Μάριος Παπαγεωργίου
Απόφαση με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα

Τις νέες ρυθμίσεις του Ποινικού Κώδικα θα αναμένει το Μικτό Ορκωτό Εφετείο για να ανακοινώσει την ετυμηγορία του στην υπόθεση της απαγωγής και δολοφονίας του φοιτητή Μάριου Παπαγεωργίου, τον Αύγουστο του 2012, για την οποία ο 73χρονος βασικός κατηγορούμενος έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε ισόβια και επιπλέον 23 χρόνια κάθειρξη.

Το δικαστήριο, κατόπιν αιτήματος του 73χρονου, ανέβαλε για τις 3 Ιουλίου την έκδοση της απόφασής του, που είχε οριστεί για σήμερα, ώστε εφόσον η κρίση των δικαστών είναι καταδικαστική να οριστούν ποινές με βάση το νέο καθεστώς του Κώδικα που ξεκινά να εφαρμόζεται από την 1η του μήνα.

Η υπεράσπιση του θεωρούμενου ως εγκέφαλου της όλης υπόθεσης αιτήθηκε την αναβολή της σημερινής καταληκτικής συνεδρίασης επικαλούμενη αφενός προσωπικό λόγο και αφετέρου προκειμένου να ζητήσει την αναγνώριση ελαφρυντικών για τον 73χρονο με βάση το νέο Ποινικό Κώδικα, σε περίπτωση καταδίκης.

Η πλευρά του ηλικιωμένου κατηγορούμενου θεωρεί πως το νέο καθεστώς θα τον ευνοήσει καθώς με το νέο Ποινικό Κώδικα εκλείπει το υφιστάμενο μέχρι και μεθαύριο υποκειμενικό κριτήριο για την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου και, πλέον, η αναγνώριση του θα βασίζεται στο αντικειμενικό κριτήριο της «σύννομης ζωής» που αφορά το λευκό ποινικό μητρώο.

Ο 26χρονος Μάριος Παπαγεωργίου χάθηκε στις 9 Αυγούστου του 2012 οπότε είχε αναχωρήσει με το αυτοκίνητό του από το Διακοφτό Αχαΐας, όπου βρισκόταν με τη μητέρα του για διακοπές, για το Αίγιο. Ξημερώματα της 10ης Αυγούστου, η μητέρα του Μάριου δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από αγνώστους που της ζητούσαν 620.000 ευρώ ως λύτρα, προκειμένου να απελευθερώσουν το παιδί της. Στην υπόθεση ενεπλάκη ο 73χρονος, οικογενειακός φίλος, ο οποίος έπεισε τη μητέρα να μην ειδοποιήσει αμέσως τις αρχές αναλαμβάνοντας εκείνος να κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να βρεθεί ο 26χρονος. Το πτώμα του φοιτητή δεν έχει βρεθεί ως σήμερα.

Στην υπόθεση, πλην του θεωρούμενου ως εγκέφαλου, είναι κατηγορούμενη και η σύζυγός του, η οποία έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε 18 έτη κάθειρξη για αρπαγή, απλή συνεργεία σε απόπειρα εκβίασης και συμμορία. Στη δίκη είναι κατηγορούμενοι, επίσης, άλλα πέντε πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης έως έξι ετών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΠΕΡΓΙΑ 1988
Τι έγινε στην απεργία των καθηγητών στις πανελλαδικές εξετάσεις το 1988
Τέτοιες μέρες πριν από 36 χρόνια, στις 7 Μάη 1988, άρχισε η μεγαλειώδης απεργία των καθηγητών στις πανελλαδικές εξετάσεις!
Τι έγινε στην απεργία των καθηγητών στις πανελλαδικές εξετάσεις το 1988
ypoyrgeio paideias
Λύκεια: 4 μέρες μαθημάτων και μετά εξετάσεις -Οι έλεγχοι προόδου και η έκδοση των αποτελεσμάτων
Η αξιολόγηση των μαθητών, οι έλεγχοι προόδου του δευτέρου τετραμήνου, το πρόγραμμα των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων, η εξεταστέα ύλη, η...
Λύκεια: 4 μέρες μαθημάτων και μετά εξετάσεις -Οι έλεγχοι προόδου και η έκδοση των αποτελεσμάτων
αρχαιοι
Είναι "αωρόλειος" και "γυναικοπίπης": Τι σημαίνουν αυτές οι παράξενες λέξεις που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες
Ποιος χαρακτηριζόταν στην αρχαιότητα «γυναικοπίπης» ή αωρόλειος;
Είναι "αωρόλειος" και "γυναικοπίπης": Τι σημαίνουν αυτές οι παράξενες λέξεις που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες