, οι οποίοι μη τηρώντας τα μέτρα γίνονται επικίνδυνοι για τους πολίτες και φέρουν ευθύνη για την διασπορά του covid-19. Πραγματικά, αυτά ήταν μόνο λίγα απ’ όσα τρομακτικά ακούστηκαν, με καθαρό στόχο την δημιουργία αρνητικού κλίματος της κοινής γνώμης προς τους εργαζομένους, στήνοντας τους στον τοίχο, σχεδόν παρουσιάζοντας τους ως μοναδικούς υπαίτιους για την έξαρση κρουσμάτων που παρατηρούμε τις τελευταίες 15 μέρες. Προσπερνώντας, παντελώς, τα λάθη, τα καθήκοντα, τις υποχρεώσεις και την εσφαλμένη κυβερνητική διαχείριση του ανοίγματος του τουρισμού.

Φταίνε οι εργαζόμενοι αλλά δεν φταίει η κυβέρνηση που αποφάσισε να ανοίξει τα σύνορα μας, δίχως την απαίτηση οι εισερχόμενοι τουρίστες να έχουν κάνει πρόσφατα τεστ κορονοϊου (απόφαση που τελικά πάρθηκε και μπήκε σε λειτουργία μόλις στις 14/7, αναγκάζοντας τους τουρίστες να επιδεικνύουν αρνητικό μοριακό τεστ που διενεργήθηκε εντός 72 ωρών).

Φταίνε οι εργαζόμενοι αλλά όχι η κυβέρνηση που αποφάσισε να μην επενδύσει στον εσωτερικό κοινωνικό τουρισμό, σε μια προσπάθεια σωτηρίας ή έστω μείωσης των σπασμένων για ξενοδόχους και μαγαζάτορες τουριστικών περιοχών, ώστε να μην ρισκάρει την εισαγωγή κρουσμάτων στην χώρα από ξένους τουρίστες.

Φταίνε οι εργαζόμενοι και όχι ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης που δήλωσε ότι «δεν είναι επικίνδυνος ο συνωστισμός στα πλοία αν πρόκειται μόνο για 2-3 ώρες». Λες και ο κορονοϊός κολλάει μετά τις 3 ώρες συνωστισμού.

Φταίνε οι εργαζόμενοι αλλά δεν φταίει η κυβέρνηση που δεν εκμεταλλεύτηκε τον χρόνο για να θωρακίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και επάρκεια ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού. Το ευχαριστώ της κυβέρνησης στους ήρωες γιατρούς, που κατέθεσαν ψυχή τε και σώματι όταν το πρώτο κύμα της πανδημίας χτύπησε την χώρα μας, έμεινε μόνο στο… χειροκρότημα.

Σε μια χώρα, όπου υπό κανονικές συνθήκες ο τουρισμός απασχολεί και συντηρεί χιλιάδες ανθρώπους, με ένα καλοκαίρι, όμως, διαφορετικό από τα προηγούμενα, με λίγες θέσεις εργασίας και πολλούς άνεργους, ξεκρέμαστους και αβοήθητους, αντί τα ΜΜΕ να ασκούν κυβερνητική κριτική και να επιζητούν λύσεις για αυτούς τους ανθρώπους, κάποιοι δημοσιογράφοι στο βωμό του προσωπικού κέρδους, υπάκουοι στις πολιτικές εντολές, τολμούν να αποκαλούν τους εργαζόμενους απρόσεκτους και αναξιόπιστους, στρέφοντας την κοινωνία εναντίον τους και λύνοντας τα χέρια του Μητσοτάκη και της παρέας του.   

Να σας πω και κάτι άλλο περί μάσκας; Επειδή πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι θέμα συνήθειας και ότι δεν τρέχει και κάτι αν την φοράμε όταν βρισκόμαστε σε κάποιους χώρους, κάποιες ώρες της ημέρας. Ναι, δεν αντιλέγω. Να πας σούπερ μάρκετ και να την βάλεις. Να πας στο φαρμακείο και να την βάλεις. Να πας γενικά για ψώνια και να την βάλεις. Δεν θα πάθεις και κάτι αν την φοράς για λίγες ώρες. Τουναντίον θα σε προστατέψει από τυχόν συναναστροφή με κάποιον φορέα του ιού.

Για σκεφτείτε αυτούς που, εν τέλει, κατάφεραν να βρουν δουλειά φέτος στον τουρισμό. Ας πάρουμε ως παράδειγμα δύο εργαζομένους, έναν που εργάζεται στην κουζίνα ενός εστιατορίου και έναν που εργάζεται ως σερβιτόρος σε beach bar. Και οι δύο αναγκάζονται διά νόμου να φορούν μάσκα. Ο πρώτος φορά μάσκα για 8-10-12 ώρες, σε συνθήκες πολύ υψηλής θερμοκρασίας, πάνω από καυτά μαγκάλια και τηγάνια, σε μικρούς ως επί το πλείστον χώρους, γεμάτους από λάδια. Ο δεύτερος φορά μάσκα για 8-10-12 ώρες σε θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών, με τον ιδρώτα να ρέει σαν ποτάμι. Η λάθος λειτουργία του αναπνευστικού τους συστήματος κατά την διάρκεια της εργασίας τους, κάτω από την πίεση της ζέστης, είναι δεδομένη. Πιστέψτε με, καταθέτοντας και την προσωπική μου εμπειρία ως εργαζόμενος στον χώρο του επισιτισμού, η μάσκα ώρες ώρες είναι πραγματικό μαρτύριο!

Λιγότερα μεροκάματα, λιγότερα χρήματα, λιγότερα ένσημα, αναγκαστική χρήση μάσκας σε δυσμενής αναπνευστικές συνθήκες, αβέβαιο χειμώνα. Οι περισσότεροι απ’ όσους δούλεψαν πέρυσι στον τουρισμό και φέτος δεν κατάφεραν να βρουν εργασία αποκλείστηκαν από το έκτακτο επίδομα του ΟΑΕΔ. Δίμηνη καθυστέρηση στην καταβολή των 534 ευρώ σε όσους μπήκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας. Τρομοκρατία, εκβιασμοί και εξαντλητικά ωράρια χωρίς ρεπό, σύμφωνα με επίσημες καταγγελίες της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό. Αυτές είναι οι συνθήκες εργασίας αλλά και ανεργίας για τους εργαζόμενους στην covid-19 εποχή. Κάτω υπό αυτές τις συνθήκες, οι άνθρωποι αυτοί, οι εργαζόμενοι αυτοί, θα έπρεπε να τρέφουν τουλάχιστον τον σεβασμό των ΜΜΕ, έχοντας τα σύμμαχο στο πλευρό τους και όχι να στρέφονται εναντίον τους.

Άνθρωποι-πλυντήρια σε διατεταγμένη υπηρεσία. Πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των εργαζόμενων. Αποποίηση και μεταφορά ευθυνών. Σύγχυση της κοινωνίας. Στην πρώτη φάση της πανδημίας η κυβέρνηση έλαβε τα συγχαρητήρια όλων ενώ αποθεωνόταν διαρκώς από τα ΜΜΕ. Τώρα, στη δεύτερη φάση, όπου τα πράγματα φαίνονται σκούρα και επικρατεί απαισιοδοξία, οι ευθύνες της κυβέρνησης κρύφτηκαν, τα ΜΜΕ σιωπούν και ψάχνουν να εμφανίσουν άλλους υπεύθυνους. Λίγο οι εργαζόμενοι που δεν φορούν μάσκα, λίγο οι νέοι που παρτάρουν, λίγο το μειωμένο φιλότιμο των Ελλήνων και καθαρίσαμε. Ο αυτοκράτωρ Μητσοτάκης να μένει ευχαριστημένος, να βγαίνει το μεροκάματο. Και τα νέα μιντιακά δωράκια δεν θα αργήσουν να έρθουν!

Θεόκριτος Αργυριάδης φοιτητής πολιτικών επιστημών στο ΔΠΘ, μέλος του κινήματος πολιτικών ακτιβιστών Roseband Socialists.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

University of Nicosia
Ιδιωτικό πανεπιστήμιο ζητά καθηγητές για τη Σχολή που θα λειτουργήσει το 2025/26 στην Αθήνα
Το University of Nicosia, ένα ιδιωτικό κυπριακό πανεπιστήμιο ιδιοκτησίας που ανήκει στο fund CVC, ζητά καθηγητές για τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων...
Ιδιωτικό πανεπιστήμιο ζητά καθηγητές για τη Σχολή που θα λειτουργήσει το 2025/26 στην Αθήνα