Thumbnail
Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη

Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Δύο από αυτές, όμως, είναι οι επικρατέστερες. 


Από τους Κέλτες


Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο "κώδικας δεοντολογίας" των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο.

Από τη Γαλλία


Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και πιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου την Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η "1η Απριλίου". Την χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες, ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο "κώδικας δεοντολογίας" των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο.

Με την δημιουργία του ραδιοφώνου και αργότερα της τηλεόρασης (και σήμερα του ίντερνετ), οι φάρσες αυτές άρχισαν σιγά σιγά να λαμβάνουν έναν πιο μαζικό χαρακτήρα. 

Η φάρσα όμως που έχει μείνει στην ιστορία σαν μία από τις πιο διάσημες όλων των εποχών είναι αυτή που έκανε ο δημοσιογράφος του BBC Richar Dimbleby στην εκπομπή Panorama το 1957.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής του παρουσίασε ένα βίντεο διάρκειας τριών λεπτών το οποίο έδειχνε μια οικογένεια από τη νότια Ελβετία η οποία έκανε συγκομιδή μακαρονιών… από δέντρα! Στο βίντεο το φυτό ονομάστηκε “spaghetti tree”.

Το χαμηλό βιοτικό επίπεδο που είχαν οι Βρετανοί εκείνη την εποχή, καθώς επίσης και το γεγονός ότι τα μακαρόνια ήταν είδος πολυτελείας τους οδήγησε στο να σπάσει το τηλεφωνικό κέντρο του BBC από τηλεφωνήματα, στα οποία οι τηλεθεατές ζητούσαν συμβουλές για το πώς μπορούσαν να καλλιεργήσουν μακαρόνια. 

O Richard Dimbleby

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 19/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/05

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

φουρνος
Οικολογικές λύσεις για λαμπερή κουζίνα
Για να διατηρείται καθαρός και υγιεινός ο φούρνος, χρειάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα ένα πιο βαθύ και σχολαστικό καθάρισμα. Αντί να καταφύγετε...
Οικολογικές λύσεις για λαμπερή κουζίνα
μους
Μους σοκολάτας στη στιγμή: Δροσερό επιδόρπιο με δύο υλικά και πλούσια γεύση
Αυτό το επιδόρπιο είναι η ιδανική λύση για τις στιγμές που θέλεις κάτι γλυκό στα γρήγορα ή όταν έχεις επισκέπτες και χρειάζεσαι ένα εντυπωσιακό γλυκό...
Μους σοκολάτας στη στιγμή: Δροσερό επιδόρπιο με δύο υλικά και πλούσια γεύση
tigani
Αποτελεσματικοί τρόποι για να καθαρίσεις τα καμένα λίπη από τα σκεύη σου
Παρακάτω σου παρουσιάζουμε τρεις δοκιμασμένες τεχνικές που θα κάνουν τα σκεύη σου να μοιάζουν ξανά σαν καινούργια.
Αποτελεσματικοί τρόποι για να καθαρίσεις τα καμένα λίπη από τα σκεύη σου