Ό,τι πίνουμε, δεν επηρεάζει μόνο τη σιλουέτα — αλλά και τα μαλλιά μας. Νέα επιστημονική ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nutrition and Health, συνδέει την κατανάλωση ζαχαρούχων και αλκοολούχων ποτών με αυξημένο κίνδυνο τριχόπτωσης και αποχρωματισμού των μαλλιών.
Η μελέτη, η οποία βασίστηκε σε ανάλυση 17 ανεξάρτητων ερευνών, επισημαίνει πως η υπερβολική πρόσληψη σακχάρων και αλκοόλ μπορεί να επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα, την πυκνότητα και τη ζωτικότητα των μαλλιών, λειτουργώντας ως επιβαρυντικός παράγοντας σε περιπτώσεις αλωπεκίας.
Το διατροφικό “πορτρέτο” της τρίχας
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η υγεία του τριχωτού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή, με ορισμένα βασικά θρεπτικά συστατικά να παίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της καλής κατάστασης των μαλλιών.
Σύμφωνα με τα ευρήματα:
Η βιταμίνη D εμφανίζει ισχυρή συσχέτιση με μειωμένο κίνδυνο αλωπεκίας.
Ο σίδηρος φαίνεται να συμβάλλει στη θρέψη των θυλάκων και στην ενίσχυση της τρίχας.
Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης θεωρείται θεμελιώδης, καθώς υποστηρίζει την παραγωγή κερατίνης — της βασικής δομικής ουσίας της τρίχας.
Αντίθετα, η έλλειψη πρωτεΐνης συσχετίστηκε με μειωμένη διάμετρο της τρίχας, αποδυνάμωση της δομής της και απώλεια χρώματος.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 1/9
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ