Thumbnail
Πώς μπορούμε να διαπιστώσουμε αν ο οργανισμός έχει αντισώματα

Με γοργούς ρυθμούς εξαπλώνεται από τον Οκτώβριο και μετά η ιλαρά στη Δυτική Ελλάδα και ιδιαίτερα σε Ηλεία και Αχαΐα όπως προκύπτει και από τα σχετικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Μάλιστα το δεύτερο πανελλαδικά θύμα της ιλαράς ήραν ένας 17χρονος ρομά από την Ηλεία, ο οποίος κατέληξε στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας.

Σύμφωνα με τον επιδημιολογικό πίνακα του ΚΕΕΛΠΝΟ από τον Μάιο μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου στη Δυτική Ελλάδα έχουν καταγραφεί 75 κρούσματα ιλαράς.

Το πρώτο ήταν στην Αιτωλοακαρνανία τον Ιούλιο, ακολούθησε ένα ακόμα στην Αχαΐα τον Σεπτέμβριο, ενώ τον Οκτώβριο καταγράφηκαν επίσης στην Αχαΐα, άλλα 11 και τον Νοέμβριο ακόμα 18!

Στην Ηλεία καταγράφηκαν 10 κρούσματα ιλαράς τον Οκτώβριο, 28 τον Νοέμβριο και 6 τον Δεκέμβριο, ο οποίος είναι ακόμα στις αρχές του.

Σύμφωνα με αναλυτικό δημοσίευμα του Αχαϊκού thebest.gr κάποια από τα περιστατικά στην περιοχή νοσηλεύτηκαν στο Καραμανδάνειο εφόσον επρόκειτο για παιδιά και εφήβους (όλα σχεδόν ανεμβολίαστα ρομά) , τα οποία ξεπέρασαν τη νόσο.

Οι αρμόδιοι υγειονομικοί φορείς έχουν επισημάνει ότι είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός, με το mmr όχι μόνο των βρεφών και των παιδιών, αλλά και ενηλίκων που δεν έχουν επαρκή εμβολιασμό κι αυτό γιατί στο παρελθόν γινόταν μία δόση του συγκεκριμένου εμβολίου.

Η επάρκεια η μη των αντισωμάτων μπορεί να διαπιστωθεί με ειδική εξέταση, η οποία ωστόσο δεν καλύπτεται ασφαλιστικά και στα νοσοκομεία, λόγω της εξάλειψης τα τελευταία χρόνια της νόσου, δεν υπάρχουν τα αναλώσιμα (αντιδραστήρια) και δεν προβλεπόταν από τους διαγωνισμούς, καθώς δεν χρειαζόταν. Μόνο το Καραμανδάνειο λόγω παιδιατρικής κατεύθυνσης έχει αυτή τη δυνατότητα το οποίο δεν καλύπτει ενήλικες.

Ωστόσο, όπως έχει εξηγήσει στο thebest.gr η η Κατερίνα Γατοπούλου, Πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και Συντονίστρια Διευθύντρια του Βιοπαθολογικού- Βιοχημικού Τμήματος του Καραμανδανείου σε έκτακτη περίπτωση όπου μεταφερθεί παιδί που νοσεί θα ελεγχθεί και το ενήλικο περιβάλλον του και πως το νοσοκομείο είναι «πάνοπλο σε εργαστηριακή υποδομή , καταρτισμένο προσωπικό του και διαθέτει τα απαραίτητα αντιδραστήρια, για να διαπιστωθεί αν κάποιος νοσεί αυτή τη στιγμή  (έλεγχος ΙgM αντισωμάτων) ή αν έχει επαρκή αντισώματα απέναντι στη νόσο (ΙgG)».

Διευκρινίζει επίσης ότι  τα άτομα που έχουν γεννηθεί πριν το 1970 και έχουν νοσήσει από ιλαρά, έχουν αναπτύξει αντισώματα για το υπόλοιπο της ζωής τους και δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν ξανά. Οι φόβοι για επίνοσα άτομα αφορούν τους γεννημένους μετά το 1970, όπου συνήθως γινόταν μία δόση εμβολίου mmr κατά της ιλαράς , της ερυθράς και της παρωτίτιδας.

Τι είναι η ιλαρά και ποια τα συμπτώματα

Όπως αναφέρει η Κατερίνα Γατοπούλου η  ιλαρά είναι οξεία ίωση, εντονότατα μεταδοτική, λοιμώδης και δερματότροπος . Η περίοδος επώασης είναι 8 με 10 μέρες. Εκδηλώνεται μεταξύ άλλων με πυρετό, βήχα, διάρροια, φωτοφοβία, επιπεφυκίτιδα και εξάνθημα, το οποίο αρχίζει συνήθως από το πρόσωπο, κοντά στη γραμμή του τριχωτού της κεφαλής και επεκτείνεται  πίσω από τα αφτιά, στο λαιμό, στην πλάτη.

Υπάρχουν επίσης πρόδρομα συμπτώματα της νόσου, επισημαίνει η κ. Γατοπούλου, όπως είναι η εμφάνιση κηλίδων Koplik στη στοματική κοιλότητα του παιδιού.

Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο είναι απαγορευτικό γα εγκύους και ανοσοκατεσταλμένους .Ο φόβος που προκαλεί η εμφάνιση της ιλαράς έχει να κάνει με τις επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει.

Σε νέα ενημέρωσή του χθες ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών εφιστά για μια ακόμα φορά την προσοχή. Αναφέρει:

«Στην περιοχή μας διαπιστώνεται αυξανόμενη συχνότητα ανίχνευσης κρουσμάτων ιλαράς που αφορούν κυρίως πληθυσμούς Ρομά.

Σήμερα (χθες) ενημερώθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ για θάνατο 17χρονου Ρομά που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του ΠΓΝΠ για εγκεφαλίτιδα από ιλαρά.

Εφιστούμε την προσοχή των πολιτών για τα ακόλουθα μέτρα:

Οι γονείς πρέπει να απευθυνθούν σε παιδίατρο για την έναρξη (σε ηλικία 12μηνών) ή ολοκλήρωση του εμβολιασμού ιλαράς στα παιδιά τους.

Οι ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 θα πρέπει να ελέγξουν εάν έχουν εμβολιασθεί πλήρως για την ιλαρά, ώστε να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους. Σε περίπτωση αμφιβολίας  επίπεδου ανοσίας, υπάρχει ειδική αιματολογική εξέταση ανίχνευσης αντισωμάτων ιλαράς.

Σε περίπτωση εξανθηματικής εμπύρετης νόσου, θα πρέπει να απευθυνθούν άμεσα σε εξέταση από τον θεράποντα ιατρό τους.

Σε κοινόχρηστους χώρους να προβλέπεται ο κατάλληλος εξαερισμός και να αποφεύγονται συνθήκες συγχρωτισμού».

Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία συνιστά:

Τον άμεσο εμβολιασμό των ανεμβολίαστων ατόμων, που δεν έχουν νοσήσει στο παρελθόν, εκτός των εγκύων και ανοσοκατασταλμένων.

Για τα βρέφη, να γίνει η 1η δόση του εμβολίου στους 12 μήνες (αντί στους 16), και μετά από 3 μήνες να χορηγείται και η 2η δόση.

Για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου προτείνεται:
Παιδιά με ιλαρά να απομακρύνονται από το σχολείο για 4-5 ημέρες από την εμφάνιση του εξανθήματος. Αν υπάρχουν παιδιά του στενού περιβάλλοντος των κρουσμάτων με πρόδρομα καταρροϊκά φαινόμενα, πρέπει να γίνει περιορισμός της επικοινωνίας με ευπαθή άτομα, ιδίως βρέφη και εγκυμονούσες.

Εμβολιασμός των στενών επαφών - αν γίνει εντός 72 ωρών από την έκθεση στον ιό προσφέρει ικανοποιητική προστασία.

Διερεύνηση των επαφών και της πηγής μόλυνσης: Θα πρέπει να γίνει έλεγχος για εντοπισμό της πηγής μόλυνσης και αναζήτηση άλλων πιθανών κρουσμάτων στο ευρύτερο περιβάλλον του ασθενούς.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πολυτεχνείο Κρήτης
Πολυτεχνείο Κρήτης: «Η Σύγκλητος απαγόρευσε την εκδήλωση φοιτητικών ομάδων»
Καταγγελία ΦΣ Εστιών για την «απαράδεκτη απόφαση» απαγόρευσης εκδηλώσεων φοιτητικών ομάδων στην Πολυτεχνειούπολη
Πολυτεχνείο Κρήτης: «Η Σύγκλητος απαγόρευσε την εκδήλωση φοιτητικών ομάδων»
συνοδος
Κ. Πιερρακάκης στη Σύνοδο Πρυτάνεων: «Να γίνει η Ελλάδα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης»
«Στη σημερινή συνεδρίαση είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τα επόμενα βήματα της μεταξύ μας συνεργασίας για την αναβάθμιση των δημόσιων...
Κ. Πιερρακάκης στη Σύνοδο Πρυτάνεων: «Να γίνει η Ελλάδα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης»
συνοδος
Ολοκληρώθηκε η 107η Σύνοδος Πρυτάνεων στο Μυστρά - Ανησυχία για υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση και διαγραφές φοιτητών
Η Σύνοδος ανέδειξε τα χρόνια προβλήματα της υποστελέχωσης των Πανεπιστημίων, αλλά και την ανάγκη ανεύρεσης χρηματοδότησης για την ανακαίνιση και...
Ολοκληρώθηκε η 107η Σύνοδος Πρυτάνεων στο Μυστρά - Ανησυχία για υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση και διαγραφές φοιτητών
αγωνιστικη παρεμβαση
Αγωνιστική Παρέμβαση Λάρισας: Το ψηφοδέλτιο για τις εκλογές της ΕΛΜΕ Λάρισας
«Αποτελεί όμως επικίνδυνη αυταπάτη να πιστεύουμε ότι το σωματείο μας θα έχει αγωνιστική κατεύθυνση όταν η πλειοψηφία στο ΔΣ αποτελείται από...
Αγωνιστική Παρέμβαση Λάρισας: Το ψηφοδέλτιο για τις εκλογές της ΕΛΜΕ Λάρισας