Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς ήχησε, αλλά πίσω από τα παιδικά χαμόγελα κρύβεται μια σκληρή πραγματικότητα: χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς επαρκές φαγητό στο σχολείο.
Το ζήτημα της σχολικής σίτισης δεν αφορά μόνο τη διατροφή. Συνδέεται με βαθιές κοινωνικές ανισότητες που επιδεινώνονται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Η ακρίβεια σε βασικά είδη διατροφής, η αύξηση του κόστους στέγασης και ενέργειας, αλλά και οι χαμηλοί μισθοί οδηγούν πολλές οικογένειες σε αδιέξοδο.
Σύμφωνα με την Eurostat (2023), η Ελλάδα καταγράφει από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής φτώχειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με περίπου 1 στα 3 παιδιά να ζει σε νοικοκυριό με κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Αυτό σημαίνει ότι η σίτιση στο σχολείο δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη.
Η έλλειψη καθημερινών σχολικών γευμάτων ενισχύει τις ανισότητες:
Τα παιδιά από εύπορες οικογένειες φτάνουν στο σχολείο χορτάτα, με μεγαλύτερη δυνατότητα συγκέντρωσης.
Τα παιδιά από οικογένειες με οικονομικές δυσκολίες συχνά δεν έχουν πρωινό ή φαγητό, γεγονός που επηρεάζει την απόδοσή τους και διευρύνει το χάσμα μάθησης.
Σε αυτό το πλαίσιο, το σχολείο –που θα έπρεπε να λειτουργεί ως μηχανισμός εξίσωσης– κινδυνεύει να αναπαράγει κοινωνικές διαφορές.
Οι αιτήσεις για το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ του Ινστιτούτου Prolepsis ξεπέρασαν ήδη κάθε προηγούμενο. Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, κατατέθηκαν 1.700 αιτήσεις από σχολεία, που αφορούν περίπου 146.000 μαθητές. Όπως τόνισε η γενική διευθύντρια του Ινστιτούτου, Αφροδίτη Βελουδάκη, «οι αριθμοί αυτοί είναι ήδη μεγαλύτεροι από τον συνολικό αριθμό αιτήσεων ολόκληρης της περσινής χρονιάς».
Τα νηπιαγωγεία στο κενό
Η μεγαλύτερη ανάγκη παρατηρείται στα νηπιαγωγεία, όπου δεν υπάρχει καμία κρατική πρόβλεψη για σίτιση. Μέχρι στιγμής, 435 νηπιαγωγεία με 15.510 παιδιά ζητούν καθημερινό γεύμα. Ο προϊστάμενος του 2ου Νηπιαγωγείου Καματερού τόνισε χαρακτηριστικά:
«Έχω ένα 5-10% των παιδιών που έρχονται με ελάχιστο ή καθόλου φαγητό. Το νηπιαγωγείο είναι η μόνη εκπαιδευτική δομή χωρίς κρατική μέριμνα διατροφής».
Το Ινστιτούτο Prolepsis εφαρμόζει από το 2012 το πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ, εστιάζοντας σε περιοχές με υψηλούς δείκτες φτώχειας. Η ζήτηση, ωστόσο, έχει πλέον εκτοξευθεί.
Τι είναι το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ;
Ξεκίνησε το 2012 από το Ινστιτούτο Prolepsis.
Χρηματοδοτείται από ιδρύματα και δωρητές, όχι από το κράτος.
Στόχος: Δωρεάν υγιεινά γεύματα σε μαθητές σχολείων ευπαθών περιοχών.
Μέχρι σήμερα έχει μοιράσει πάνω από 17 εκατομμύρια γεύματα.
Η ανάγκη για πολιτική βούληση
Το ερώτημα που προκύπτει είναι κρίσιμο: Μπορεί το ελληνικό κράτος να διασφαλίσει ότι κανένα παιδί δεν θα μένει νηστικό στο σχολείο;
Η θεσμοθέτηση των σχολικών γευμάτων δεν είναι μόνο μέτρο κοινωνικής πρόνοιας αλλά και επένδυση στη μάθηση, την υγεία και την ισότητα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/9
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ