Το ρύζι αποτελεί βασικό τρόφιμο στη διατροφή εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως. Παρότι η κατανάλωσή του είναι καθολική, πολλοί αναρωτιούνται αν πρέπει να πλένεται πριν το μαγείρεμα. Αρχαίες παραδόσεις στην Ασία και σε περιοχές της Λατινικής Αμερικής συνηθίζουν το πλύσιμο, ενώ σύγχρονες έρευνες εξετάζουν την επίδρασή του στη διατροφική αξία, την υφή και την ασφάλεια του τροφίμου.
Γιατί να πλένετε το ρύζι πριν το μαγείρεμα
Το πλύσιμο του ρυζιού αφαιρεί:
Ακαθαρσίες και σκόνη
Υπολείμματα φυτοφαρμάκων
Περιττό άμυλο στην επιφάνεια των κόκκων
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διατροφής και Τεχνολογίας Τροφίμων (INTA) του Πανεπιστημίου της Χιλής, αυτή η διαδικασία βελτιώνει την υφή του ρυζιού και αποτρέπει το κολλώδες αποτέλεσμα, ενώ μελέτες της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ δείχνουν ότι επηρεάζει τη ζελατινοποίηση του αμύλου.
Το πλύσιμο θεωρείται επίσης μέτρο ασφάλειας τροφίμων, καθώς μπορεί να απομακρύνει σωματίδια χώματος, έντομα ή άλλους περιβαλλοντικούς ρύπους. Ο ΠΟΥ και η FAO επισημαίνουν ότι το ρύζι μπορεί να περιέχει ίχνη αρσενικού, καθιστώντας το πλύσιμο ένα χρήσιμο βήμα προφύλαξης.
Πιθανή απώλεια θρεπτικών συστατικών
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι έντονο ή επαναλαμβανόμενο πλύσιμο μπορεί να αφαιρέσει υδατοδιαλυτά θρεπτικά συστατικά, όπως:
Βιταμίνες Β (νιασίνη, φολικό οξύ)
Μέταλλα στην επιφανειακή στοιβάδα του κόκκου
Γι’ αυτό, η συχνότητα και η μέθοδος πλυσίματος πρέπει να προσαρμόζονται στην ποιότητα του ρυζιού και στις διατροφικές ανάγκες κάθε ατόμου.
Πώς να πλύνετε σωστά το ρύζι
Για καθαρό και αφράτο ρύζι, οι ειδικοί προτείνουν:
Τοποθετήστε το ρύζι σε μπολ και καλύψτε το με κρύο νερό.
Ανακινήστε απαλά τους κόκκους.
Αδειάστε το νερό και επαναλάβετε 2-3 φορές, μέχρι το υγρό να γίνει σχεδόν διάφανο.
Αποφύγετε παρατεταμένο μουλιάσμα για να μην χαθούν μικροθρεπτικά συστατικά.
Πώς να μαγειρέψετε το ρύζι ώστε να διατηρήσει τα θρεπτικά του
Οι ειδικοί συνιστούν:
Σωστή αναλογία νερού: 2 φλιτζάνια νερό ανά 1 φλιτζάνι ρύζι, για να μην πεταχτεί πλεονάζον υγρό.
Προσθήκη λίγου ξιδιού: Το οξικό οξύ μειώνει το κολλώδες αποτέλεσμα, βελτιώνει την πεπτικότητα και βοηθά στη συντήρηση.
Αφήστε το ρύζι να ξεκουραστεί: Σκεπασμένο για λίγα λεπτά μετά το μαγείρεμα, ώστε οι κόκκοι να απορροφήσουν τον ατμό χωρίς να χάσουν θρεπτικά συστατικά.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Τι ήταν ο «παιδοτρίβης» στην Αρχαία Ελλάδα;
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 3/9
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ