Στις 8 Μαρτίου 1887 δεν γιορταζόταν, τουλάχιστον στην Ελλάδα, η μέρα της γυναίκας. Κι όμως αυτή η ημερομηνία αποτέλεσε σταθμό στις γυναικείες διεκδικήσεις στην ασφυκτικά μικρή, εκείνη την εποχή χώρα.
Το πρωί εκείνης της μέρας κυκλοφόρησε η «Εφημερίς των Κυριών», το πρώτο γυναικείο έντυπο στην Ελλάδα. Δεν θα διαβαζόταν μόνο από γυναίκες, αλλά και θα γραφόταν.
Σε μια εποχή που τα κορίτσια δεν πήγαιναν σχολείο, έμεναν σπίτι για να βοηθήσουν στις δουλιές, η Καλλορόη Περέν, η πρώτη ελληνίδα δημοσιογράφος και διευθυντής εντύπου, μαζί με μερικές μορφωμένες γυναίκες που προέρχονταν κυρίως από την Κωνσταντινούπολη κυκλοφόρησαν την εφημερίδα και κάθε εβδομάδα έδιναν τη δική τους μάχη για τη χειραφέτηση των γυναικών.
Συνάντησαν πολλές αντιδράσεις, ειρωνίες ακόμα κι από τον Ροΐδη, αλλά βρήκαν και συμμάχους όπως ο Παλαμάς και ο Ξενόπουλος. Μέχρι το 1917 στα 1.106 τεύχη της εφημερίδας το γυναικείο κίνημα μπόρεσε να σταθεί στα πόδια του, να κάνει βήματα προς τα εμπρός. Κι η εφημερίδα αυτη είχε πρωταγωνιστικό ρόλο.
Διαβάστε μερικά αποσπάσματα στο pasatempo
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη